Jedi govna (bokstavligt talat) och andra otrevligheter jag kan säga på bosniska

Mladic. Alltså, jag vet inte, men mina sympatier får han inte. I för dåligt skick för att flyttas, har det försökts med. Pytt heller. Om han dör under resans gång spelar mig ingen roll. Om han är livrädd för vad som ska hända med honom i Haag-tribunalen, eller efter det, så skrattar jag åt hans rädsla. Jag hånar den, rentav. Vem som helst fattar att det inte är kosher med massmord. Är man så usel att man orsakar något sådant, så får man också ha ryggrad nog att stå för det och ta konsekvenserna. Fast det är väl så, att den konsekvens han får inte ens lite grann kan jämföras med det andra fått genomlida. Rädd för att ta smällen efter Srebrenica - pff! Tönt, säger jag bara. Hjärtlösa tönt.

Läs mer här!

Om sovmornar och när det finns för mycket månad kvar i slutet av lönen.

Varje tisdag har jag sovmorgon till elva. Visst är det fint med soliga sovmornar, men som den höstälskare jag är uppskattar jag ruskiga morgonstunder bättre. Då behöver jag inte göra mig fin det allra första i livet, utan kan skrota runt i pyjamasbrallor, linne och kofta. Som nu. Och mössa, för att håret står åt alla håll och kanter.

Lägenheten ska få lite kärlek och omsorg och ett smörpaket ska flytta in i kylskåpet innan arbetsdagen börjar. Diskberget börjar mer likna det där tornet i Pisa och kläder lyfts från säng till golv, från golv till säng. Boka tvättid ska jag också göra.

För mig har det börja hänga ihop: förmögenhet och ordning. Har jag tillräckligt med pengar på kontot för att inte oroa mig, då är lägenheten ren och fin. När pengarna tar slut raserar det hela. Pengaångesten äter liksom upp motivationen och glädjen i att pyssla det fint omkring mig. Det är konstigt att det har blivit så, men å andra sidan äter pengaångesten upp all kreativitet överhuvudtaget.

Idag ska jag röja, förbereda för morgondagen och lönen. Imorgon ska jag storhandla och sen ska jag på syjunta. Var sak har sin tid, liksom.

Tanten, mannen och den stelopererade på utflykt

Regnet smattrar mot rutorna och jag har suttit i soffan alldeles för mycket idag. Pelargonerna stod snällt i fönstret och väntade på mig medan vi for iväg och fikade på Öströö och sen till Sumpafallen. Ute på altanen dricker sig salladen, kryddorna och jordgubbsplantorna o-törstiga. Jag klurar på om det är läge för popcorn och film. Som på bio, fast annorlunda.


Kustkultur på >72 timmar.

Förra helgen var det Coastal Culture här i Varberg. Fick förmånen att se Animasola spela på fredagen och på lördagen, just innan regnet kom, spelade ljuvliga Johan Örjansson i socitetsparken. Lite varstans kunde man prova att surfa och åka longboard och sånt som jag säkert skulle uppskatta, om jag bara vågade prova och inte var så förbaskat rädd för att misslyckas. Coastal Culture och jag matchade och jag var galet glad i musiken, som nästan alltid.
På tal om musik, så har vi börjat öva sommarlovsavslutningssången i klassen. Blir en dänga värd P3s uppmärksamhet. Eller... Kanske inte, men det blir tamejtusan inte Du ska inte tro det blir sommar.

Om dumheter.

Jag är en sån person som rätt lätt upprörs av idioti. Alltså, upprörs ordentligt. Jag blir skitless på kvällstidningar som Aftonbladet och Expressen och deras totalt hänsynslösa sätt att komma åt de människor de vill ha intervjuer med eller kommentarer av. Som när ett par journalister kom fram till ett av Hagamannens offer i affären där hon satt och arbetade i kassan, slängde fram en tidning om Hagamannens gripande och ville ha hennes kommentar om det hela. Bakom dem ringlade kön. Hon gav förstås aldrig någon kommentar, varken på arbetsplatsen eller när de stod och häckade utanför hennes bostad. Det hjälpte dock inte. Dagen efter var det en öppenhjärtlig intervju med henne, fast allt förstås så lögnaktigt framställt att man blir gråhårig. Faktan hade de tagit från förhörsanteckningar som var flera år gamla. Så vidrigt arg blir jag på de där takt- och hjärtlösa journalisterna, men än mer arg blir jag på alla idioter som köper de där skittidningarna. Allvarligt talat, är man ute efter sanning eller skvaller när man köper en sådan tidning? Och har man en tanke på de människor som har blivit trampade på, alldeles utan respekt för deras liv och känsloliv? Om folk slutade köpa de där skeva tidningarna, skulle de kanske ändra inriktning på sin journalistik, och säkerligen skulle journalisterna kunna gå till sängs med lättare hjärtan.

Så blir jag arg över mat-idioti. Som när det står att kexchokladen har blåbärssmak, fast utan ett endaste litet blåbär som ger smaken. Nej, istället är det fejkad smaksättning. Kanske borde man anta det, men hur i hela världen kan livsmedelsverket gå med på det? Och varför inte bara ha riktiga matvaror i maten? Varför ersätta det bra med artificiellt? Jo, jag förstår. Det måste vara billigt, men allvarligt talat, vill vi verkligen ha det i oss? Är det inte värt att skippa ett par luncher ute för att ha råd att köpa vettig mat? Det är rätt trivsamt att käka hemlagad mat, när man faktiskt vet vad man stoppar i sig, och att baka det egna brödet är rena terapin! På Äkta Vara-sidan får man koll på allt från smaksatt kexchoklad till grisböndernas läge och E-nummer. En guldgruva, om man frågar mig!

Det är jag och Mahatma Ghandi, sägs det.

Jag kollade upp min personlighet, gjorde ett Mayers Briggs-test. INFJ, thank you very much. Googlade INFJ, fick fram följande:
anfang-p.jpgsykologen. INFJ: Den stora inspiratören. Deras stora människointresse gör att de kan framstå som väldigt utåtriktade trots att de inte är det. Förklaringen är att de riktar sitt känsloliv utåt och är på så sätt väldigt bra på att få människor att må bra samtidigt som den största energin faktiskt spirar inom dem själva. Under ytan är de drömmare med en stor kreativitet och visionär förmåga. Den utåtriktade talangen för att hantera människor använder de mest för att få människor att acceptera deras visioner och följa dem. Psykologerna drömmer, fantiserar och bygger storslagna teorier för att må bra. Den forne amerikanske presidenten Jimmy Carter är en INFJ-personlighet. (Funnet här.)

"Fokus på att skapa insikt och starka värden"

INFJ-typer är ofta insiktsfulla, noggranna och principfasta personer som tycker om att hjälpa andra att uppfylla sina behov och önskningar. Deras talang är framför allt att utveckla och vägleda andra. De har ofta en stark känsla för vad det handlar om, innan andra omkring dem insett det. Därför är de duktiga på att hjälpa andra med deras personliga tillväxt. Den inre världen av visioner och idéer är ofta deras favoritområde och de kan därför verka komplexa och svåra för andra att förstå.

För INFJ-typer är det viktigt att organisationen eller företaget är strukturerat och någorlunda välorganiserat, så att de kan bygga upp en harmonisk arbetsmiljö omkring sig. Denna typ behöver lugn och ro omkring sig så att det finns möjlighet att reflektera. Ofta hittar man INFJ:er i jobb där de kan använda sin talang till att skapa insikt och samtidigt utveckla och vägleda andra. Därför finns de ofta i positioner där de har möjlighet att använda sin kreativitet i samband med utveckling av människors potential. (Funnet här.)

 

Jag känner igen mig rätt bra. Skrämmande bra, faktiskt. Ju mer jag läser, desto mer tänker jag att det är läskigt hur väl allt passar in! Nyfiken på att kolla av dig själv? Gå hit!


Under konstruktion

Jag vet inte om det handlar om en livskris eller bara gammal vanlig, hederlig pms, men jag genomgår någon slags fas där jag känner ett starkt behov av att utvecklas och gå vidare från den sopstation jag har hamnat på vad gäller förhållanden och självkänsla. Läser Hemligheten. Det tycker jag att ni också ska göra. Den är löjligt bra och ger åtminstone mig mycket att tänka på. Alltså, även om det skulle visa sig att förändringsbehovet beror på pms är det liksom för sent att stanna tåget. Jag har nämligen bara 40 sidor kvar.