vi älskar god mat

läste ett inlägg av hosanna om mat och i det inlägget hade hon länkat till ytterligare en person som var medveten om vad hon handlar, och framför allt vad maten kostar. jag var och storhandlade idag och det var väldans mysigt. jag gillar att storhandla när det inte finns något som stressar mig. idag var det en sådan gång. mellan rader av mat sköt jag kundvagnen framför mig, bara lallade på. och mitt i alltihop tänkte jag på månadskostnaden för mat. äter vi för en för stor summa varje månad?

mat får kosta, tänker jag. jag tycker om att äta god mat. både albin och jag trivs med att se fram emot middagar som faller oss i smaken. således blir det inte mycket av det som vi inte är så förtjusta i. jag och en kompis till mig (och säkerligen fler) känner att aldrig känner man sig så fattig som när man inte har god mat hemma. det behöver inte vara 82 olika sorters frukter eller fläskfilé varannan dag, men kanske att det faktiskt finns frukt hemma och råvaror som gör att man kan laga god mat sju dagar i veckan. god mat, vad skulle det vara då? tja, en hel del handlar om upplägget. soppa är en sådan rätt som kan kännas som torsdag i skolmatsalen, men med färska småbröd blir det inte så. eller att man dukar lite finare än andra dagar. hos oss har det blivit lite lyxigt med soppa, fastän att vi äter det varje vecka. vad jag, på ett väldigt luddigt sätt, försöker få fram är att lyxig mat inte alls behöver vara detsamma som dyr mat.

mat får kosta. vi vill gärna främja närproducerat och ekologiskt framtagna produkter. det närproducerade kostar inte ofta mycket pengar, och egentligen är det bara ibland det ekologiska alternativet gör en enorm skillnad i pris. i ärlighetens namn förstår jag inte varför man inte köper det ekologiska alternativet när det kostar lika mycket som det icke-ekologiska alternativet. jag tycker att det är värt de extra kronorna det kostar i slutändan när jag väljer ekologiskt, inget snack om saken. som jag ser det är det ett ansvar vi får ta för att få i oss bra mat och för att se till att vi tar hand om jorden vi bor på. viktigt är det också att handla närproducerat och därmed lite säsongsbetonat. varför? för att det ger oss variation i vad vi äter och gör transportsträckor så korta som möjligt. trots dessa två punkter köptes det apelsiner idag. och en massa annat som nog inte är helt miljövänligt, men där jag kan, där väljer jag det ekologiska och/eller det närproducerade. jo, och om kött! visst känns det lite knepigt att köpa köttfärs där köttet är fraktat från irland hellre än att köpa det svenska alternativet!

mat får slängas. jag får lite ont i magen över tvånget att ta tillvara på varje smula man har hemma. över att vara tvungen att äta upp fastän att det inte smakade något vidare (vi provar nya recept varje vecka). över att behöva äta upp fastän att man är så mätt att man känner att man mår illa bara av tanken på att behöva äta mer. så, oekonomiskt och o-miljövänligt som det är tycker jag ändå att det är okej att inte alltid äta upp allt jämt. oftast kan man ju lägga ner det man inte orkar i morgondagens lunchlåda, men om det inte blir lunchlådor eller om man glömmer maten framme för länge. eller om maten i kylen eller skafferiet blir för gammal utan att det var tänkt. på grund av min matfilosofi på den här punkten är jag förfärligt glad över att vi får kompost 2008. det ska bli sweet. för då går det tillbaka till jorden på ett smidigt sätt och slutar bygga på sopbergen.

vad säger ni om det här? är det viktigt med ekologiskt? hur handlar ni?

Kommentarer
Postat av: Annie

Jag köper alltid ekologiskt när jag kan. Speciellt mjölk och ägg. Om det när jag storhandlar kostar mig 820 kr istf 800 kr. Vad gör det? Rättvisemärkt försöker jag också handla, speciellt när det gäller produkter som jag inte kan få tag i från "näromrädet" som tex kaffe. Och så bjuder jag på ett sopprecept :P

3 potatisar
1/4 purjolök
1 liten burk majs
2 paprikor
2 morötter
400 gram fisk
200 gram räkor
1,5 dl matlagningsgrädde
1 stor burk stark salsasås
2 st fiskbuljongtärningar.

Tärna allt. Lägg allt utom fisk, räkor, majs och grädde i en kastrull. Fyll upp med vatten så att det täcker grönsakerna. Koka ca 10 minuter. Lägg i fisk och majs. Koka till fisken är klar. Häll i grädden, rör om. Lägg i räkor. Låt dem ligga i i ca 2 minuter. Servera med vitlöksbröd och Creme Fraiche.

Yummie!

2007-11-13 @ 20:15:12
Postat av: puckolie

Jag handlar efter principen "godast billigast". Men INTE till vilket pris som helst, det ska fortfarande vara gott. För att förtydliga; Euroshoppers fetaost och svarta oliver ÄR goda, men jag hade inte kommit på det fall jag inte hade vågat prova det billigaste nångång.

Jag VÄGRAR också köpa ekologiskt. Inte ens om det är samma pris. Det har säkert med min ovilja för engagemang och att "stå för en åsikt" att göra.

Och jag storhandlar, men inte särskilt ofta. Då köper jag endast basvaror och det jag vet att jag kommer behöva för dom maträtter som är favoriter jag vet återkommer. När jag får för mej att prova nåt nytt så sticker jag till affärerna här i det svindyra landet och småhandlar.

Postat av: annelie

tackar, tackar, annie! det ska vi prova redan nästa vecka!

2007-11-14 @ 09:19:32
URL: http://annelufs.blogg.se
Postat av: Johanna

Jösses vad LÄNGE det var sedan jag läste din blogg. Ett kärt återseende! Jag uppskattade särskilt det här inlägget om mat och håller med dig hela vägen. Särskilt i mitten. God mat är lyx! Jag tänker mig att det ideala livet uppstår när man har god mat och därtill en diskmaskin. Då kommer min tillvaro att bli, så att säga, komplett.

2007-11-14 @ 10:47:40
URL: http://station.blogg.se

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback