en dialog som visar på innerlighet i vänskap

den här dialogen utspelade sig i min bil på väg från vännäs till umeå, mellan dee och mig.

dee: annelie, man skulle kunna säga att du har trafik-tourette.
jag: mm... jag är ju liksom inte så grov i mun annars.
dee: nä, men i trafiken är det både det ena och det andra som kommer ur din mun. (här demonstrerar dee hur det kan låta med en längre harang obscena ord.)
jag: haha!
dee: jag ger dig den diagnosen nu. trafik-tourette.
jag: jaha ja.
dee: och lite adhd.
jag: oj? adhd också?
dee: ja.och lite damp.
jag: men oj!
dee: ja. du får lite allt möjligt. som en gott och blandat-påse!

om vikten av att varva ner

jag har stressat lite för mycket, och jag är den typen av människa som faktiskt inte tål så mycket av den varan. stress, alltså. jag slutar helt sonika att njuta av livet som jag gör annars. maten smakar inte lika gott, sömnen blir inte vad den ska och jag ser inte längre de där småsakerna som gör vardagen så fin. det hela beror på att jag så innerligt vill hinna med så mycket efter det att arbetsdagen är slut, helst utan att flytta fram läggdags-tiden. där kommer vi in på en annan sak, nämligen det dåliga samvetet jag får för att jag inte hinner med allt jag vill och dessutom kommer i säng för sent vareviga kväll. jag har dock funnit min lösning för att varva ner. pilates. jag som skrattade åt mamma och retade henne när jag var liten för att hon såg så fånig ut när hon stod där och gympade mol allena framför en tv som visade en träningsvideo med hurtiga kvinnor, jag ligger nu själv framför datorn och följer pilateskvinnans rörelser, lyssnar på vad hon säger, tar i allt jag kan, men framför allt känner jag lugnet. är just klar med dagens pass och känner mig så lugn, så lugn. tillfreds. närmre den kvinna jag vill vara än jag var för en halvtimme sedan.

i all stress och hast blir jag så uppe i allt att jag glömmer bort att jag faktiskt inte måste göra allt jag har tänkt. det gör mig inte till en sämre människa om jag lämnar något åt en annan dag, eller helt enkelt struntar i att göra det. det gör mig inte mindre hel eller mindre älskvärd. det innebär bara att en sak inte blev gjort, och det spelar inte någon roll.

jag vill verkligen inte glömma bort att leva. därför, just därför, är det livsviktigt för mig att varva ner.

jag har en ny favorit

min första favorit var calla. min andra favorit var nejlika. calla är jag lite less på nu, men nejlika tycker jag fortfarande är riktigt fin. dock har jag en ny kärlek bland snittblommorna. ranunkel. den har funnits i de flesta inredningstidningar rätt länge, men mest i vitt och rosa. trogna läsare vet att rosa inte är någon favorit hos mig, så det är inte så konstigt att den inte har fått mig på fall. men idag, gott folk, såg jag en orange. eller brandgul, för det är orange den är. jag älskar orange och ranunkelns form är fin. en bra kombo som blev en favorit.

det här är det första och sista inlägget jag kommer skriva om snittblommor, jag lovar. lika innerligt lovar jag samtidigt att kontinuerliga uppdateringar gällande min pelargon kommer att komma. nästan så att den förtjänar sin egen kategori. ja, vi ser väl hur ivrig jag blir.


krama ett träd, del 2

det ska sägas, även om det är självklart, att du vinner/sparar på att köpa lågenergilampor i stället för vanliga glödlampor. jag med. så nästa gång en lampa går sönder - ersätt den med en lågenergilampa. inte bara du kommer bli nöjd, nej, även moder jord gläds över ett sådant val.

när pressen försvann kom lusten tillbaka

i mitt hem finns dumlemousse som ser ut som bajs men som smakar himmelskt, glasburkar i plenty, moussaka i ugnen, en st.paulia som gärna vill spricka ut i blom och en pelargon som håller på att morna sig efter vinterförvaringen. här finns ljus och tête-à-tête, fynd från adlibris och från dagens loppis. allt detta, och en påse äpplen som senare idag ska bli äppelkräm, resulterar i ungefär 200 ihopsamlade tålamodspoäng bara idag. i shall spend them wisely.

   
  
 

och här tog ork(an)en slut

vet ni? jag orkar inte. jag orkar inte bry mig om att lägga upp bilder eller skriva ett roligt inlägg idag. jag orkar inte gå med hundarna på en superlång promenad. jag orkar inte baka bröd, som jag hade tänkt. jag vill helst av allt bara diska undan och lägga mig i soffan med saga och abba och kolla på en film bee har rekommenderat mig att se, och efter den vill jag kolla på masjävlar. efter det vill jag läsa ut nu vill jag sjunga dig milda sånger och sen påbörja mossvikenfruar. och vet ni? det är precis det jag tänker göra. och äta lunch och prata med min finfina syrra som jag längtar ihjäl mig efter. jag vill bara njuta, känna att det är söndag och göra dagen till den vilodag jag har fått lära mig att den ska vara. och jag ska dricka päronsoda och äta upp dumlemoussen som blev över från igår. bara för att jag kan. men först moussaka, för magen kurrar något alldeles förfärligt.


ebb, inte sant?

jag har nått ett nytt lågvattenmärke. följande ord har yttrats av mig under kvällen (som för övrigt spenderas med min tant-i-en-ung-människas-kropp-vän bee): "jag tycker om att ha röda naglar. trots att jag inte har smink så känner jag mig ändå piffig." piffig? jösses, jag ber om ursäkt. mitt sällskap brast ut i gapskratt och påpekade att jag har passerat ännu en gräns in i tant-träsket.

utöver detta vill jag berätta att vi har plockat fram broderier, öppnat en flaska rött som vi dricker till maten (för att det förhöjer smaken i den rustika middagen, såklart), varit på ica maxi en lördagkväll och inte köpt godis annat än de dumlekolor som ska vara i efterrätten vi ska göra om ett tag. däremot köpte vi storpack strumpor, norrländskt odlad potatis och servetter i vårfärger. utöver detta stannade vi till och beundrade påskpyntet de säljer. det finns verkligen fräcka saker i deras utbud! det bästa av allt är att vi totalt, helt och fullt älskar vår tillvaro, precis som den är.

saker som har nämnts under kvällens gång:
1. vikten av att baka eget bröd.
2. vikten av att laga egen mat från grunden.
3. mat som inte räknas som hemmalagad mat har listats, däribland köpt pyttipanna och fiskpinnar.
4. bokklubben med introtema: jane austen.
5. hur bra musik som gjordes på 60-talet är.
6. det förkastliga med utekvällar.
7. hur skönt det är att kliva upp tidigt om mornarna, så att man kan ta vara på dagarna.
8. tips på hur man kan sticka strumpor.
9. hur lång tid det egentligen tar att brodera en tomte.
10. hur fint mina tête-à-tête gör sig med min skål på fot och de orange ljuslyktorna.
11. hur man bäst tar hand om sina pelargoner.
12. om bees eventuella hälsporre som orsakar henne smärta.

wanna marry me?

no snow sunny day

om man undrar över hur det skulle gå att sova en vuxen människa och tre hundar i en 120 cm bred säng kan jag nu meddela att det går bra. idag när jag vaknade hade jag till och med färg i ansiktet, annan än blek-på-gränsen-till-transparent-(hur-man-nu-stavar-det)-vit. tänk vad 7,5 timmes sömn kan göra för en människa!

idag är det uteaktivitet som gäller. återkommer med foton.

-livet... -ja? -jag älskar dig.

veronica stoppade handen innanför blusen och drog fram jadesmycket. hon knäppte upp spännet och lyfte stenen mot solen.
"titta här, astrid", sa hon. den gamla kvinnan böjde sig fram och deras huvuden snuddade lätt vid varandra när de båda betraktade stenen. "om man har rätt sinnelag kan man se allt man älskar här. sjöarna, skogarna, himlen. hela universum." hon sträckte fram smycket så att astrid kunde röra vid det, och den gamla kvinnan lät fingrarna glida över den släta ytan. "jag har inte burit det sedan den dagen då james dog", sa veronika. "för mitt sinne var förmörkat. och det fanns ingenting att se." hon knäppte smycket runt halsen igen. "men i morse satte jag det på mig. och jag tror att jag kan se den. jag tror att jag på nytt kan se skönheten."
astrid såg på henne. "ja", sa hon. "ja, det finns skönhet. man måste bara ha det rätta sinnelaget, för då kan man se den överallt."

det är så jag vill sammanfatta min vecka hittills, med en dialog hämtad ur nu vill jag sjunga dig milda sånger av linda olsson. jag hade inte alls tänkt att dagens inlägg skulle bli det här, men det blev det, för att jag liksom sprang på just den här texten medan jag åt middag i lugn och ro.

jag har tre hundar här nu. lilla, söta siri bor hos mig i helgen, och de tre hundarna som delar min etta med mig verkar trivas väldans bra ihop. bilder på dem kommer under helgen, men inte idag. för idag ska jag bara njuta och göra ingenting jobbigt alls. inte ens fota tre små hundar som är så fina att hjärtat kan spricka.

jag har gjort mitt. är uppe i över 18700 steg idag. så man kan säga att jag inte behöver göra ett smack mer.

skönheten finns överallt. man måste bara ha det rätta sinnelaget för att se den.

torsdagslistan

igår trillade lönen in på kontot. för andra gången det här året. det är så skönt att slippa snåla i vardagen. dock är det några dyrare saker jag vill köpa, som jag kommer att få spara till.

saker jag ska köpa, men som jag får beta av en månad i taget:
1. en haglöfsryggsäck som jag har kollat ut.
2. kängor.
3. en ny dator.
4. en ryggsäck till abba.
5. dyra, sköna sängkläder.
6. nytt smink, hur tråkigt det än är.
7. en sovsäck och ett liggunderlag.
8. om jesus-boken av jonas gardell.

framför allt

ja, framför allt funderar jag på när tusan hjärtat ska hitta rätt.


these R the thoughts that run through my head

min blogg har varit lite trist. i alla fall de två-tre senaste inläggen, och jag kan inte garantera att det blir bättre, det här. men jag ska klargöra lite saker. min blogg blir tråkig när jag grubblar för mycket utan att kunna ventilera det här. min blogg blir också tråkig när jag har lite för fullt upp, för då orkar jag liksom inte ta tag i att skriva så bra. eller ens plocka ut guldkornen. min blogg blir tråkig när jag är trött. den här veckan är den en kombo av alla tre.

jag grubblar över:
1. var jag vill bo. en av mina allra närmsta vänner flyttar till sommaren, och det får mig att känna mig lite rastlös. jag känner att kanske vill jag flytta, jag med?

2. rädslan för att vara ensam. om jag bor kvar är jag rädd att jag till slut "bara" har bee och dee kvar som riktigt nära vänner i umeå (vilket inte alls är så bara, men definitivt en bråkdel vad gäller antalet vänner jag har haft här). jag längtar efter mina syskon med respektive och mina fina syskonbarn något fruktansvärt. och mamma och pappa och några andra hemmavid. problemet är det att jag inte vill flytta hem. däremot känner jag att hela mitt jag dras mot falun, trots att jag aldrig satt min fot där. men känslan för falun blir bara starkare med tiden, så jag tror att jag till slut kommer att bli tvungen att ge vika för den. det stora bekymret vad gäller falun är, att där känner jag inte en kotte, så om någonstans lär jag ju blir ensam där. åtminstone till en början. nåväl. en flytt är inte aktuell nu i alla fall, men som dagdrömmare går jag igenom sånt här varje dag.

3. det här med barn. att jag håller på att längta ihjäl mig efter en drös. och nej, det räcker inte med de på förskolan. jag vill ha egna.

4. kompromisser. om hur viktigt det är att inte kompromissa med grundvärderingarna i livet och med att stå upp för den man är och det man innerligt längtar efter. det, gott folk, låter både självklart och simpelt, men det är det inte.

utöver det är jag lite bekymrad över saga som har börjat kräkas om nätterna. eller. hon har kräkts två nätter i rad och nu har hon kastat upp lämpligt till kvällsmaten. min kvällsmat, that is. kanske är det lite pms? jösses, så skönt det vore om det var det. då har jag inget att oroa mig för mer.

mitt andrum: joey tempest - azalea place, masjävlar och mossvikenfruar. det bjuder jag på.

finn åttiotvå fel

jag vet inte vad det är med den här veckan, men något är det. jobbdagarna har varit slitiga som tusan, tålamodet har satts på prov och di stackars barnen har även idag fått känna av lite humör från mig. till råga på allt går min bankinternetdosa sönder idag. och koden till bank på telefon gällde inte längre. så jag vet inte om jag har fått in lönen på mitt konto. men jag vill handla idag, handla mat, så vad gör jag? jo, jag tar min pärla till bil och kör till maxi, gör ett kontoutdrag och hoppas på det bästa.

suckopisspotta.

det är tur att barnen inte är tankeläsare

om barnen hade varit det hade minst en aldrig mer vågat vara ensam med mig i samma rum igen. så elaka tankar har jag tänkt, fastän att det bara är för här och nu. eller där och då. jag slutade ju för lite drygt tre timmar sedan. alltså, våfflor efter lunchen till trots får jag räkna den här arbetsdagen som en skitarbetsdag. en skitarbetsdag med sina ljusglimtar.

håller på att baka kärleksmums. har längtat efter att göra det säkert i två veckor nu, men först idag blir det av. har dock varit ordentligt huslig senaste veckan och slängt ihop två sorters bröd och nu en fin kaka på det. tar med lite fika bort ikväll när jag ska hem till kicki.

har för övrigt fått hem mia och klara säsong ett och sliding doors idag. en beställning från cdon. det ska bli ett nöje att kolla på. tror att det blir sliding doors ikväll, förhoppningsvis efter ett pilatespass. alltså. jag hoppas på att jag tar tag i tjugo minuters pilates. sliding doors blir det oavsett. givetvis, kan man säga.

annelufs tipsar

jag vill tipsa om en juste sida med tänkvärda saker man kommer till om man knappar in www.fulheten.se. bilden som är här ovanför kommer därifrån.

här är ditt liv

10 Tecken på att du håller på att bli vuxen..

1. Du har fler hipsters än string i din troslåda. (äger inga string, men har definitivt en hög hipsters).
2. Du plockar ut piercings istället för att göra nya. (har inga alls längre. den i örat och den i naveln är utplockad sedan säkert fem år).
3. Du äter inte godis varje dag fast du får. (fredags- och lördagsgodis is the shit).
4. Du slutar kräva tillbaks småpengar från sina kompisar. (sant).
5. Du vaknar utvilad kl.8 på en lördag och anser att du haft sovmorgon. (allt mellan åtta och nio är en rimlig tid att vakna om helgmornarna om man inte ska sova bort helgen).
6. Du och dina vänner pratar mer om vilka som ska ha barn än om vem som hånglade med vem i helgen. (true)
7. Du månadssparar för framtiden. (pensionssparar har jag gjort ett tag och detta är första månaden det kommer hamna pengar på mitt framtidskonto).
8. Du anser att  "Dagens ungdomar" lever i en annan värld än du själv gjorde. (JA! jag känner inte alls igen mig i dem!)..
9. Du anser att alla börjar bli gamla. Men inte du själv. (nej, den här stämmer inte. jag känner att åren går för fort och att jag själv börjar bli gammal)
10. Du skrattar och känner igen dig i denna listan. (lite generat, till och med, ska erkännas)

precis som
annie får jag lov att fråga er hur det ser ut på er front. känns det igen?

i give you:

loppisfynd. i give you loppisfynd. men tro inte att saga och abba finnes på loppis bara för att de är second hand. nej, de är mina och kommer så förbli. men saga får agera modell för att visa upp scarfen jag köpte till henne. abba måste givetvis få stråla sig lite i stjärnglansen, hon också, med sin fina scarf. hennes är dock en gåva från marty. 

de fyra översta bilderna är på mina assietter. jag har tre av de översta och två av de understa. burken jag har köpt blev en juste förvaring åt pennor av alla di slag. de två sista bilderna är på mina hjärtan, mina små gryn. men det tror jag att ni förstår även utan närmare presentation.

  
  
  
 

beengt. ja ä en provikatöör!

givetvis från mnks katla. men också lite från mig. fast jag vet att det heter provokatör. om det inte skulle finnas någon annan skillnad på katla och mig, så finns åtminstone den. nu är ju inte jag och katla särdeles lika, så jag tror egentligen inte att det ska vara någon större svårighet för er att hålla isär oss.

jag skrev ju en lista i torsdags som skulle ge er en liten inblick i vem jag är. den listan var i synnerhet till för er som faktiskt inte träffar mig så ofta, eller ens någonsin. jag glömde helt bort att berätta en sak som nog kanske säger en del om mig, och jag reflekterade inte ens över det när jag skrev listan. dock blev jag påmind av det när jag klippte en kompis och hans sällskap, en bekant till mig, påpekade att "du har ingen tv". han är ju inte ensam om att lägga märke till det. dock är det så att folk ser att jag inte har en tv, men ingen har hittills påpekat att de saknar en hos mig. och vet ni? jag saknar inte heller att ha en tv. eller jo. ibland. när det är vm och sånt, då vill jag ha en. men annars gör jag faktiskt inte det. nog kollar jag ändå på tvprogram, men då streamar jag det jag vill se, istället för att slötitta på meningslösa program i tid som motsvarar en arbetsdag. det är nämligen så jag gör. jag kraschar framför tvn, om jag har någon, sen gör jag inget mer. nu, däremot, väljer jag aktivt vad jag vill se, och dessutom får jag en väldig massa tid att göra saker som jag faktiskt genuint uppskattar. det gäller att känna sig själv. 

idag har jag hittat hem till den jag är igen. inte för att jag har varit vilse, men jag har smygbörjat kompromissa med mig själv. var tvungen att sätta p för det, och nu är jag hemma igen. hemma och väldigt trygg och glad att vara den jag är.

isn't it ironic

fick just ett sms av magnifika marty där det stod: "ironiskt nog går det inte att kommentera inlägget där du ber folk att göra det. haha. :)" så vi försöker igen. läs föregående inlägg och kommentera det här om det går. det vore fint av er.

det är fortfarande fredag och jag har helt nymålade, rödlackerade naglar på händerna. det är helg

i höstas lösenordsskyddade jag min blogg, förhoppningsvis för både första och sista gången. jag droppade därmed från ungefär 50-60 läsare per dag till 19. sen, när hjärtat slutade värka som värst, öppnade jag bloggen igen och sedan dess har ni läsare droppat in och ökat till antal.

jag vet inte om det var två eller tre veckor sedan jag skaffade den där "därifrån-kommer-dina-besökare"-grejen, men den har gjort mig så fruktansvärt nyfiken! det var ett tag sedan jag frågade, och det kommer dröja tills jag frågar igen, men vilka är ni som läser min blogg? snällasötarara, skriv en liten kommentar till det här inlägget så att jag får veta! för att vara lite egennyttiga kan ni lägga till om det är något särskilt ni vill att jag ska berätta om, eller skriva mer om helt enkelt. utan något tillägg i era kommentarer antar jag att ni, liksom jag, tycker att bloggen är något utöver det vanliga och helt oumbärlig i bloggvärlden. såklart.


torsdagslistan

mina närmsta vänner är min finaste tillgång i livet. närhelst jag behöver lite råd, känner att jag håller på att tappa bort mig själv, vill dricka lite te med någon eller behöver hjälp med något praktiskt finns de där och fixar och trixar. jag älskar dem varmt och innerligt och jag känner mig lyckligt lottad att vara omgiven av dessa individer.

någonstans har ju de här vännerna även valt mig och ser fina saker i mig, kan man hoppas och tro. nu är ju frågan: vem är den här bloggerskan, egentligen? vad får mina vänner när de får mig? jag menar, det är ju definitivt en censurerad annelie jag presenterar här. vissa saker vill ju varken jag berätta eller ni veta om mig eller min vardag. och träffar ni mig i verkligheten kan jag mest konstatera att w y s i w y g. what you see is what you get. inte svårare än så. men för er som faktiskt inte träffar mig i verkligheten vill jag låta er komma kanske ett steg närmre annelie albertsson.

lista över w y d s b g o w y s a g  (what you don't see but get or what you see and get):
1. jag kommer rösta på miljöpartiet nästa val.
2. ett växande miljöengagemang bor i mig.
3. jag har för avsikt att bli asigt bra för
3.1. människor
3.2. hundar
4. jag har fnösktorra händer såhär års som jag gärna beklagar mig över.
5. min dröm är att bo i ett rött litet torp med ett trivsamt uthus och trädgård med knotiga fruktträd och ett grönsaksland.
6. min dröm är att bo där med min finfina man och våra världens finaste barn.
7. jag tycker det är direkt obehagligt att gå på toa när jag har besök. än värre är det att gå på toa hos andra.
8. jag gillar att handarbeta och lösa korsord.
9. jag har dåligt samvete över att inte vara tillräckligt mycket med hundarna, fastän att jag är med dem jättemycket.
10. jag säger att jag inte är en tävlingsmänniska, men det är ljug. jag är det. men jag råkar bara upptäcka det varje gång jag tävlar.
11. jag blir extremt stolt över mig själv när jag vinner frågespel.
12. jag strävar efter ett större feministiskt engagemang hos mig själv.
13. jag är sjukt glad över att jag är den jag är. riktigt stolt över mig själv, helt enkelt.
14. lakrits är det absolut godaste godiset. särskilt sånna där kritor fast de inte är kritor, men ser ut som kritor. de är större än kritor och mörkgrå, grå och gråvita.
15. joey tempest skriver sjukt bra texter, om ni frågar mig.
16. förut var musik nästan mitt allt. så är det inte längre, fastän att det ändå får klassas som ett intresse för mig.
17. ibland tycker jag att det känns lite besvärligt att berätta att jag är kristen. eller att jag tror på något så abstrakt som en gud.

nog talat om stegräknare, kunde man tro

jag gick in på tappa.se och beställde en ny stegräknare. två timmar senare visade det sig att min inte dog, den tog bara ett andningsuppehåll. så snart är jag med två stegräknare. aja. blir bra att ha att växla mellan. jag menar, det lär väl knappast vara sista gången jag tappar ner en i vatten.

det var väl kul så länge det varade

igår berättade jag om att jag hade fått en stegräknare. vad jag inte berättade var att jag tyckte att den var bra och simpel. jag gillade den, helt enkelt. ja, gillade. idag råkade jag tappa ner den i toaletten (före jag hade uträttat mina behov, kan ju vara värt att tillägga). då dog den. rackarns. jag som hade hunnit upp i 6450 steg bara fram till tre fjärdedelar av arbetsdagen. sedan dess har jag varit ute och gått tre vändor, varav en var lite längre. om jag ska höfta är jag uppe i över 14000 steg. men för att vara på den säkra sidan kommer jag höfta till med 14000 jämnt.

för övrigt kan jag berätta att jag alltid har tyckt att det har varit väldigt märkligt att man kan tappa saker i toaletten. flera jag känner har låtit sina mobiler få ta sig ett dopp i vattenklosetten. nu har jag fått förstå att det är lätt hänt. det ironiska i dagens situation kanske inte främst var det att jag tappade stegräknaren ett dygn efter att stolt deklarerat att jag var så himla flitig med att samla steg, utan att det följde med ett senilsnöre till den som jag totaldissade. jag hävdade rentav att det bara var tanter som överbeskyddade alla sina ägodelar som skulle få för sig att använda ett sånt. ja, vad säger man? jag kanske borde lyssna till tanten i mig?


the secret

jag inser att jag vill gå ner ett par kilo jag har gått upp utöver de jag ville lägga på mig. två dagar senare ligger det en stegräknare på skrivbordet på jobbet. till mig, alltså.

nog för att jag visste att jag skulle få en stegräknare, men ändå. den kunde lika gärna kommit veckan innan, men nej. jag fick den först när jag insett vikten av att röra på mig lite mer. vi är några på jobbet som är med i en tävling som tappa.se har, och tanken är att vi ska gå till prag. i snitt måste man gå tio tusen steg per dag för att traska dit på den tid vi har på oss. jag kan meddela att jag har gått 13771 steg sedan trettio minuter in i min arbetsdag. det är stort.

förresten, vi ska ju som sagt gå till prag i antal steg. anmälningskoden jag skulle skriva in var tramp2prag. jag undrar, varför i hela världen väljer man att ha det som anmälningskod? har man inte tänkt på vad tramp betyder då, kanske? jag hoppas att det är så, eller att det är någon insatt med humor som är skyldig. för visst är det så att tramp kan översättas med trampa eller traska, men jag menar... det första översättningsalternativet som dyker upp på lexin ser ut enligt följande:

Engelskt uppslagsord
tramp
Svensk översättning
(i synnerhet amerikansk engelska, vardagligt) slampa, luder, fnask (substantiv)

det saknas bara att de har stavat prag prague, så hade det varit så att den kristna friskolan jag jobbar på hade deltagit i en tävling som fixar luder till prag. aah. det, mina vänner, hade varit lika roligt som paradoxalt!

you don't owe him anything

jag hade planer på att skriva ett blogginlägg om hotellsängkläder. om hur lena och mjuka och otroligt sköna de är, och om att de är en dröm att gå och lägga sig i. jag tänkte skriva om det ända till nu om kvällen, när jag insåg att inget slår min egen säng när jag är så trött som jag är nu. abba och saga har redan värmt upp den åt mig, så inte ens det behöver jag göra.

men ändå. jag ska köpa sånna där asigt dyra sängkläder. inte denna lönen, men kanske nästa. om jag hittar några fina.

klockan är 21:32 och jag ska strax gå och lägga mig. hej och hå, tanten i mig börjar kräva sitt utrymme. till råga på allt har jag köpt en allers idag. jag har inte ens tittat på recepten, men gluttat lite på ett par reportage och på hur man virkar påskkycklingar och påskägg. jag har frossat i korsordsdelen. men den tantgrejen gav jag vika för för nästan sjuttiotvå år sedan. det sägs att det var då jag föddes. eller a. ungefär då.

telefonen har glömt bort hur du lät

jag tror att jag har glömt att berätta, men jag har varit i skellefteå i helgen. därav min frånvaro och bristfälliga uppdatering här. men nu är jag på g igen. eller a. imorgon. nu är det natt.

torsdagslistan

ikväll tar jag tag i ett par måsten. har dammsugit och startat en deg som om en timme eller två kommer resultera i 16 bagels. bagels i sig är väl inte ett måste, men bröd är ett, och jag är så trött på de varianter jag brukar baka. det här känns roligare, plus att det är så schweinigt gott med bagels.

lista över saker som är måsten och som måste tas tag i asap:
1. boka flygbiljetter
2. fixa hotellrum inför helgen
3. separera från joe även på ica-kortet
4. gå ut med soporna
5. gå ut med det som ska sopsorteras
6. köp färg till alkoven
7. måla om alkoven
8. diska
9. ring och uppdatera hemförsäkringen
10. fixa hundvakt inför nästa helg
11. klipp klorna på saga. igen
12. berätta för världen att nina kinert är värd att lyssna på (esp. let there be love) (check)

21:10

berättade igår att alarmet på min mobil var ställt på 21:10 igår, under väldigt mystiska omständigheter. ni kanske undrar vad som hände då? jag ska berätta för er.

i n g e n t i n g  hände. ingenting. jag pratade med dottie på skype, hundarna sov och livet gick sin gilla gång. ingenting utöver det normala.

gällande dagen kan jag nog bara tillägga följande: "vansinnigt så skönt att ha ett jobb att gå till! och så skönt att få vara där idag!"


tack, posten!

det var kanske lite trixigt för posten att skicka brevet rätt, jag kan kanske förstå det. min kvalificerade gissning är att det är putte som har skickat mig en teckning föreställande mig. kanske inte ett helt smickrande porträtt, men raktigenom älskvärt!

vad vet jag, det kanske är lite risky att lägga ut postnumret här på bloggen, med risk för att alla mina stalkers kommer att börja hänga utanför mitt fönster. om det skulle hända kommer jag dra ner persiennerna. bara så ni vet.

tack, posten, för ansträngningen!

det är något som händer här

nu de senaste tre kvällarna har jag inte ställt något alarm för att komma upp en viss tid, eftersom jag har tänkt att det är bra för kroppen om jag får så mycket sömn jag behöver. varje kväll stänger jag av min mobil, dels för att slippa strålningen, dels för att det är skönt att vara helt otillgänglig ibland. nåväl, nog om det.

jag är den enda som känner till pinkoden till mobilen och är därmed den enda som kan starta den om mornarna. dörren till min lägenhet har varit låst under natten och de enda två som kan komma in hit är bee och dee, eftersom de har en nyckel. den andra nyckeln har mattias och han befinner sig i huvudstaden under veckorna. ingen skulle kunna smyga in hit, eftersom hundarna alltid skäller till när någon öppnar dörren här.

1. jag har inte satt något alarm på mobilen.
2. mobilen är avstängd och bara jag kan he igång den.
3. vem som helst skulle bli röjd av hundarna vid försök att smyga in hit.

hur sjutton kommer det sig då att ett alarm är satt till 21.10 ikväll när jag sätter igång mobilen?? jag väntar med spänning på att klockan faktiskt ska bli just tio över nio, bara för att se om något händer då. det är onekligen lite creepy.

hissar och dissar

nästan varje kväll när jag och mattias pratar sammanfattar vi dagen med en hiss och en diss. ibland blir det flera hissar, ibland flera dissar. min gårdag bestod mest av dissar. jag var så less på att vara annelie albertsson då och gick till slut och la mig för kvällen, inte för att jag var så trött, utan för att jag var så irriterad och less.

ikväll, när mattias kommer fråga om vad jag hissar och dissar med dagen, vet jag vad jag ska svara gällande hissen. här får ni svaret. (och jag hoppas innerligt att astrid inte misstycker att jag publicerar hennes brev här, jag fullkomligt älskar det och det har gjort min dag så fin).

 
 

release me!

detta har varit den tråkigaste dagen i mitt liv. den här veckan kan inte jämföras med en evighet, eftersom en evighet känns så sjukt mycket kortare. jag vill jobba. jag fattar inte hur jag kunde gilla slackerstudentlivet. vad gjorde jag om dagarna som var så vansinnigt bra?? tid: gå!

i'm on fire

jo, jag undrar hur långt man kan dra det här med att skylla på hormoner...
 
 

1. jo, det är klart att jag äcklas lite av mig själv när det är såhär det blir. eller. äcklas gör jag ju inte. men jag skäms. det gör jag. inför mig själv, liksom. jag trodde att jag var bättre än så här. (don't we all?) jag har dock ätit lunch, så det är inte i stället för riktig mat. men ändå. nä. det här blir svårt att rädda. 

2. älskling. åk inte härifrån mer och lämna glass kvar. jovisst, det finns en halva mangosorbet kvar, den tänkte jag lämna till dig. men det är inget jag kan lova. uppenbarligen.

det här tyckte jag kändes lite befriande

samma visa som igår. var inne på dn.se och läste den här artikeln.

" Den amerikanska undersökningen visar naturligtvis inte om det finns en gud eller inte, bara att vi har lätt att tro på henne."

är det bara jag som har fastnat lite i könsperspektivet, eller la ni också märke till det?

freak show

jag önskar att jag vågade, men jag avstår. för att jag skulle stå för en freak show av rang om jag la upp en bild på mitt ansikte som det ser ut nu. allt tack vare en förkylning och en hög hormonhalt i kroppen. i stället för att lägga upp en bild på mig själv tänkte jag beskriva.

1. ögonen: vattniga, som att jag gråter  h e l a  dagarna i ända. är ordentligt svullen runt ögonen, som när man kliver upp och har sovit alldeles för lite varje natt i en månad. eller gråter en månad i sträck. utan uppehåll. not pretty.

2. näsan: svullen. svullen, svullen, svullen. över hela näsan svullen. verkligen. not pretty.

3. läpparna: ser ut som att någon råkade ge mig dubbla dosen restylane och dessutom kladda en ordentligt mörkrött läppstift på. kyssvänligt. fast mer med porrskådisvibbar än något som skulle vara fint. not pretty.

för att hjälpa er att genast förtränga bilden ni fått får ni en bild på en liten kattunge. som en kompensation. jag gillar inte katter. eller a. jag är rädd för dem. känns lite märkligt att berätta det i samband med ovanstående.


så lättköpta är vi väl ändå inte?

läste på dn.se att kd lägger fram ett förslag om att ge alla nyblivna föräldrar ett litet bidrag som tack för att de har hjälpt till att säkra svea rikes framtid. ett bidrag på tio tusen kronor. deras förhoppning är att svensken ska peppas att skaffa (fler) barn. det hela känns ju rätt tragiskt, om det skulle vara så att man satsade på att bilda familj för tio tusen kronor. lite som att man gör det av fel anledning.

den enes sjukdom, den andres tristess

jag är sjuk. sjuksjuksjuksjuk. att gå ut med hundarna känns idag ungefär som att bestiga mount everest på en halvtimme. och då kommer ändå hundpromenaden vara max en kvart lång.

jag har på mig glasögonen som jag avskyr, bara för att de gör att det gör mindre ont i vänsterögat. fattar inte hur eller varför, men det blir bättre då. som ett plåster ungefär.

nu lite allmäna frågor till er kunniga: hur mycket snor kan egentligen lagras i bihålorna och hur snabbt produceras det nytt? och varför måste man bli snorig när man är förkyld? alltså, vad gör snoret för nytta, egentligen?


nej. det kommer inget bildbevis varken på mig i glasögon, mig asförkyld eller en massa snorpapper. jag känner att jag vill föra mig med lite mer värdighet än så.


svtplay gör ett fel - annelufs gör ett

agnäs stavas det tydligen. det var mitt fel. att jag stavade fel. jag skrev angnäs. det stavas agnäs. fel av mig.

svtplay.se skulle lägga upp kvällens mia och klara-avsnitt, men nöjde sig inte med det, utan la även upp nästa veckas avnitt. man kan säga att jag öppnade en julklapp veckan innan julafton. väldigt förbjudet, väldigt befriande, MEN en desto större besvikelse nästa söndag när det inte kommer upp en ny godbit. sånt är livet, när man saknar självdisciplin. dock var detta inte mitt fel, utan det svtplay stod för idag. det tackar vi för.

 

angnäsklubben

jag har en alldeles god nog anledning till varför jag aldrig bloggade igår. var iväg och kände eufori i backarna tillsammans med de andra i angnäsklubben. i angnäs, förstås. men det antar jag framgick av klubbnamnet.

strålande sol och jag gjorde succé i backen. i alla fall om ni frågar mig.


den enes mara, den andres dröm

jag har världens bästa jobb. faktiskt, jag har världens bästa jobb! hela arbetsdagen idag har jag känt mig genuint lycklig över att jag har previlegiet att få spendera dagarna med fantastiska barn och dessutom, som idag, på utflykt nästan hela dagen. vi var borta från strax efter nio och kom tillbaka till förskolan kvart i två. jo, det är samevecka på gammlia, och dit for vi. fikade ute, klappade på en ren som heter sixten, ungarna lekte i snön och alla var glada. på riktigt. ingen gråt, inga intriger, inga bajsblöjor, bara den perfekta utflykten.

torsdagslistan

idag blev en bonusdag, och jag kunde vara hemma från jobbet och kurera mig. eftersom jag inte har varit helt utslagen har jag ändå tänkt göra lugna saker, som tar tid att göra men som jag inte riktigt hinner med annars. prio ett på den listan var att skala bort vinterpälsen från taxen. nu ser hon inte riktigt klok ut, men om två-tre veckor är hon på banan igen. projektet skala tax har tagit mig ungefär fem timmar, minus middagslagning och ät-tid. tillsammans har saga och jag kollat på ps. i love you (saga somnade) och sen på hundskolan med barbro och slutligen har vi sett de två första avsnitten av linda rosing söker kärleken-programmet. det sistnämnda var enbart för att ha lite bakgrundsunderhållning och inte direkt något jag kommer att sträva efter att kolla vidare på.

hur har det då gått med min "vita" dag? bra, skulle jag säga, men det är en definitionsfråga. det enda tvivelaktiga jag har ätit är fyra inlagda persikohalvor, och det skulle kanske vissa klassa som en sockerbomb. själv väljer jag väl kanske mer att se det som två av fem-om-dagen-frukter. då borde jag passera med ett godkänd, right? nåväl. vill ni klassa det som förbjuden frukt är det upp till er.

på tal om förbjuden frukt har jag tänkt på en sak, som måhända kan ses som lite intern, men om ni läser
det här inlägget blir även ni nya bekantskaper eller, för mig okända, invigda i bakgrundshistorien. det är ju jag som bestämmer över vad jag väljer och vad jag väljer bort, men aldrig har annelie sundholm fått skit för att hon försökte para ihop mig med killen i fråga. det tyckte jag var lite märkligt, när jag kom att tänka på det.

lista över andra saker man kan tycka är lite märkliga:
1. att bush fick sitta två mandatperioder efter att ha gjort ett tvivelaktigt jobb redan under den första.
2. att det var så många killar som sökte till linda rosing-programmet.
3. att jag, som älskar hundar, envisas med att rycka pälsen av min ena i närmare fem timmar.
4. att 16000 på kontot så snabbt kan bli en förhållandevis liten summa på bara en vecka. (givetvis fyrsiffrigt, dock. annars hade det varit mer skämmande än märkligt.)
5. att soppåsen kan fyllas så outhärdligt snabbt efter att man just har satt i en ny påse.
6. att inte fler förbipasserande aktivt kollar in i min lägenhet än de som gör det.
7. att bortdiskad disk så snabbt ersätts med ett berg odiskad.
8. intuition.


idåg ska vii pråta om fiid back

jag rensade just i min kaos-låda i byrån och hittade igen en godbit från alla hjärtans dag nu i år. ett kort gjort, men inte signerat, av marty. hon avslöjade att kortet tillverkades på hennes praktikplats (ett fritids) och att hon roffade åt sig av godbitarna till material innan barnen hann blinka. resultatet, som ni ser, finns att skåda längre ner i det här inlägget.

marty är övertygad om att jag är görel i mia och klara och att jag, inom ett halvår, kommer ha en sån där hundägarväst med något klubbemblem på. därav utseendet på min drömprins. jag dementerar både införskaffandet av en väst och att min drömprins är en hund. att jag och görel är samma kan jag dock inte dementera.

jag ber er även att lägga märke till 2000-konfettit som fritidset har köpt in. vi (marty och jag) tänker att de måste ha fått det till ett kraftigt rabbatterat pris. man kan ju alltid hoppas.

   

lördag hela veckan

så här bra har det gått för mig den här veckan att undvika sötsaker:

måndag: syndfri. inget sött, bara sunt.

tisdag: en och en halv chokladmuffins med någon asigt god fyllning och två bondkakor. två glas fruktsoda.

onsdag: resten av ben&jerry's-glassen och en tredjedel av resten av mangosorbeten med chokladsås på. bägge sorterna med sked direkt ur förpackningen. (min ursäkt: jag har så förbaskat ont i halsen och glass lindrar. sant.)

fredag ska jag träffa madde på godishuset tio över tre. imorgon, torsdag, ska jag försöka ha en så kallad vit dag.

sammanfattningsvis kan jag väl säga att det inte har gått jättebra.

min materiella glädje

jag har varit sådär jobbig mot min syster. see, hon är en shoppare och jag, som gammal ex-student, har varit extremt snål på den fronten. till viss del i miljöns namn, till viss del i ekonomins. hur som helst. jag vet med mig att jag kommer att ändra på mina vanor nu när jag får lön, men jag har bestämt mig för att det inte ska bli en massa skitshopping, utan ordentliga saker. kostsamma, men långlivade. hur som helst, så har jag försökt att få min syster att shoppa mindre genom att säga att det bara är kortvarig glädje, en vecka senare är det köpet nästintill glömt. nu till nulägets sanning.

min nya kärlek kommer från haglöfs. jag är genuint glad varje gång jag tänker på den. varje gång jag tar på mig den pirrar det av lycka i hela kroppen. emelie. jag tar tillbaks allt.


jag tror inte riktigt att någon har förstått vidden av det hela

det tråkigaste jag vet är att gå ut med soporna. jag tror inte att någon riktigt har förstått det.

jag kan lätt tänka mig att betala en granne en tia för varje gång den tog med min soppåse ut till soprummet. tjugo om det är grejer som ska sopsorteras. jag tror inte riktigt att någon har förstått det heller.

för att åtminstone någon ska förstå lägger jag upp en bild från i fredags, senaste gången jag var ute med soporna. (de påsar som inte är aktuella slänga-skräp-i-påsar förvaras på min lilla uteplats. det funkar när det är vinter och vår, men till sommaren måste jag ha anställt någon. alternativt bättrat mig.)


jag vet inte, men...

jag tycker inte att man har lyckats särdeles väl med föräldraskapet om ens barn talar nedvärderande om "muslimerna" som en homogen grupp. eller om någon annan grupp, för den delen.

krama ett träd, del 1

från och med nu har jag tänkt att nu och då slänga in lite tips på hur man kan göra ursimpla miljövänliga val, ifall er egen inspiration skulle sina.

nästa gång det är dags att köpa ny tandborste, köp skonas tandborste, där man byter ut själva borsthuvudet istället för att byta ut hela tandborsten. sen, nästa gång igen som du behöver ny tandborste köper du bara borstdelen och byter ut på ditt finfina tandborstskaft. blir en väldans massa plast man slipper slänga och skrota ner moder jord med. präktigt? o, ja! men för att kompensera präktigheten äter du ute nästa gång du inte orkar laga middag hemma, och då ligger du plus-minus-noll på präktighets- och dekadensskalan igen. hur som helst, så är det en smart idé, det där med tandborsteriet.

ett stycke orkan, tack

nu och då kommer det människor som tar mig med storm. alanis morissette är nog den första, som jag minns. sedan dess har olika människor, kända som okända, gjort det. med buller och bång tagit ett kliv in i mitt liv och fått mig att fundera över den jag är och den jag vill bli. de har fått mig att acceptera och respektera och att uppskatta olikhet. annelie sundholm (jag säger alltid annelie sundholm, trots att jag är en av de två anneliorna som måste skiljas åt med efternamn och trots att jag extremt sällan pratar om mig själv i tredje person. hon är min annelie sundholm, min bästis.) är den personen som blev den efter att alanis gjort sitt inträde. hon är fortfarande den personen jag väljer att vända mig till med tvivelaktiga funderingar, och hon välkomnar mig precis som jag är. (fy sjutton, så fint det är, att kunna sänka vartenda av sina garden med någon!)

varje pojkvän jag har haft sedan jag var 16 har gjort det. tagit mig med storm. ja, alla förutom en, men man behöver nog nästan inte berätta att det var en av världshistoriens största anti-kärlekskatastrofer. men i övrigt. alla mina pojkvänner, förutom just den där, har tagit mig med storm. alla på sitt sätt.

jewel var också där, någon gång i mitten av min tonårstid. jewel och joey tempest, och sen kom emma hamberg in i bilden, och sen maria wine. sen kom marty och vi bröt mot regler en kväll och en annan lärde hon mig hur man stickar tjocksockar. hon har hjälpt mig, säkerligen omedveten om det själv, att bejaka den jag är och att faktiskt agera utifrån det. jag har haft det i mitt system länge, men det är nog först nu det riktigt syns.

sen kom bee och jag vågade vara arg och säga ifrån utan att hela världen rämnade. inte på bee, för det har jag inte riktigt behövt, men på andra som inte riktigt respekterar den jag är.

alanis var min terapi, emma hamberg mitt mod, joey tempest min självaktning och levnadsglädje och maria wine min vackraste kärlek. och jag har sugit åt mig som en svamp, låtit allt det där som andra har gett mig och visat mig integreras i den jag är, mitt innersta. nu är jag min egen terapi i mångt och mycket, mitt mod äger jag, liksom min självaktning, min levnadsglädje och min vackraste kärlek. och jag har blivit en finare människa, faktiskt är det så, att jag är en fin människa, om än forever incomplete. men jag har blivit mitt fina jag tack vare andra.

och nu då? nu lär jag en massa av både mia skäringer och mattias. för de har tagit mig med storm, händelsevis båda två samtidigt. det är spännande, fint och rentav ljuvligt att leva!