söndag är en vit dag. inte blå, inte gul och inte orange. söndag är vit.

ljuvliga söndag! jag hoppas så innerligt att jag aldrig behöver känna av söndagsångest igen, det skulle förta det vackra söndagar som den här bär med sig.

det har varit grått och blåsigt idag. det var få människor som fått för sig att traska nydalasjön runt samtidigt som jag och patrick o'hara. det var sovmorgon idag. ingen tvätt, inga hundar som skulle ut. inget alls, faktiskt, som störde min sovmorgon förutom att syrran ringde. hon frågade om jag sov och jag sa ja. sen frågade jag om det var okej att jag ringde senare. det var det. så somnade jag om. sov ända till ett gjorde jag. okristligt, enligt vissa. skönt, enligt mig.

det har varit en innedag efter nydala runt. innedag och tända ljus och göra fint i köket. nu vill jag bara fixa det som ska strykas (ingen fara, jag gillar att stryka. det är lite som terapi.) och kläder som ska vikas och läggas in i garderoben. det är mysigt med söndagar, faktiskt. i alla fall om man låter bli det som känns direkt jobbigt och på sin höjd gör saker som känns som ytterst lätta måsten. fast de där måstena måste tusan vara baserade på vilja, annars funkar det inte.

jag har läst ut sista twilightboken. alldeles nyss gjorde jag det. nu känns det lite tomt. no wonder, swans och cullens har varit mina följeslagare i några veckor nu. nu är det liksom slut. finito. the bitter end. det där hålet som gapar tomt i mig nu ersätter jag snabbt med en
söndagslista. omtänksam som alltid delar jag med mig. annelufs, till er tjänst.

på bio, kan man säga

jag har haft anledning att försöka vilken film som gjorde att storbiografen i stan förärades med ett besök av mig. jag var så långt tillbaka till the departed och grävde, men glömde bort att jag därefter har sett linas kvällsdagbok, wall-e och mama mia. ni förstår ju, jag är inte på bio vidare ofta. därför finns det anledning att lyfta fram att den här helgen har innehållit inte bara ett, utan två biobesök. igår var det tarantino och inglourious basterds som var anledningen, idag var det sommaren med göran jag såg. efter gårdagens film var jag alldeles skakis, och inte på grund av all brutalitet, utan för att den är så löjligt bra gjord. förr i världen tyckte jag att alla som snackade om tarantino var prettoskithögar som borde försöka sluta låtsas vara kultiverade. sen såg jag kill bill, både ettan och tvåan. efter det blev jag en prettoskithög jag också. jag insåg tarantinos storhet, och jag vet inte många som gör så snygga filmer som han. inglourious basterds. har ni inte sett den, så gör det. man kan titta bort när det är som mest brutalt, det gjorde jag. det är ändå inte det som är huvudtemat i filmen, utan en förtvivlat bra historia med justa twist:ar.

egentligen var helgens mål att se något som inte kräver så mycket hjärna, något lättsmält och småroligt. trots att jag skrattade högt under fredagsfilmen kände jag att jag liksom saknade det lättsmälta, så idag blev det sommaren med göran. jag fick lättsmält. jag fick hjärndött. jag fick skratta. what's not to like?

hädanefter ska jag gå på bio oftare. i alla fall i höst (känner mig inte redo för ett livslångt commitment till en sån här sak). det är ju asmysigt att gå på bio!

torsdagslistan

jag tror att jag ska göra som einstein. någon gång för länge sedan läste jag en text, säkerligen med högst tvivelaktiga källor, som berättade att einstein sov endast fyra timmar per natt. de sista två veckorna har jag sovit hur rubbat som helst. eller... sömnen har varit stabil, men antalet timmar har varierat brutalt mycket. allt från två till tio-elva. det märkliga är att jag är som bäst dagarna efter nätterna med okristligt lite sömn. då har jag tålamod som en ängel, då orkar jag lite mer och jag är en bra version av annelie - fast med lite sämre hy. lite sömn gör det med mig. saker jag överlever.

i natt följde jag inte einsteins påstådda exempel. idag har jag varit trött som ett as, lättirriterad som tusan och inte särskilt charmant, trots att jag har lett mot de jag har mött idag. det leendet sitter där oavsett, finns ingen anledning att inte visa på någon slags vänlighet. ja, såvida inte personen jag möter är ett uppenbart as. då ler jag inte. då blänger jag.

lista över människor jag har blängt åt idag:
1. en obstinat skitunge på jobbet.
2. hon som var en uppenbar mottrafikant utanför maxi. tutan var inte långt borta.
3. de två utbytesstudenterna som inte fattat att man inte ställer en kundvagn på tvären i en gång på ica maxi.
4. mannen som vägrade ta sin tömda kundvagn från kassan, utan jag var tvungen att knuffa fram den för att komma fram till kassan. obs. han lät vagnen stå där säkert 3-4 minuter och jag var inte upplagd för att göra hans jobb. jag var hungrig och ville hem och vila.

ps. nu har jag vilat, ätit och läst lite och är rätt trevlig igen. ds.en mycket ytlig förändring

det ösregnar ute och jag som hade bestämt mig för att åka och storhandla låter bestämt bli. istället planerar jag en påtaglig förändring här på bloggen. hundarna är hemma igen och tvättmaskinerna går för fullt. livet, livet. det är bra fint! faktiskt helt fantastiskt, om jag får säga det själv.

snart är det helg igen. har ni tänkt på det?

saker man överlever

på grund av sömnbrist till följd av mer intressanta saker än sömn har jag inte tusen uppslag att välja mellan. jag nöjer mig helt sonika med att meddela att jag befinner mig i en lite ovan situation, då hundarna sover över hos joe och jag har glömt hur man gör när man inte har någon/några andra att anpassa livet efter. jag vet således inte riktigt vad jag ska ta mig till. vad jag har gjort är att jag har betalat räkningar och, även idag, fallit handlöst för elusive. jag läser bloggar, organiserar i pärmen, tar en långdusch och liksom väntar på bättre tider.

jo. så lyssnar jag vidare på den här. också bra skit. fast den ligger på lugna. aningen felplacerad, men ändå. man överlever sånt också.

i mitt huvud imorgon, tisdag: love


i en förskollärares huvud: måndagar

det är inte alla måndagar man har måndagar, men idag har jag haft en. alla (ja, nästan) barn är jobbiga, mitt tålamod är sämre än hitlers. jag vill ha silvertejp och tejpa igen munnar och handklovar att sätta fast en unge eller två i möbler. idag har kanske bara en varit söt. en som sa att hon ville ha en sjal med och på sig idag eftersom att jag har det. en mini-me, fast en bättre version. mycket bättre. hade jag varit impulsstyrd helt och hållet hade jag fått sparken idag och blivit polisanmäld.

istället för att använda silvertejp och handklovar, få sparken och bli polisanmäld drack jag ett par extra koppar kaffe och längtade till arbetsdagens slut.

imorgon ska jag vara fab. som vanligt, alltså.

det här fick mig att skratta så jag grät i natt


jag är faktiskt inte så vek som man kan tro

idag har jag fått den äran att hänga med förra helgens brudpar och deras vänner. de åt surströmming, jag åt korv med bröd. surströmming är inte min grej, that's for sure. sällskapet var så bra, är så glad över att liksom bli invigd i vänners andra gäng. det är väldigt roligt att träffa nytt folk, i synnerhet när det är som det var ikväll.

vi bastade också. vedeldad bastu. vet ni? bastubad är så sjukt underskattat. jag ska börja bada bastu en gång i veckan, om jag kommer ihåg det. det är johanna och jag. oj, som vi ska bada bastu! helst av allt vill jag bada bastu med det läge som det var ikväll, med bastu just intill en sjö. hav funkar ypperligt, det med. men att bada för att svalka ner sig, det är bra skit. beviset för att jag inte är vidare vek är att jag hoppade i utan att känna efter först. hopp hopp. det var... uppfriskande.

tillägg till drömmen om torpet: bastu och sjö/havstomt. eller varför inte en bastuflotte? det är nog ännu bättre. bastuflotte it is.

live long and prosper.

saker man vet

man vet, med all säkerhet, att mössan är från barnavdelningen när man ser att i den finns en lapp där man ska skriva namn och telefonnummer.nu ska jag spendera resten av kvällen i forks. tredje boken kom idag, till min stora förtjusning och glädje.

mer av fulheten.com

tror kanske att jag har lagt upp den här förut, men den är helt klart värd en repris!


fulheten

man skulle kunna kalla mig produktiv idag. problemet med det är att det inte skulle vara riktigt sant. men jag har gjort ett par saker som jag inte gör varje dag. till exempel har jag tillverkat fyra fingerdockor, som var och en har nominerats i kategorin: världens fulaste pyssel. imorgon ska jag göra tre till och förhoppningsvis ge stackarna lite hår på huvudet också.

jag har också fixat lite åt oss fröknar, helt och hållet i en genusperspektivsanda."glada nyheter! hockeylandslaget vann igår. och för herrlaget gick det också helt okej.."
"pia sköt dig med häftpistolen, sparkade dig i skrevet och bajsade i dina gummistövlar för att hon är nyfiken på dig. hon vet bara inte hur hon ska uttrycka det. flickor är sånna, dom menar inget illa." 
de båda tecknade bilderna kommer från min bok fulheten.

dagens konversation, på tal om min blygsamma önskning

16:20Annelie jag önskar mig förresten en grej
16:21Annelie jag är ganska blygsam.

16:21Olle Vad önskar du dig?

16:21Annelie http://annelufs.blogg.se/2009/august/ja-tack-julklapp-blir-nog-bra.html manuella växlar, givetvis. och med nybytt bränslefilter.

16:22Olle Jaja. Var det inte mer än så!? Den får du i namnsdagspresent!

16:22Annelie HA! jag har faktiskt namnsdag idag!! LENA annelie albertsson

16:23Olle Såpass? STORT GRATTIS! Bilen kommer på posten!

ja, tack. julklapp blir nog bra.


hela jorden är full av hennes härlighet, he might say

i lördags gifte sig min vän fru lilja. thompa hade lyckan att bli hennes man och när församlingen sjöng "hela jorden är full av hans härlighet" tycktes tiden stå alldeles helt stilla för herr lilja. han tittade på henne och inget annat existerade i det ögonblicket. det var så ärligt, så naket och så innerligt vackert.
själv hade jag turen att få fint sällskap både i bilen och sen samma sällskap till bords. det är inte alla dagar man är så lyckligt lottad.
kvällens värdkvartett var något utöver det vanliga. deras entré, som förevigades och numera finns bildbevis på här på bloggen, förtydligar det hela. 

ett brev med en vädjan: TÄNK

hej alla som bor inom svea rikes gräns.

idag läste jag på dn.se, jag brukar gå dit och kolla nyheterna ett par gånger per dag. idag blev jag lite förtvivlad när jag läste. jag är inte med i djurens rätt och jag är inte vegetarian. jag är inte politiskt engagerad och jag känner ingen större längtan efter att bli det heller. men jag blev så ledsen när jag läste
artikeln om grisuppfödning, om hur svensk lag tydligen måste ändras för att svenska grisuppfödare ska kunna konkurrera med utländska. svenska grisar måste tydligen få det sämre för att uppfödarna ska tjäna tillräckligt på affärerna. vet ni varför det är så? jo, det är för att så många svenskar inte tänker. man tänker inte steget längre när man väljer den danska fläskkotletten eller fläskfärsen före den svenska. i ena andetaget säger man att man tycker att det är viktigt att det finns bra svenskt kött och man håller sveriges förhållandevis bra djurhållningslagar högt, för att i andra andetaget föredra det danska köttet för att det är lindrigare för plånboken än vad det svenska är. 

hej sverige. jag vet att vi är smartare än såhär. jag vet att vi inte står helt oberörda av ämnet, vi försöker bara skaka av oss det genom att tänka på annat. jag vet att det kostar när det smakar. jag vet att vi har kunskapen som krävs för att göra ett klokare, mer hållbart och etiskt beslut som inte lämnar oss med ett gnagande dåligt samvete. snälla sverige, köp svenskt kött. köp svenskt närhelst det går.

torsdagslistan

jag kom på det i grevens tid, att det är torsdag idag. jag som sitter och läser twilight för fulla muggar. det är lite typiskt, jag känner mig irriterad på tiden för att den går så fort. jag vill inte att kvällen ska ta slut. jag vill inte gå och lägga mig, för det innebär att jag måste sluta läsa. det är nog det sista jag vill här och nu.

på tal om sista saker jag vill göra, så kom jag rätt så osökt in på ett minne från ett par dagar av min semester. då höll vi på med en massa pest eller kolera-frågor. de är ju rätt ofta lite små-dirty och lyder inte något i stil med "vilket väljer du - pest eller kolera?". nä, jag fick frågan om jag hellre skulle gå naken genom stan eller delta i en porrfilm. nu är ju båda två helt och hållet otänkbara på alla sätt och vis, men tanken på att gå naken genom stan är så motbjudande att jag alltid väljer det andra alternativet. även om det är att delta i en p-rulle. jag hoppas helt enkelt innerligt att jag aldrig kommer att behöva stå inför det valet under pistolhot.

lista över andra pest-eller-kolera-alternativ jag hellre väljer än att gå naken genom stan:
1. sova sked med göran persson
2. tvätta gudrun schymans trosor för hand
3. dricka en deciliter mensblod
4. kyssa bert karlsson
5. bajsa ur munnen
6. att bara kunna förmedla mig genom att sjunga opera
7. att ha mia törnblom som personlig coach 24-7
8. att få morrhår
9. säga i direktsänd TV att jag tycker att George W Bush är en bra president
10. lyssna på hardcore-hårdrock dygnet runt

bella, du är mitt liv nu

gott folk, så här är det. jag är trött. jag har just fått andra twilightboken. igår hängde jag med joe och är helt uppe i tankar som till stor del handlar om att vara annelie albertsson. och annat också, för den delen. poängen är den att jag inte har tankar kvar till kreativa blogginlägg. därför får det vänta. tills den dagen kommer (inte så långt bort, kanske imorgon) får ni hålla till godo med en lista jag har snott av bondhustrun. men svaren ändrade jag till mina egna. konstigt vore det väl annars.

KNARKAR DU: nej
HUR MÅNGA AV SAMMA KÖN HAR DU HAFT SEX MED: noll
GILLAR DU HÄSTAR: ja.
ÄR DU VEGETARIAN: nej, men jag äter inte så hiskerligt mycket kött. på förskolan äter jag numer vegetariskt. typ.
OM NEJ, VARFÖR INTE: för att jag inte tycker att det är fel att döda djur och äta dem. däremot är jag rätt strikt när det kommer till produktion och sån skit. det ska vara ekologiskt/frigående/vilda djur som fått sätta livet till.

HUR MÅNGA HAR DU DEJTAT: ett par stycken.
HAR DU NÅGOT JOBB: ja.
TRIVS DU MED DET: det gör jag.
NÄR GJORDE DU SENAST NÅGOT RIKTIGT DUMT: jag vet faktiskt inte.
FAVORITFIK: jag gillar station, för de har så gott fika där. schmäck gillar jag för att jag gillar inredningen och för att de kör på rätt mycket KRAV i sitt utbud, om jag inte minns fel.

VILKEN VAR DIN FÖRSTA FESTIVAL: jag var en sen debutant. inomhusfestivalen ume open 2007.
VAD TYCKER DU OM SEX FÖRE ÄKTENSKAPET: ja tack.
PROJEKT JUST NU: att komma i form efter en mycket dekadent semester.
BARNDOMSIDOLER: lili och sussie, carola och så klart farfar.
VAD TYCKER DU ÄR ÄCKLIGT: solkiga fötter, offentliga toaletter, abba när hon rullar sig i döda grodor, kokt blomkål.

VEM RINGDE DU SENAST: sandra.
SENASTE SAKEN DU KÖPTE: bla hårprodukter på freeport.
VAD HAR DU PÅ DIG JUST NU: en svart v-ringad tischa och närapå-baggyjeans, fast de sitter tight om baken. och det är inte på grund av den dekadenta sommaren. det ska vara så. 
NÄR VAR DU SENAST RIKTIGT FULL: hmm.... hösten 07 om jag minns rätt. eller nej. det var senare. det var faktiskt i år. i somras. fast inte på semestern.
VILKEN KILLE HÅNGLADE DU SENAST MED: pinsamt, men jag vet faktiskt inte vad han heter. men att han var från örebro, det vet jag. och att han skrattade mycket. peter?

VILKEN TJEJ HÅNGLADE DU SENAST MED: det har aldrig hänt.
NÄR OCH VAR GRÄT DU SENAST: hemma hos emelie, sista måndagen innan semestern tog slut.
NÅGOT BEROENDE: inget, vad jag kan komma på nu.

NÅGON -
FAVORITLÅT: fear no darkness med timo
VÄN SOM SPELAR I ETT BAND: utöver chris martin och the edge så är det väl inte någon.
SOM FÖRSTÅR DIG: min syster, bland andra
SOM KROSSAT DITT HJÄRTA: ja.

VEM -
HÅNAR DU: jag hånar inte så mycket, tror jag. jag föraktar nog mer. 
DELAR DU MEST MINNEN MED: emelie
STÖR DU DIG PÅ: fredrik reinfelt
GOSAR DU MED: hundarna och dagisbarnen.

VILKEN -
TIDNING LÄSER DU: jag läser nog nästan bara webbupplagor (DN och VK). och allers, förstås, när jag köper en. 
BUSS ÅKER DU OFTAST: 8an ner på stan
FRISYR HAR DU: en tofs. en otroligt praktisk promenadfrisyr. 

VAD GÖR DU NU: fyller i den här listan. förväntas jag göra mer än en sak?

VAD -
GÖR DIG TILL EN BRA MÄNNISKA: jag är medkännande, vill se det bästa i både folk och situationer och jag är rak och ärlig. jag står för vad jag tycker och tänker. och säger.
GÖR DIG TILL EN DÅLIG MÄNNISKA: jag önskar att jag inte vore så egocentrisk som jag är.
HAR DU FÖR SMINK IDAG: inget alls. 
ÄGER DU FÖR SKOR: många par. bland annat MINST tio par BB-skor av blandat utseende: sandaler, sneakers, stövlar, klackskor. och så äger jag ett par riktiga stövlar som håller för de flesta oväder. och ett par riktigt värdelösa vinterskor.
HAR DU FÖR STORLEK I SKOR: 38

NÄR SPYDDE DU SIST: det var längesen, det.
TYCKER DU OM INDIEKIDS: jag vet inte vad indiekids är. 
RÖKER DU: nej.
DITT LÄNGSTA FÖRHÅLLANDE: lite drygt två år.
ÄR DU EN BRA FLICKVÄN: jag är nog det, tror jag. ganska rolig att leva med, men också lite jobbig, ty jag har en stark vilja.
VILL HELST HA NU: en påse saltlakrits bredvid mig.
BORDE MAN FÅ RÖKA PÅ KROGEN: nej, nej!
ÄR DU FLÖRTIG: ja. både med och utan intention.

DAGENS -
FILM: ja. twilight. fast jag ska inte kolla på någon film idag, men OM jag skulle göra det skulle jag välja den.
SÅNG: Hamburg song med keane
BAND: det är liksom keane jag lyssnat på mest idag.
BOK: när jag hör din röst.

VILL DU HÅNGLA: jag är inte så sugen på det nu, faktiskt. hellre tar jag den där påsen med lakrits.
EN KAKA: nej, lakrits.
VAD LYSSNAR DU PÅ NU: datorns surr och mina tangentknäppningar.

varje tanke är ett frö

det är faktiskt tack vare ingela som det blev ett blogginlägg idag. jag hade tänkt att skolka, men så gick jag in på mitt dagliga besök till hennes blogg och där stod det på en bild. varje tanke är ett frö. precis vad jag känner att jag behöver. jag är nämligen alldeles otålig med min inre resa, vill ha alla svar nu. så glömmer jag bort att resan till svaren är så mycket mer värd än bara ett facit som kastas i min hand.

vad gäller just den inre resan så tänkte jag att jag behövde någon att bolla med. någon som också är på en inre resa. så jag bjöd hem joe på en hittepåmiddag och han tackade gladerligen ja. en hittepåmiddag är för övrigt ingen låtsasmiddag, utan en "man tager vad man haver"-middag. men vi kom igång med ens och pratade om ditten och datten och jag har fått en massa viktigheter att tänka på. så toppas allt det med ingelas klokheter. vad mer kan man be om?

ett liv så vackert att tre grät när jag berättade om det

hundarna har äntligen kommit hemfrån undersköna lainejaur och de är helt och hållet slut. de hann faktiskt knappt genom dörren innan de först däckade på hallgolvet. nu har båda avancerat till soffan, men mycket mer action än en kortrunda blir det nog inte idag. kortrunda och middag, förstås.eftersom jag så smått lever efter filosofin att två sorters bröd är trevligt att ha hemma har jag slängt ihop en deg som står och jäser i detta nu. det blir fint till kvällsmaten! amen.
tankar om äktenskap

det är så varmt ute. det är riktig sommarvärme. alla verkar njuta av det, förutom bee och jag. eller, nog kan jag njuta av det lite grann, men den kräver så mycket av en. den kräver att man ska vara ute hela dagen och är man inte det har man svårigheter med att uppskatta vädret. men vet ni? jag längtar till hösten nu. jag längtar efter hög och klar luft, jag längtar efter gula, röda och bruna löv blandat med det gröna som man ser nu. jag längtar efter mössa och jag längtar efter varma tröjor. men så är hösten min favorit också. om jag fick välja idag skulle jag gärna gifta mig med hösten.


torsdagslistan

jag har varit lite tveksam till om jag ska bygga dagens aningen försenade torsdagslista på huggormen som äckel-ringlade mindre än en meter från mig igår eller om det är syrrans "att-göra-i-livet"-lista som har skullat utgöra grunden för återupptagandet av denna urminnes gamla tradition. jag väljer det senare. för att det är så roligt.

vi satt i bilen på väg upp till umeå och hade inte kommit längre än att vi just hade passerat borås när hon berättar att hon har en lista på saker hon vill kunna checka av innan hon dör. hittills har hon en sak på den listan. hon vill kunna hjula och sen direkt följa upp med två bakåtvolter. jag skriver det igen. hon vill kunna hjula och den direkt följa upp med två bakåtvolter. det här är alltså det som står på hennes lista över vad hon vill ha gjort innan hon dör.

jag skrattade smått hysteriskt, fick tårar i ögonen och jag fick kämpa för att inte kissa ner mig lite grann. syrran insåg genast det banala i både listan och önskan och hamnade i samma läge som jag. god som jag är försökte jag hjälpa henne på traven med andra saker hon kunde fylla på sin lista med, som att starta eget, träffa sitt livs stora kärlek, resa en massa och andra sådana saker som hon pratar om ganska ofta när vi pratar om livet. men nej, det var alldeles för självklara saker, sa hon. saker som inte behöver stå på en lista för att man ska komma ihåg dem.

lista över saker jag vill åstadkomma innan jag dör:
1. få barn. jag har längtat efter egna barn sedan jag var ungefär sexton år och tycker att jag snart borde kunna få sluta längta.
2. åka på en rosa-bussarna-resa i sydamerika.
3. göra en road trip med syrran. en eller flera. men åtminstone en.
4. slå följe med min livskamrat och leva ett gott liv med honom.
5. timra en stuga just intill en sjö. i den stugan ska jag leva sen. 
6. jag vill klura ut mig själv. veta vem jag är så mycket en människa kan veta vem hon/han är.
7. bo i dalarna eller hälsingland. om än bara för ett litet tag.
8. bo i norge ett tag. för att jag gillar norrmän.

i väntan på torsdagslistan

Nämn något som gjorde dig glad igår.
- arbetsdagen, promenaden med linnea starpower och att jag fick gjort städat och diskat undan så att lägenheten var direkt trivsam att vara i innan det var dags för mig att gå och sova.

Vad gjorde du klockan 8 imorse?
-sov.

Vad gjorde du för 15 minuter sen?
- åt frukost. macka och knäckemacka, båda med ost och smör, drack proviva och åt mosad banan blandat med hallon och blåbär. det var gott. min dagliga niferex får jag inte glömma, för den ingick i frukosten. den var inte jättegod.

Det sista du sa högt?
-"har du det bra här?" det var till saga. 

Det senaste någon sa till dig?
-jag minns inte. jag har nämligen inte pratat med någon idag och jag minns inte vem jag pratade med sist igår. jo, förresten, det var bee. hon sa nog "hejdå" sist av allt. 

Vad var det senaste du åt?
- aah, frullen som beskrevs så detaljerat ovan.

Vad var det senaste du köpte?
- mjölk, korv, korvbröd och crème fraiche. eller cf, som jag mest kallar det. kort och koncist.

Vad är det för väder hos dig just nu?
- sol och lite lätt blåst.

Tror du på kärlek vid första ögonkastet?
- jo, jag gör nog det, mest för att jag inte kan säga att andra ljuger när de berättar om att de upplevt det. men jag vill inte vara med om det. det känns nämligen alldeles för ytligt och jag vill inte tro att kärlek är något ytligt. 

Favoritklädsel?
- mina grå jeans med högmidja och någon juste top till. 

Favoritlåt just nu?
- poppies and peonies med mr. kjellvander.

Vad ser du om du tittar till höger?
- mitt lilla kök.

Vad gör dig glad just nu?
- tanken på att jag ska ut med hundarna runt sjön så fort jag är klar här och har borstat tänderna. och klätt på mig mer gå ut och gå-iga kläder. 

Humör just nu?
- nöjd.

Favoritgodis?
- lakrits och mörk choklad.

Kläder just nu?
- en vit-svart-randig tunika.

Sommarplaner?
- njuta och jobba och njuta och trivas och göra en själslig storstädning.

Morgon eller nattmänniska?
- jag vill hemskt gärna vara en morgonmänniska och jag var det förut. nu verkar det dock som att jag får mina il hellre om nätterna än om mornarna. 

Längtar efter mest just nu?
- barn. barn och livslång kärlek. jag förväntar mig inget, men önskar mig allt och lite till.

är du helt hundra på att du är helt hundra?

jag har just gått och röjt i min lilla, lilla lägenhet på 33 kvadratmeter. när man bor så litet kan man inte spara all skit i världen, utan man måste rensa och röja och endast behålla det som faktiskt är något av värde.

sedan jag började jobba på dagis har jag hört otaliga föräldrar beklaga sig över alla konstverk barnen drar hem och det dåliga samvetet som smyger sig på när de, i smyg, slänger 98 procent av alla barnens alster. ja, alltså. nu när jag gick och röjde insåg jag att föräldrar tusan inte har mycket att beklaga sig över. see, barnen ger gladerligen bort sina teckningar inte bara till föräldrar, utan också till sina fröknar. så säger de lite bedjande "ska du sätta upp den på väggen hemma hos dig?". inte tusan kan jag säga att "alltså, jag har inte plats för sånt här krimskrams. mest troligt kommer det hamna in papperskorgen redan här på förskolan.". nej, så kan man faktiskt inte säga. så jag säger att de nog inte hamnar på väggen, men på kylskåpet. sen till det att det gör ont i hjärtat att ljuga ett barn rätt upp i ansiktet, så ont att jag faktiskt tar med teckning efter teckning hem och sätter snällt upp dem på kylskåpet. så byter jag ut dem med jämna mellanrum.

så nu till det riktiga problemet. när jag röjer och har mig hittar jag ju igen en hel drös teckningar. med ett visst sannolikhetstänk i bakhuvudet inser jag att det faktiskt finns en chans att någon av de pärlor jag är med om dagarna faktiskt kan bli någon som räknas som något, och då vilar det ju en ganska tung bevisbörda i alster som har producerats. "jo, den där känner jag igen. henne/honom var jag fröken åt." nu är ju det i sig inte så viktigt att man bör spara teckningar för att kunna hävda sig, men ponera att någon av dem blir en ny van gogh. då skulle det genast kännas lite surt att ha kastat bort något jag betecknat som skräp men som helt plötsligt är värt ganska mycket. för nog måste man sett van goghs talang redan i unga barnår?

det kanske får bli till att spara en teckning per barn? eller ska jag bara satsa på dem som uppvisar en viss fallenhet för det här med pennor, penslar och kritor?

om u2 och helt och hållet tvärförbjudna saker att berätta

det är mest för att jag borde, inte så mycket för att jag känner ett brinnande behov av det. att lägga upp de sista semesterbilderna, alltså. skulle jag sammanfatta semestern skulle det nog kunna göras med 40 hittepåkvadrat, en syster vackrare än den vackraste av septemberdagar, bodegan, u2, vänner, familj, grå moln och uppehåll. det har varit väldigt bra. det har det. bilderna återspeglar såklart inte det mediokra vädret, hur skulle det se ut? knappast en sommar värd att minnas, om man frågar vilken svensk som helst. när det väl var dags för u2 fick jag inte dricka öl. för första dagen på hela semester fick jag inte dricka öl. alla andra dagar kunde jag dricka öl. det betyder inte att jag har gjort det, men jag har kunnat. när det väl var dags för u2 och ingen öl var jag tvungen att skriva upp det som en påminnelse på min arm. "ingen öl idag". nu inser jag att det ser smått alkoholiserat ut. då var det mest komiskt, för att det visar på min virrighet. för övrigt tyckte jag mig ana en större uppriktighet och innerlighet i snow patrols spelning än u2s. av den simpla anledningen favoriserar jag aftonens förband före huvudattraktionen. sånt får man verkligen inte yttra.

många tankar har passerat genom min hjärna, några har varit vettiga och fastnat. resten kastade jag bort. det kommer säkert innebära att jag kommer tänka samma tankar en miljon gånger till, eftersom att jag varenda gång skulle kasta bort tankarna eftersom jag klassar dem som helt onödiga. men jag har tänkt några riktigt viktiga tankar. dock har jag inga foton på dem, de har jag istället förevigat på ett rött papper idag på jobbet innan de första barnen kom dit.svar på frågan: hur är det med dig, annelie?

min lugna-lista på spotify är så sorglig att det inte är klokt. den motsvarar den nattsvarta sorgen i mitt hjärta. för det är så, att en människa kan vara världens lyckligaste med en nattsvart sorg i sitt hjärta, mest för att man har glömt bort hur det är utan det stora grå. det ska bli fint den dag som jag är utan det där grå. då kommer jag nog minnas, hur det var när jag levde till fullo helt och hållet lycklig.

hösten närmar sig, om den inte redan är här. det betyder att det något nytt i antågande. ett nytt jag, känner jag. eller åtminstone omforma bilden av den som är jag. ibland känner jag att jag fastnar i min egen definition av mig själv, och blir därmed rätt trångsynt. jag är så mycket mer än tanten, funderaren, hon som går på lokal på semestern, bullmamman, hundägaren och dagisfröken. jag är så mycket mer. jag ska nog utforska den nyfikna delen av mig i höst. och jag ska gräva djupare. den här hösten kommer att bli så mycket mer än någon höst, vår, vinter eller sommar tidigare har varit. framför allt kommer den bli bra.

oh no. not you again

nu har jag kollat på twilight igen, så nu kommer väl inte jag vara som folk på ett tag.

ikväll ska jag kolla på U2. imorgon åker jag till umeå i min systers sällskap. det är bra mycket bättre än att åka ensam och gråta hela vägen till stockholm. det har hänt mer än en gång. att jag har gråtit mig hela vägen till stockholm. sen har jag varit helt slut. imorgon ska jag inte gråta alls, har jag tänkt mig. imorgon ska jag vara glad fastän att semestern är slut. imorgon återgår mitt liv till det normala igen. imorgon återgår mitt liv till sundhet.