ett kvitto på livet

jag har hittat mig en paus mellan jobbet och livet. det är de enda två minutrarna som jag är bara jag och inget annat. inga ljud, inga andra viljor, bara sitta tyst och andas. jag är övertygad om att jag är långt ifrån ensam om att ha funnit detta vattenhål i vardagen, men ändå. det är nytt för mig.

såhär går det till. jag kör hem från jobbet. parkerar bilen på min plats och stänger av både motorn och radion. så stannar jag där. i två minuter eller tre, ibland fyra. sen går jag in till hundarna. från det att jag lämnar bilen börjar livet. då är det hundarna jag finns där för. tidigare på dagen är det barnen jag finns där för. men i mitt vattenhål är jag där för bara mig. sånt behöver man ibland.

döden, döden

så var det avklarat. nu kan vi gå vidare med annat.

dagen har varit riktigt tröttsam. faktiskt. och kvar har jag att diska och städa innan det kommer bli helg på riktigt. och duschen, så klart. den duschen som rituellt inleder helgen i min värld, vill säga.

mattias kommer hem idag. lovely.


disken nu. sen städa städa varje fredag och så varje jul. idag inte så jättekul.


om en middag och allt det där tråkiga kommer jag vara på g igen. det blir finfint.


torsdagslistan

jag önskar jag vore gravid. nog för att jag längtar efter barn, men det är inte av den anledningen. nej. jag önskar att jag vore det för att jag skulle ha en ursäkt till allt detta okynnesätande. sedan jag började jobba äter jag på regelbundna tider, vilket ju är bra. dessvärre äter jag lika stora portioner som om jag hade ätit två eller tre gånger per dag v a r j e gång. och jag har lagt band på mig själv hela dagen och inte ätit övermycket macka till frukost och mellis, men när jag kom hem och hade lagat middag släppte jag alla hämningar, överskred alla gränser och... överåt.

för övrigt har jag även misslyckats med att inte äta sötsaker under veckorna. jag tackade präktigt nej till en semla i tisdags, kände mig så förbaskat bra, att jag firade löningen med lösgodis. men nu hoppas jag att det inte blir värre än såhär. menar, det är ju bara ikväll jag behöver hålla mig sockerfri innan jag kan proppa i mig karra utan att känna av min dåliga karaktär. maten, däremot, är en helt annan femma. men imorgon blir en bra dag. jag känner det. det är nämligen kockens val som avgör lunchen. har jag tur väljer kocken något som jag inte älskar. har jag tur väljer kocken något som jag älskar. ni ser ju, det kan inte gå fel!

lista över saker som kocken kan välja som jag inte älskar:
1. kokt blomkål
2. kokta morötter
3. kokt broccoli
4. ugnsgratinerad falukorv och kokt potatis till det
5. blodpudding
6. ärtsoppa
7. pannkakor/plättar
8. tacos
9. paella

äntligen oskabbig!

idag har jag handlat. både mat, kläder och annat. som en hårinpackning. hos en frisör. och jag har färgat håret. hemma. marty gjorde det på mig, och jag må säga att jag är osedvanligt nöjd med resultatet. dessvärre glömde jag att ta en före-bild, men jag kan avslöja att min sanna hårfärg är råttblond och att sist jag färgade håret var i början på mars 2008. alltså en 13 cm lång utväxt sedan. minst. grejen är den att jag har varit rätt nojjig över att göra hemmablonderingar, med risk för gult hår, men det blev inte så farligt faktiskt. nog för att det kommer bli ännu bättre med mitt mousse som tar bort gula toner, men ändå. det blev otroligt mycket bättre nu än vad det var före, och det är det som räknas.

kan ju inte direkt säga att håret är stylat och klart på sista bilden, mer "hej-jag-har-just-blåst-håret-och-det-ser-ut-som-det-gör-när-jag-är-lite-ful. eller-jobbar." utöver en ofixad frisyr ser jag ut som att jag är både alert och skrämd och bimbo-aktig ut, men ändå. det var slutet på processen som skulle fram (bimbo-looken kanske är ett resultat av den...?), inte nunan. så håll tillgodo och klaga helst inte. kanske att lite klag är okej, men helst inga demonstrationer utanför mitt fönster.

  

välkommen, lön!

var tvungen att glad-skrika lite. kollade just på mitt lönebesked. vid midnatt kommer det klirra in 16 076 kronor på mitt konto. (nej, det kommer inte alltid se ut såhär, hade jobbat några dagar före jag gick på månadslön som är med den här lönen, men ändå.) inte illa pinkat för en som har fyra kronor och trettiosex öre på kontot i skrivande stund.


imorgon ska jag
1. åka och tanka bilen
2. åka till strömpilen efter att jag har varit hemma och luftat hundarna, för att där köpa mig ett par nya jeans och ett headset och lite apotekethudvård.
3. handla mat!
4. betala räkningar och skulder. (ja, olyckligtvis har jag varit tvungen att dra på mig sådana, men nu är de dagarna förbi. hoppas jag.)

imorgon är jag en fri kvinna igen. alltså. inte singel, men fri att göra vad jag vill. men det fattar ni med.


utmanande

4 saker...

Jag blev utmanad av madde

Fyra tv program jag brukar se på :
när jag hade tv kollade jag på oprah, ellen degeneres show, one tree hill och simpsons.


Fyra saker som jag gjorde igår :
jobbade, bakade bröd, tankade hem ps i love you, skrev en inköpslista längre än någon jag skrivit på ett halvår.


Fyra saker jag längtar till :
löning, löning, fredag/lördag och fredag/lördag

Fyra saker som står på min önskelista :
ett nytt headset, målarfärg (till alkoven), hårfärgning och en fikabrödfylld frys.


Fyra saker jag tycker om att göra :
dagdrömma, mysa med hundarna, träffa mina vänner och äta god mat.

Fyra saker jag avskyr : 
tjafs, respektlöshet, kokt blomkål (egentligen kokta grönsaker, men i synnerhet blomkål) och att vara fattig.


Fyra saker jag åt igår :
gröt, köttfärsbiffar och makaroner, nybakt bröd och kräksmiddagen.

Fyra bloggar jag utmanar :
em, sundholm, pappa och bulldogs.


kul för dem, men fortfarande det töntigaste/smörigaste jag har sett i mitt liv.


jag glömde att ta tiden. igen. damn.

jag skrev att jag var dekadent när jag (och mattias) käkade på invito för att vi inte hade ork eller lust att laga mat själva. jag undrar om jag inte har tagit dekadent till en ny nivå nu.

i fredags fick jag med mig hem en burk med köttfärssås gjord på kycklingfärs från jobbet. den såg ut som kräks. verkligen. mattias tvärvägrade ens smaka på den i helgen (fullt förståerligt). idag äter jag den till middag för tredje och sista dagen i rad. det enda jag gör är att koka pasta. och den glömmer jag a l l t i d  att ta tiden på.


jag hjärntvättar

jag har hand om språkleken på förskolan. där vänder jag barnen emot deras föräldrar, barnen ifrån resten av den norrländska befolkningen och sätter in en kil mellan barnen och deras syskon. eller så blir jag bara konstiga fröken med talfel.

den här ramsan lär jag dem:
ett, två - gå på tå
tre, fyra - med en myra
fem, sex - äta kex
sju, åtta - bo i grotta

och när det är dags att säga kex gör jag det på mitt vis. tjex. inte kex med hårt k. i början tittade barnen på mig som om jag var dum i huvudet på riktigt. nu accepterar de, och några har börjat säga som jag. excellent!

res dig upp och gå

jag vet inte om det handlar om bra och dåliga dagar eller om det faktiskt är så att tålamodet bättras på hos en allt eftersom man får en mer påfrestande vardag. det är min enda samlade tanke efter att jag har fixat veckans första jobbdag. det har varit en bra sådan, får jag säga. inte så kallt ute att man ville dö när barna skulle ut och leka. tillräckligt mycket gröt över från frukosten för att det skulle bli brödbak senare under dagen. god lunch som inte såg ut som kräks.

idag blir det till att baka bröd. baka bröd, duscha varmt, ta en ganska lång runda med hundarna och krascha i säng i tid. precis som igår. krascha i säng, alltså. äta middag måste jag ju också göra. har inte någon vidare aning om vad det ska bli.

jag längtar till löning så mycket att jag nog aldrig har längtat så till något alls förut. jag har sex kronor på mitt konto. resurserna i skafferiet börjar sina, i frysen och kylen likaså. fast jag har så det räcker fram till den lyckliga dagen då jag har femsiffrigt på kontot. det är en väldig tur att jag inte definierar mig utifrån mitt kontoutdrag (och då tänker jag inte bara på att jag fick in cash för ogudaktiga aktiviteter (nejnejnej! det var inte ens det jag fick in pengar för!)), för då hade jag tusan varit körd i botten nu. jag lovar dyrt och heligt att aldrig mer ha en sån här månad igen. ajöss, studentliv!

livet, alltså. det är bra fint!

ät medan det står mat på bordet!

sedan jag började arbeta på förskolan har jag ätit en hel del mer sötsaker än jag gjorde innan. jag kan inte säga att det har börjat sätta sina spår något nämnvärt, men onekligen har sockersuget fortsatt även under helgerna. jag gillar det inte, så jag har bestämt mig för att hålla snaskätandet till helgerna. inga undantag för tisdagar eller några andra dagar i veckan. mina nygamla vanor kickas in redan imorgon. idag går jag och funderar på allt sött jag kan trycka i mig idag. lätt att det blir chokladbollar sen.

präktig kontra dekadent

präktig:
laga middag fastän att man är så trött att man vill sura resten av dagen och sen gå och lägga sig.

dekadent:
äta på invito för att man vill rädda kvällen och dessutom äta gott.

jag? dekadent. helt klart.

life is wonderful - för att jag drar mig för att gå ut

1. Put your iPod or other music player on shuffle.
2. For each question, press the NEXT button to get your answer.
3. YOU MUST WRITE THAT SONG NAME DOWN NO MATTER HOW SILLY IT SOUNDS.

IF SOMEONE SAYS "IS THIS OKAY" YOU SAY?
vill ha dig

WHAT WOULD BEST DESCRIBE YOUR PERSONALITY?
paper planes

WHAT DO YOU LIKE IN A GUY/GIRL?
the opposite of halleluja

WHAT IS YOUR LIFE'S PURPOSE?
harder, better, faster, stronger

WHAT IS YOUR MOTTO?
wordplay

WHAT DO YOUR FRIENDS THINK OF YOU?
say

WHAT DO YOU THINK ABOUT OFTEN?
hey ya

WHAT IS 2+2?
if we stay or if we go

WHAT DO YOU THINK OF YOUR BEST FRIEND?
don't stop me now

WHAT IS YOUR LIFE STORY?
only heart

WHAT DO YOU WANT TO BE WHEN YOU GROW UP??
light my fire

WHAT DO YOU THINK WHEN YOU SEE THE PERSON YOU LIKE??
waiting for the world to change

WHAT DO YOUR PARENTS THINK OF YOU?
avalancha

WHAT WILL YOU DANCE TO AT YOUR WEDDING?
in your eyes

WHAT WILL THEY PLAY AT YOUR FUNERAL?
king of my castle

WHAT IS YOUR HOBBY/INTEREST?
human behavior

WHAT IS YOUR BIGGEST SECRET?
black tangled heart

WHAT DO YOU THINK OF YOUR FRIENDS?
incomplete

WHAT'S THE WORST THING THAT COULD HAPPEN?
jag säger ingenting

HOW WILL YOU DIE?
i'm sorry shirley

WHAT IS THE ONE THING YOU REGRET?
your song

WHAT MAKES YOU LAUGH?
cool

WHAT MAKES YOU CRY?
don't let the devil ruin it all

WILL YOU EVER GET MARRIED?
my sacrifice

WHAT SCARES YOU THE MOST?
je t'aime moi non plus

DOES ANYONE LIKE YOU?
kalla mig

IF YOU COULD GO BACK IN TIME, WHAT WOULD YOU CHANGE?
the forecast

WHAT HURTS RIGHT NOW?
if i'd only known

WHAT WILL YOU POST THIS AS?
life is wonderful

torsdagslistan

jag måste få lov att säga att det är intressant. jag lägger ut ett inlägg med en bild från mitt kontoutdrag. mitt på lappen står det 0209 SAMLAG 500+. den första kommentar jag får är från "bloggpengar" som skriver "Hej! Vill du ha hjälp med hur du tjänar pengar på din blogg? Då kan jag hjälpa till! Ha en trevlig kväll :)". då undrar jag, verkar det som att jag behöver ännu ett extraknäck?

och naj naj naj. pengarna var inte från david. det var bara ett av livets sammanträffanden som gjorde att både jag och syrran har fått pengar för "SAMLAG" enligt kontoutdragen. eller så kanske det säger en hel del om de människor vi väljer att omge oss med.

pratade med syrran imorse. om att jag och mattias numer är ihop. konstaterade att vi nog var de sista vi umgås med som liksom förstod att det skulle vara rentav konstigt att säga något annat. alla kompisar och något syskon hit och dit och lite annan familj antog det redan. att vi är det alltså. nåväl. när jag väl hade sagt det till em utbrast hon att "varför ska man själv alltid vara den som är sist med att inse sådana saker?". jag kunde inte annat än att instämma, men vid närmare eftertanke såhär på kvällskvisten finns det många saker som är värre att vara sist med att komma på.

lista över saker man inte vill vara med om, men om man är det, gärna är först med att komma på:
1. att man luktar svett.
2. att man har konstant dålig andedräkt.
3. att man upplevs bufflig.
4. att man blir sol-och-vårad.
5. att gylfen är öppen.
6. att man blir bedragen.
7. att ens bästa vän trashar en när man inte är med.
8. att man är psykiskt sjuk.

bra dagar går det såhär


fel av mig

jag har alltid drömt om en stor familj. att ha en själv, alltså. efter en månad på förskola har jag ångrat mig. människor som skaffar fler än tre barn måste vara smått sinnessjuka. (inkluderat mina föräldrar och min bror.) det är inte vettigt alls, inte vettigt alls. efter att ha kikat på familjen annorlunda är jag mer bestämd. aldrig fler än tre, hur fina och fantastiska de än är. jag sitter och vaggar och säger nejnejnejnej när jag tittar på programmet. det kan inte vara tänkt att människan ska ha så stora familjer. nej. efter tre steriliserar jag mig. om jag är lycklig nog att få valet att sätta p, vill säga.

human behavior

ta dagen från helvetet. ta gnälliga barn  h e l a  dagen. ta ett svajjigt temperament hos albertsson. ta bilister som aldrig borde ha fått körkort. ta falukorv. ta en rast som inte ens lite påminner om en rast. ta frustration och rentav ilska med förbud att ge utlopp för det, på grund av ett proffessionellt förhållningssätt.

ta ett superfint sms. ta mattias. ta min jobbarkompis som mest troligt har utvecklat moderskänslor för mig, som ger mig små pauser när hon ser att jag har slut på energi och dessutom skickar med mig en god middagslåda hem. ta abba. ta saga. ta min lägenhet. ta att komma hem till den lägenheten med sängen bäddad och disken bortdiskad. ta ett ändrat skrivbordsunderlägg. ta att komma hem och hundarna har varit ute för en och en halv timme sen. ta intensiv rekreation. ta en lugn kväll med brödbak. ta en ny överraskningsspellista.

jo. det hamnar på plus. till och med den här dagen. då har man tusan mycket bra i livet.

helgens vånda

så var helgen till ända. hissarna är många, dissarna är få. om några alls, när jag tänker efter. jo. att bli knockad av saga kan väl knappast benämnas som en hiss. fast visst vart jag lite imponerad när jag insåg hennes kapacitet!

sovdags nu. imorgon är det en helt ny vecka. bara fem dagar kvar till nästa sovmorgon. däremellan tvättid, tjejkväll på ålidhem, guitar hero hos bee och dee och slutligen vinka av mattias som ska åt hemavanhållet.

idag hade jag gjort a. sundholm stolt om hon visste att jag har varit och hängt undan en haglöfs-jacka. inte så lite stolt heller. jag närmar mig mitt liv som naturvarelse. utan tvekan och med glädje.

som om inte alla hjärtans dag pryddes av tillräckligt många röda saker

idag är det alltså alla hjärtans dag. då ska man göra lite extra fina och snälla saker, stödja kommersialismen eller helt enkelt sitta hemma och pyssla ihop rara små kort som man ger bort. utan tvekan hör en god middag ihop med den här dagen, oavsett om det är med vänner eller en käresta. röda rosor, röda hjärtan, miranda-nallar (som jag verkligen genom-avskyr), rött godis, rött allt. blod. eller?

nej. kanske inte blod hör ihop med alla hjärtans dag. åtminstone inte i människornas bok, men i sagas bok är det uppenbarligen så. för idag knockade hon mig på näsan. eller skallade, för det var det hon gjorde. och jag blödde. löjligt mycket. hennes kärlekshälsning till mig. i love her.


torsdagslistan

jag har tidigare berättat att jag är synestet, något som jag delar med en ynka procent av befolkningen (däribland säkert! aka hello saferide). utöver att jag kopplar ihop ord med färger kopplar jag ihop låtar med delar av mitt liv med specifika låtar, album eller artister. det delar jag nog med en betydligt större del av befolkningen. det är ett bra sätt att komma ihåg vad som hände när och framför allt ett trevligt sätt att minnas saker på. det innebär ju att minnen man nästan glömt bort kan dyka upp lite när som helst, som när man går i en affär eller så.

låtar som är starkt förknippade med m och här och nu:
1. in your eyes - the attic (den softa och o-poppade versionen)
2. that's not my name - the ting things
3. the heart of life - john mayer
4. single ladies - beyoncé

en dag glömde jag min hjärna på biblioteket. jag kom aldrig ihåg att hämta igen den.

i morgon är det torsdag. det betyder ompremiär för torsdagslistan. det var ju ett tag sen sist.

lite långsam, men ändå. hundra procent.


den som har tax norr om snögränsen borde skjutas

sant. för igår när jag var ute med hundarna insåg jag att sagas mankhöjd är en tredjedel av snödjupet. då insåg jag att det inte är ens lite juste att ha taxar här uppe om vintrarna. funderar på att vinterförvara henne hos mamma och pappa i fortsättningen, men det är nog inte mamma så sugen på. eller abba. eller jag heller, för den delen. nä, vi får helt enkelt hålla oss till de upplogade gångbanorna tills vidare.

   
 

det handlar bara om att ha modet att göra det bästa med det

 och det är att få ihop rubriken med sången som är min tankenöt nu. vart jag drar gränser och hur man vågar och genomför. luddigt som tusan, men om jag säger att jag fixar lunch för två kanske det blir lite tydligare. utan att säga för mycket. eller för lite, för den delen. jag dejtar. är på banan igen. men vansinnigt försiktig är jag. inte som när jag var 18, direkt. (essensen i "i've lost that one love i thought was so true, and the courage to find someone new" kan appliceras på mig, utan att överdriva. men jag vill vidare. hence the dating.)


the heart of life - john meyer

om att älska det man har

idag känner jag att det finns ett bra ord som beskriver min dag. lyx. för även om arbetsdagen har varit åtta timmar lång är det ändå lyx att få gå hem klockan två. att ha handlat på vägen hem och preppat för två i stället för en är lyx. att ha handlat på vägen hem och köpt just exakt det godis jag är sugen på är lyx. att komma hem till en överenergisk hund och en slö och lurvig är lyx. det är definitivt lyx att få både somna och vakna med dessa två så nära mig att på mig skulle vara mer passande. det är bannemej lyx att känna att ingen stress behövs för att brödet ska bli bakat idag, att ha ett jobb, en lägenhet som är bara min men där andra är hjärtligt välkomna. det är en lyx med internetuppkoppling (tycker jag efter två och en halv månad utan det). det är lyx, bara. lyx att dee kommer förbi och jag slipper gå på hundpromenad själv. lyx att känna att veckan erbjuder två fredagar och lyx att ha vett att uppskatta allt det här.

  
 

ibland gör man rätt, ibland gör man fel. lev med det.

marty fixade en ny spellista på min spotify igår, på min begäran. och hon lade in krunegård:ibland gör man rätt ibland gör man fel. och nog för att jag har hört den förut, ja, rentav lyssnat på den. men jag har liksom aldrig fattat hur bra den är. nu och då krävs det en väns goda råd för att man ska förstå hur fint någonting är. andra saker måste man bestämma sig helt och hållet själv för.

hon lärde mig något nytt igår, marty. jag gissar i nuläget att det jag lärde mig är allmän kännedom, och jag skulle tro att min mamma skulle bli generad över att 1. det förhåller sig som det gör enligt martys fakta 2. att jag skriver det på min blogg. men hon lärde mig att brigitte bardot inte bara låter lite småsugen i
je t'aime moi non plus, utan att hon faktiskt kommer under inspelningens gång. jag vet inte riktigt om det krävs en kommentar, utöver att jag numera sällar mig till sällskapet som känner till det. kan ju ni också göra, om ni inte redan gjorde det. allt marty säger är sant, enligt henne själv, kanske jag ska tillägga. hennes kommentar var den att folk blev ganska stötta av att det förhöll sig så, på den tiden när låten släpptes. förstår väl jag det.

hon började spela dashboard confessional och låten hands down, den där marty. samma sak som med krunegård. jag har hört låten förut. jag har lyssnat på låten förut. men där slutar likheterna. men grejen är den att jag fick upp en film i mitt huvud som den här låten har varit med i. en film eller en serie. så jag börjar söka. på wikipedia (älskade wikipedia) hittar jag svaret. "The song was heard playing on the Pilot episode of One Tree Hill." jag är inte ens lite förvånad över att jag gjorde kopplingen. nu undrar jag mest när nästa oth-avsnitt kommer. och hur det kommer kännas när första lönen rullar in på kontot. 

here you go, beloved ones.


ibland gör man rätt, ibland gör man fel - markus krunegård

inte den vassaste kniven i lådan

jag har mer eller mindre hela tiden trott att abba är smartare än saga, men idag har motsatsen bevisats. klart och tydligt. see, abba är en glupsk en. det är saga med, men abba är inte så smart i sina försök att komma åt mat som inte är hennes egen. det är uppenbart att det, till exempel, är hon som har varit uppe och nallat mat på bordet (inte köksbord, än). idag hade jag en godispåse ståendes på golvet. tom. men naturligtvis luktade den ganska gott. när jag stod och diskade märkte jag att hon bara vankade av och an i lägenheten, och det är inte helt vanligt. hon brukar ta en vända genom lägenheten och sen gå och lägga sig. så jag avbröt diskandet, sökte rätt på henne och förstod direkt vad problemet var.


jussi förrädaren

det blev buffé på droskan (skolmatsal för de som är födda 67 och tidigare egentligen) och utgång på rex (jag letade efter barnvakterna, men insåg att jag visst var en av dem) tillsammans med marty och dexters matte. trots mina krassa beskrivningar av de två ställen vi besökte hade jag en riktigt, riktigt bra kväll! helt och hållet sällskapet som gjorde det! och på tal om sällskapet tänkte jag berätta om hur det gick till när dexters matte, för en herrans massa år sedan, sökte sig ner från kiruna till götet. hon hoppade på en deal där hon fick resan gratis och sökte ett jobb där en arbetsintervju var på förhand inbokad. detta råkade vara på ett telemarketingföretag, och hon var inte ens lite sugen på att arbeta på ett sånt ställe. så i väntan på arbetsintervjun sprang hon runt bland restauranger och sökte jobb, varav ett hon sedemera fick. men det var inte det jag ville berätta. det jag ville berätta var hur hon, urnorrlänningen med utpräglad dialekt, hanterade intervjun med hon på telemarketingföretaget. en del av konversationen lydde:

-vilka är dina starka sidor? (på ordentlig göteborgska)
-bra fråga, nästa tack. (på kiruna-mål)

behöver jag säga att hon aldrig blev erbjuden jobb där?