dagen före

som ni förstår är jag inne i lite av en bloggsvacka. jag har förvisso saker att berätta, och bilder har jag att publicera, men det blir liksom inte av. kanske imorgon.

idag har vi varit i åmsele och jag har kollat på och joe har kört superstage. jag åkte med två vändor och mådde så illa i slutet av första rundan att jag ville kräkas (på riktigt) och ville gärna hoppa av efter det varvet. dessvärre var inte det något alternativ eftersom man tydligen kör två vändor på en gång. utan chans att hoppa av. efter andra varvet hade jag tappat allt vad matlust heter och frisk luft var ett måste för att liksom komma tillbaka till noll. och frisk luft fanns det gott om. hög, klar och kall höstluft. precis som när den är som bäst. finfin dag, bättre väder hade jag inte kunnat be om och sällskapet var riktigt bra!

imorgon börjar allvaret igen. för sista gången.

torsdagslistan

en dag försenad kommer den - torsdagslistan. det är lite förbjudet att glömma bort dagarna när man har sådana här åtaganden. lika förbjudet som att tappa bort dagen just den dagen ens syskonbarn fyller år. jag har gjort det den senaste veckan, vilket gör mig lite till the suckiest aunt on earth. jag ska kompensera mitt allt utom föredömliga beteende. er med en lista, stortjejen med en grandios present. som en julgran. eller en tall. eller varför inte en rymdraket?

under många år har jag setts som disträ (kanske anses jag fortfarande vara det i söderland, här i norr är mitt sätt klassat som norm och inte särdeles sävligt eller drömmande). glömmer saker gör jag dock rätt lätt.

saker jag har glömt under veckan som gått:
1. att den 27:e var när den var.
2. att skicka in mitt csn-papper.
3. att anteckna vilket hus vi ska kolla in på måndag och vilket vi ska kolla på på tisdag. men jag vet vilken tid.
4. vad joe önskar sig i present. han har sagt det fyra gånger nu. jag borde verkligen anteckna det.
5. att vattna blommorna i sovrummet.
6. att gå och slänga soporna som måste sorteras i soprummet.

förlåtelse är doften violen utsöndrar på klacken som krossade den

jag pluggar. har läst den drygaste texten (hoppas jag) som mitt lilla arbete om sociologi ska handla om. jag gillar inte akademiskt språk. jag gillar det inte. det är högtravande och urjobbigt att läsa och jag tänker att det finns så många enklare sätt man hade kunnat beskriva sakerna på. men inte. mitt yrkesspråk ska hjälpa mig att förstå sådana här texter, men jag blir bara halvvägs hjälpt. jag gillar emma hambergs texter desto mer. nåväl.

i brist på annat lägger jag upp listan på middagar som gäller den här veckan och någon dag till.

mammas indiska curry (hur gott och inte currysmakande som helst.)
korv och pasta
majssoppa med bröd till (vi har bytt ut quesadillas mot små paine riche eftersom det förstnämnda inte är någon favorit här)
risotto med bacon och avocado
grillat med hemmagjord och laktosfri potatissallad
haremsgryta (prova den här!! den är riktigt, riktigt god!)
kåldolmar
potatis- och purjolökssoppa

nu ska jag läsa vidare. ajöss!

dedicated to

jag har en tid i mitt liv som jag minns som alltigenom lycklig, trots att jag gick igenom en del grejer som så lätt kunde förstört den tiden. men jag hade den absolut bästa kombon någon kan önska sig (ibland är jag lite avundsjuk på hennes man) och hon är liksom allt det där som kan behövas i tider som de. och dessa, för den delen.

ljuva, asroliga fru sidborn. peppande och så otroligt älskvärda fd linforsare. när det var som knepigast med dejter och pojkvänner spelade vi just de här låtarna i hennes gultapetserade rum, alltid med massor med kläder på stolen, sängen golvet. resten var vitt och rosa. men hennes stereo var svart och den pumpade musik som peppade oss båda. låt ett: "vi är tusan bättre än det här" och låt två: "vi är nog snyggast i världen. och vi har roligast. vi vinner."



 


överlag är jamelias skiva superstar inte bara något att hänga i julgranen, utan faktiskt stjärnan i toppen.

kära dagbok

jag försöker klura ut vad det är jag vill med mitt liv egentligen. alltså, hur ser mitt liv ut om fem år och vad behöver jag göra för att komma dit?

jag vet vad jag inte är. jag är ingen karriärkvinna. inte ens lite grann. min dröm är att få hålla på med min trädgård, ta vara på frukt och bär och safta och sylta. jag drömmer fortfarande om att ha höns. sju, kanske tio stycken. så behöver man inte oroa sig för att äggen ska ta slut. och dessutom blir det trevligt med höns, fastän att det, enligt utsago, stinker från hönshuset. men ändå. jag vill ha höns. höns, hundar, man och barn. och jag vill bo i ett torp. kanske bara jobba halvtid som lärare på en mindre gymnasieskola och sen åka runt på några bondens marknad och andra sådana tillställningar och sälja sylt och sånt jag har gjort av frukten och bären. att få tid att trivas med det liv jag har fått.

jag står inför någon slags brytpunkt. om ett halvår är jag nyutexaminerad gymnasielärare. vart jag tar vägen då vet jag inte. inte heller vet jag om jag stannar här, men jag känner mig onekligen rastlös. det blir lätt så för mig om hösten. att jag blir lite rastlös. väntar på att få komma igång. särskilt den här. men inte med studierna, utan mer med livet efter studietiden. den har ju varat rätt så länge. från det att jag var sju år till dess att jag är tjugosju (fyller just innan universitetsstudierna är klara), med ett års uppehåll med jobb direkt efter gymnasiet. inte undra på att jag vill gå vidare, så att säga.

rastlös. myror i benen (inte i brallan, lyckligtvis!), en vilja att gå vidare. men var och hur och så, det får framtiden utvisa. tills dess drömmer jag.

gå bort från stupet, sa hon, rädd att mista den bästa som korsat hennes stig.

det är ingen överdrift att säga att anna ternheim är en av sveriges bästa musiker. lyssnar. njuter. minns spelningen jag såg med henne för ett och ett halvt år sedan. jag lever på den än. det betyder inte att det är stiltjé i mitt musikliv, utan att hon är helt outstanding.


fyllebråket - det obligatoriska

har just ringt polisen igen för hundrafemtielfte gången efter att våran granne och hennes karl börjar bråka med både gap och slag. han fick en påk i ryggen alldeles lämpligt tills han just skulle fara. sen satte han sig på mopeden, förmodligen full som ett ägg, och körde hemåt. inte en minut för tidigt.

tycker det är skittragiskt, att man liksom inte gör mer av sitt liv än så. super och bråkar och slåss. och däremellan inte kan göra något med sitt liv för att både kroppen och själen är alldeles trasiga. ett liv. eller får man fler chanser?

husmor strikes again

vi for till sävar, till svärföräldrarna, vid lunch för att hjälpa till att bygga carporten som väl ska stå klar innan snön faller, tänker jag. jag är ganska klen och jag ska inte säga att jag har tummen mitt i handenför det har jag inte, men jag saknar väl det där intresset för att bygga grejer. som carportar. detta har nog rara svärmor genomskådat, och eftersom det inte fanns saker för alla att göra föreslog hon att jag kunde lätta deras dåliga samvete genom att plocka av bären från vinbärsbuskarna. röda vinbär. så jag började, och när hon sen frågade vad jag ville göra med bären kom vi fram till att det skulle bli saft och gelé. med lite drygt tre liter bär i en bunke och en saftmaja i bagaget lämnade vi sävar efter middagen.

jag har varit ute med hundarna på en långpromenad och nu är saftmajan i gång och saftar för fullt. röda vinbär- och jordgubbssaft. mitt livs första saftningsomgång. det är faktiskt inte klokt, så huslig jag är när jag lägger den sidan till (och det gör jag gärna). ser fram emot resultatet!

dagens stora lyx var förresten helkroppsmassagen jag fick i förmiddags. lite som att jag är en ny människa efter det.

godkväll på er!


torsdagslistan

om jag skulle dö i detta nu, eller om en minut eller så, så skulle nog mina sista ord (om jag hann med några innan jag började se ljuset) vara: "men jag ville ju få barn." man kan ju tycka att andra saker vore mer passande att säga sådär på slutklämmen av ens liv, som att berätta att man älskar den och den, men jag är mol allena hemma förutom hundarna som ändå inte förstår så mycket mer än de kommandon vi lärt dem eller fraser vi använder dagligen (som "ska vi gå ut och kissa?"). det vore alltså ganska så lönlöst att säga något, om man ens i det läget behöver säga något alls, men jag som är rätt så pratig av mig skulle nog känna behovet av att yttra något i den situationen. och "men jag ville ju få barn" skulle vara så otroligt ärligt och uppriktigt av mig att säga. det skulle avslöja mitt livs största besvikelse (om man nu kan ångra barn som aldrig blev till när man egentligen är ledsen över att man aldrig fick leva så länge att man kunde få uppleva att bli förälder och se sina barn växa och gro och må och så). orden grundar sig inte i att jag önskar att jag blev förälder för fem år sedan, utan i att jag just nu nästan längtar ihjäl mig efter barn. (lyckligtvis fick jag leka lite med wille och fille, som är barn, idag. det var väldigt roligt.) jag är glad över att mitt liv har blivit som det har blivit, att jag har fattat de beslut jag har fattat, att jag har handlat som jag har handlat. jag är väldigt glad över min inställning till livet. annars hade jag ju liksom inte tyckt om mig själv, eftersom beslut och handlingar tillsammans med livsinställningen har format mig till den jag är nu. jag är glad att jag har pratat, så att mina sista ord inte behöver ha mer substans än just "men jag ville ju få barn".

lista över saker jag är glad att jag har sagt:
1. nu räcker det.
2. mamma, dalkarlså ligger i västerbotten. i norrland.
3. ja.
4. det vill inte jag.
5. vart är mina tatueringar? (gnuggis-tatueringar)
6. jag älskar dig.
7. jag vill se ett morden i midsomer-avsnitt. vad säger du om det?

mormor ler

jag hänger. verkligen hänger. går ut och går med hundarna. kollar på ett morden i midsomer-avsnitt till frukost och ett till kvällsmat. gör lite nytta ibland. men mest hänger jag. hos bee, hemma och hemma vid datorn. idag är ändå lite av ett undantag. jag ska klippa en vän och göra ärenden åt joe och åt saga. kanske både saga och abba, men det är på grund av sagas osträvhåriga päls på huvudet som ärendet ska göras.

igår såg jag ett halvt program på tv om människor som pruttade mest hela tiden och tyckte väl att det var lite genant att inte kunna gå på en första dejt, dansa med sin fru, eller rentav down the aisle utan att prutta högt och ljudligt. de försökte med en massa olika grejer, som dieter och piller och sånt. lyckligtvis fick mannen dansa pruttfritt med frugan, tjejen lyckades med en fisfri första dejt och bruden klämde ihop skinkorna såpass mycket att det inte blev några pinsamheter på så vis under vigseln. lucky them. konstigt program i alla fall. konstigt, men samtidigt fascinerande. och roligt. det ska jag inte sticka under stolen med. bruden la av brakare mest hela tiden, och ja. det kan tyckas vara ofräscht, ofint och okvinnligt, men hej, jag är inte så värst känslig. 


på detox

bee berättade att hon ska låta bli allt vad sötsaker och onyttiga snacks fram till första advent. då blev jag påmind om de ur-usla godisvanor jag lagt mig till under sommaren. typ godis varje dag och kakfika varannan. resultat: ett inte så hälsosamt sockerintag. så jag bestämde mig och joe hakade på. inget godis, inga kakor, inga chips, ingen glass under veckorna. från fredag efter middagen till lördag till vi går och lägger oss får vi frossa i allt sånt om vi så vill, men söndag till fredag middag blir det inget snask. vi började igår och hittills har det gått bra i det avseendet att vi har hållt oss till reglerna. men jag har varit hungrig på de tider jag vanligtvis har snaskat och joe har bönat och bett om att åtminstone få äta lite popcorn efter att jag nekat honom chips. även då var jag ståndaktig och sa att han kunde snacksa på morots- och gurkstavar. det gick bra, men hans salta-snacks-sug försvann inte helt. inte mycket att göra något åt.

till idag har jag köpt hem sötmandel, just för att det är ett bra snacks när suget sätter in. och frukt. bananer och nektariner. och mer morötter. joe bad just om att få äta toblerone i kväll, eftersom vi har hållt oss till reglerna under dagen. sorry baby, skulle inte tro det :) det är lite ironiskt, att vi har mer godis och sånt hemma nu än vi ens kommer in närheten av annars.

jag hoppas att de värsta dagarna är över, men väntar mig egentligen att även morgondagen kommer vara en del av invänjningsfasen med mer eller mindre konstant hunger (på grund av att jag äter mina fem mål och inte småäter en massa däremellan) och joe, han lär ju fortsätta försöka få min välsignelse till att snacksa och godisa på kvällen :) målet är absolut inte viktminskning, utan bara ett sundare förhållningssätt till mat och onyttigheter än vad sommaren har medfört. i övrigt - bara god mat!


ibland är listorna min räddning när fantasin tryter

A is for age: tjugosex
B is for booze of choice: öl tror jag. eller ett glas rött till maten.
C is for career: jag har sista terminens studier framför mig innan jag är gymnasielärare i engelska och religion.
D is for your dad's name: lars-inge
E is for essential items to bring to a party: ett glatt humör
F is for favourite song at the moment: dance for you med joey tempest

G is for favourite game: yatzy
H is for home town: bua och umeå.
I is for instruments you play: lite gitarr och piano. förr i världen spelade jag cello, men den färdigheten skulle jag inte direkt skriva med på mitt cv.
J is for jam or jelly you like: jag äter inte så mycket sånt, så jag har väl inga bestämda åsikter inom det området. sylt överlag går ner utan protester.
K is for kids: i wish.
L is for living arrangements: med joe, saga och abba i våran trea i umeå.
M is for mother's name: lena
N is for name of your crush: han föredrar att kallas för joe
O is for overnight hospital stays: två. när jag opererade mig förra januari.
P is for phobias: ormar och trånga utrymmen.
Q is for quotes you like: for it isn't your father, your mother or lover whose judgement upon you must pass. no, the verdict that counts the most in your life is the one staring back from the glass. långt, men ack så bra.
R is for relationship that lasted the longest: det är det jag är i nu. och som ni vet passerade vi just tvåårsstrecket.
S is for sartorial style: alltså, jeans och någon top till. oftast.
T is for time you wake up: nu när jag är ledig kliver jag upp med joe, vid halvåttasnåret. men det är rätt skönt att sova till nio och till och med tio.
U is for underwear: underst-i-högen-trullerna. rosa och svarta. bomull. assköna.
V is for vegetables you love: ganska många. bönor är goda och morötter likaså.
W is for weekend plans: flera, men inga säkra. kanske åker jag till syrran, kanske jag är här och kör bankörning. det beror lite på hur allt blir riktigt.
X is for x-rays you'vel had: en, tror jag. röntgade armbågen efter att ha ramlat och den svullnade upp rätt mycket.
Y is for yummy food you make: jag gör bara god mat. alla dagar. förutom när vi äter borta eller ute. men även då äter vi gott.
Z is for zodiac sign: stenbock

before the kvällspink

något som hade stämt in alldeles ypperligt väl på den här dagen är annelie sundholms kloka ord "planera ingenting - det blir ändå aldrig som man har tänkt". nu är jag förvisso den typen som gillar att ha vissa saker planerade för att kunna disponera över resten av min tid relativt fritt och som jag känner där och då. för idag var det inplanerat både klippning och tandläkarbesök, men eftersom den blivande bruden försov sig blev det ingen klippning och tandläkaren min var sjuk idag, så även det blev inställt. jag grät inte.

istället för att gråta, eller ens bli lite besviken över att mina planer gått om intet, for bee och jag till expo och köpte en massa glasburkar att förvara skafferivaror i. mjöl, rågsikt, müsli, strösocker, grahamsmjöl, grovt rågmjöl och ströbröd. imorgon ska jag dit igen (om herren vill och vi får leva) för att köpa ytterligare burkar till ris och pasta, kaffe och te, havregryn och linser. sen får det vara bra. man kan ju inte gå och ruinera sig for the sake of order in the cupboard, så att säga. men prydligt blir det. och lättöverskådligt. tänk, praktiskt och fint på samma gång. jag älskar det!

joe har knappt levt idag på dagen. stackarn fick migrän. första arbetsdagen efter semestern. men det var migrän på riktigt. faktiskt. men när den värsta huvudvärken hade släppt gick vi över på middag till bee och dee. prima käk och sällskap.

nu ska vi ut med hundarna. ajöss.

hur peppar man någon att gå tillbaka till ett jobb han hatar när semestern är slut?

nu har vi varit ute på vitskär med bee och dee. det var ungefär hur fint som helst. och min semester har liksom just börjat. samtidigt ber bulldogsrabarber mig peppa honom inför hans återkomst till jobbet efter att semestern hans tar slut. han gillar inte sitt jobb. inte ens lite. stackarn. och jag kan inte peppa honom med så mycket annat än att jobb betyder intjänade semesterdagar. det känns lite fattigt vad gäller peppen. jag får dra det där med att arbete gör att dagarna känns meningsfulla. men det förstås. jag skulle säga det till någon som helst vill kolla på os hela dagarna. som jag.

på vitskär har vi har chillat, grillat, badat badtunna och badat i havet. och löst korsord. och läst hänt extras analys över varför lill-babs och hennes döttrar inte kan behålla sina män. det var inte en vidare bra analys. faktiskt totalt intetsägande. dock ska det framgå att jag inte hyste några störra förhoppningar om att få ett svar. och helt ärligt, så är det väl inte en fråga jag har legat sömnlös och grubblat över om nätterna.

men helgen har varit finfin. i fredags var fizzy cherry cola, luviz och fota hos oss och åt mousaka och spelade eco-mig. när grabbarna åkte ner på stan stannade fcc och jag hemma och kollade på euro sport och snackade om livet och hade det bra. kvällar som sånna vill jag ha fler av!

imorgon ska jag till tandläkaren. laga sista hålet, sen är hela munnen hel och fin och jag ska inte dit på ett år eller så. det får vara bra för ett tag framöver. stackars, men inte så stackars mig ändå.

ratatouille

på begäran kommer receptet på gårdagens middag. håll tillgodo -  det var supergott!

ratatouille 4-6 portioner

3 paprikor (gula och röda)
3 gula lökar
1 zucchini (ganska stor)
1 aubergine
1 burk krossade tomater
2 msk margarin eller olja
2 vitlöksklyftor
1 lagerblad
2 tsk oregano
1 tsk salt
svartpeppar
pressad citron
1/4 - 1/2 dl persilja

¤ klyv, kärna ur och strimla paprikorna. skala, klyv och skiva löken. skala auberginen och skär den och zucchinin i matiga bitar.
¤ fräs lök och paprika i smör i en gryta. blanda ner resten av grönsakerna, krossade tomater, samt skalad och pressad vitlök, lagerblad och oregano. låt koka under lock på svag värme i en kvart. ta av locket och låt koka ihop på lite högre värme i tio minuter. smaka av med salt, peppar och lite pressad citron. i med persilja och là voila - en god och matig middag som passar bra med bröd eller ris till. eller som tillbehör till kött eller en bönsallad. möjligheterna är lika många som stjärnorna på himlen.

torsdagslistan

idag kändes arbetsdagen som att jag vadade omkring i sirap. trögt. trögt och fruktansvärt långsamt gick allt. till råga på det, så var a l l t slut. burar var slut, papper var slut, galler var slut, mellanväggar var slut, jag var slut och slutligen, när jag kom upp till disken, var både spånet och plasthandskarna slut. och jag blev sådär stampa-med-foten-arg. och jag stampade med foten och lät mitt allra mest irriterade åååååååÅH. så långsamt gick allt och lite fick jag gjort. fast det förstås, jag hann ju med allt jag var tvungen att hinna med.

andra saker som jag har hunnit med idag:
1. prata med bulldogsrabarber i minst fyra timmar under tiden som jag jobbade. 
2. baka muffins inför morgondagen och för att fylla vår frys. vad gäller morgondagen är det ju, som bekant, min sista arbetsdag för sommaren och då ska man bjuda på fika. det är lag på det.
3. bakat pizzabullar och ätit tre av dem till kvällsmat. de smakade mycket bra, som de bör.
4. lagat och ätit ratatouille för första gången. det var riktigt gott och lyckliga jag får äta det till lunch imorgon.
5. ätit upp godiset i godisskålen fastän att jag hade lovat mig själv att inte äta godis idag. men helt uppriktigt så glömde jag bort det när jag kom hem, var hungrig och godisskålen bara stod där.
6. fått ont i magen över att jag glömt skicka in mina csn-papper. de ska in innan veckan är slut. bestämmer jag, alltså.
7. räddat bee i hennes matlagning genom att langa kryddor genom dee som sprang mellan våra lägenheter.
8. varit euforisk över att det så snart är ledigt som gäller för min del.

mig hade de nog bytt ut för både sång och utseende

jag känner för att sno en lista och fylla i den, men jag vet ingen lista jag vill sno. eftermiddagen känns som en enda stor minneslucka, som att jag inte minns mycket utöver att vi åt köttfärssås och spagetti till middag, att jag kardade abbas päls, att jag blev sugen på en riktigt god kvällsmat och plockade fram en åt mig, joe och dee och slutligen att jag klippte dee. så här sitter jag, alldeles mätt och med ett kök som är rent och fint och ett vardagsrum där ordning råder och så måste jag ut med taxen. kvällspinken. sen får hon gå och lägga sig för natten när hon så behagar. samma gäller mig.

04.45 i natt kommer klockan ringa. för att vi ska få se stefan nystrand simma sin final i hundra meter fritt. sen ska jag gå och lägga mig igen. sova tills klockan ringer 06.25. okristligt tidigt, om man frågar mig. förresten, det känns lite som att arrangörerna för os-invigningen
tabbade sig och till slut sa för mycket, när de bekände att flickan vi såg sjunga bara mimade och att hon som sjunger inte var söt nog för framträdandet (fastän att hon var så söt så jag nästan dog när jag såg hennes foto). "- Anledningen till att Yang inte fick synas är att vi ville förmedla rätt bild. Vi tänkte på vad som var bäst för nationen." inte visste jag att det bästa för nationen kina var något så ytligt. men man upphör aldrig att förvånas.

seven days

en skön låt med sting. eller... av sting, med sting. i rubriken alltså. hur som helst, så har jag gjort en av mina fyra sista dagar och har alltså bara tre arbetsdagar kvar innan min lilla semester mellan sommarjobb och studier börjar. man kan inte annat säga än att dagen har förflutit relativt smärtfritt och jag kan blicka tillbaka på en dag då jag inte bara tjänade pengar, utan även för första gången på åtminstone åtta år åt stekt falukorv och makaroner till middag. jag har även hunnit med att lägga upp mina nya byxor (jag trodde att mina ben var ungefär sju centmeter längre än vad de är. minst sagt optimistisk med de här stubbarna till spiror, om än bee och dee försöker trösta mig genom att säga att de snarare är skandinaviskt långa) och tillsammans med bee sett klart den långa versionen av stolthet och fördom. joe är nu brädad av den, i allra högsta grad, fiktiva karaktären mr. darcy. jag är lite kär. dagskär. eller månadskär. vi får se. joe och jag har ätit varsin majskolv med smör på till kvällsmat och såväl veckans middagsmeny som inköpslistan till den är klar.

och här sitter jag med den ljuvliga känslan av uppväxten min i kroppen. som om min barndoms kvällar, fastän att jag har uppnått den mycket aktade åldern av tjugosex år. men då, när jag var liten trodde jag naturligtvis att jag skulle ha både barn och hängbröst vid det här laget. som mammor. men då uppfanns universitet och utbildningar och ingenting var längre som 1965. eller 1982, för den delen. och efter att ha läst specialutformat program på gymnasiet, en blandning mellan humanistisk linje och samhällsprogrammet stod valet mellan att läsa till det man vill bli eller att jobba på pressbyrån hela livet. jag valde det första.  

[lannjaur]

nu har vi hängt klart i torpet för den här gången. onsdag midnatt till måndag klockan halvfyra nånting. för att inte trötta ut er genom att berätta allt alltför genomgående tänkte jag hålla mig till en kort och koncis punktlista. jag har:

¤ varit på auktion. jag köpte ingeting, trots att joe var utropare. då menar jag inte min joe med amerikanskt uttal, utan joe med svenskt uttal. joe som är inlandets bästa auktionsutropare. min joe (med amerikanskt uttal) föll dock som en fura och förköpte sig så smått på verktyg och sånt. det var helt okej eftersom jag har...

¤ hunnit med tre vändor på nystedts klädaffär i malå som hade halva reapriset på nästan allt. jag nästintill förköpte mig, men bara på fina saker. jag köpte en finfin kjol för femtio rikstaler, en juste top för hundratrettio och en kappa som inte var på rea alls, men den var så fin att det vore ett hån mot donatella versace att inte köpa den. utöver allt detta 1. har jag köpt ett plagg till luviz som egentligen var tänkt till joe (med amerikanskt uttal) men var för liten, 2. fått mina kläder jag beställde från h&m (hämtade måndag kväll) och allt passade. lovely.

¤ plockat blåbär i två vändor. ena vändan blev det blåbärspaj av och den andra vändan har åkt i frysen och ska bli smoothies så småningom.

¤ målat med falu rödfärg. en skogskoja som är en bastu. eller som hädanefter ska användas som bastu i alla fall. hur som helst så fick den en väldigt fin färg och såg ut som ny i lördags kväll. (lördagkvällar i torpet blir sällan mer lajbans än så, men jag kräver uppriktigt sagt inte mer. det var trivsamt.)

¤ hängt med joes (med amerikanskt uttal) familj och släkt. eller åtminstone en del av den. high life. lite som i tomten är far till alla barnen, men utan intrigerna. lyckligtvis, får man väl säga.

¤ blivit arg på saga ungefär tusen gånger. lika många gånger som hon har sprungit sin kos. exakt. men sen är hon söt som socker en halvtimme senare.

det är långt ifrån allt, men det får räcka. jag orkar inte berätta så mycket mer. dessutom fullkomligt skriker kroppen efter kvällsmat och en varm dusch.

fyra arbetsdagar kvar.

milstolpe

idag är speciell av två tre anledningar.

1. joe och jag har idag hängt ihop i två år. det firar vi med att gå ut och äta. på tapas, tror vi.

2. det är sista arbetsdagen innan min lilla minisemester. eller vår. men joe har varit ledig längre och är ledig hela nästa vecka. jag är bara ledig till på tisdag. då börjar jag jobba igen. men skit i det. imorgon får jag sova hur länge jag vill. och då vaknar jag i....

3. stugan! vi åker dit ikväll efter middagen. som jag har längtat!! det ska bli hur bra som helst, spelar ingen roll att det inte kommer vara trettiotre grader i skuggan klockan nio på morgonen. det spelar ingen roll att det är spått tio till tolv grader mitt på dagen. det är semester. m i n semester.

som en liten bonus idag är det filippa bark/sissela benn som sommarpratar. helt klart värt att lyssna på!

jag har det, men kan väl inte säga att jag lider direkt

igår lyssnade jag på annika norlin aka säkert/hello saferide när hon sommarpratade. då berättade hon att hon har synestesi. det betyder att man kopplar ihop olika sinnen och man kan testa om man har det på ett väldigt enkelt sätt, sa hon. sen ställde hon frågan "vilken färg är tisdag?" då log jag. orange, såklart! annika däremot tycker att tisdag är grön. helt fel, om ni frågar mig. tisdag är orange. och siffran noll är vit och ett är gul. om man, när man hör frågan, tänker qué?, då är man inte synestet. så lärde jag mig att jag har synestesi.

nu ska jag över till bee och kolla på andra delen i långa versionen av stolthet och fördom. ajöss!

bee, my bee

idag fyller bee år. jag var tvungen att gå in på hennes facebook för att se hur gammal hon är. det trots att hon är min närmsta vän här i umeå. 24 år. det är lite pinsamt att jag aldrig lär mig när hon är född. eller så är det en bra sak, att det inte ligger så mycket fokus på ålder längre. men ändå. det är trevligt att kunna skriva grattis på 24-årsdagen på födelsedagskortet i stället för grattis på födelsedagen. det senare indikerar ändå lite att jag inte har koll. avslöjad! (det sista sagt med katlas röst och uttal.) 

nu ska vi till sävar och plocka jordgubbar. det är mer än lyxigt att ha sånt hemma. till helgen, när vi är i stugan, ska jag/vi  plocka blåbär. massor!! det blir fina smothies det! 

jag vet inte än om det blir en söndag i bilder den här gången. vi får se. det beror på hur flitig jag är med kameran.

minns ni...

...när man satte igång radion och samtidigt startade ett tomt (eller fullt med gårdagens musik, för den delen) kasettband för att spela in ny, fräck musik? med radiostationer som nrj eller rix eller mix inställda. vad man fick: 55 procent reklam och alla låtar med slutet bortfadat.

ett ordentligt åskoväder

citerar vk:s nätupplaga:

" 12 000 blixtnedlsag i Umeåtrakten

Torsdagens åskväder var ett av årets kraftigaste.

Det våldsamma åskvädret slog till på eftermiddagen. SMHI:s mätningar visar att det under kort tid slog ned 12 000 blixtar i Västerbotten.
- Det var främst kusten utanför Umeå och en bit inåt landet som drabbades, förklarar Anna Österman, meteorolog vid SMHI.

Ingvar Näslund

2008-08-01"

det var helt sjukt. fanns ingen chans att veta vilket muller som hörde till vilken blixt. men mysigt var det. som tusan. regn som om det aldrig hade regnat förr och blixtar som om vädret just kommit på hur man gör sådana. just i början, innan ösregnet hade kommit med blixtarna lyste upp hela himlen, tog vi oss från garaget till lägenheten. sen vi var inne och joe fick en ny frisyr. såg ett riktigt maffigt skådespel.

ensamstående med två små

det skulle kunna beskriva dagen. joe kom hem, vi åt middag och sen fixade vi med lite grejer innan vi kröp till kojs igår. kvart över fem vaknade jag och insåg att han hade försovit sig fem skulle han upp. väckte honom och somnade själv om. när jag vaknade igen var det bara jag och hundarna hemma. joe återvänder hem först imorgon.

jag hade sedan tidigare bestämt att ta en halvdag idag och så blev det. tänkte utnyttja min extra fritid på bästa sätt. vad som skedde var att jag åt lunch och sen somnade jag. sov i två timmar. det var faktiskt välbehövligt, eftersom jag inte har disciplinen som krävs för att komma i säng i tid om kvällarna. har varit ute en längre sväng med de små grå och strax ska jag kila över till katterna som jag ser till medan bee och dee är på semester. planen för kvällen är att vara solo (har inte så mycket till val, eftersom de jag skulle kunna spontan-hitta-på någonting med är bortresta, men jag tycker faktiskt att det ska bli riktigt skönt att vara bara jag och hundarna), kolla på ett morden i midsomer-avsnitt, pocka pockorn och knäcka en åbro ekologisk 3,5:a. kanske äta lite mer vattenmelon, men jag har redan ätit en halv, så det får nog vara bra för idag.

frid.