min pelargon behöver vattnas

å huvaligen. gårdagens kula till svullnad i/på min kind är bara en skugga av hur jag ser ut idag. det ser så groteskt ut att jag inte tänker förödmjuka mig själv genom att lägga upp en ny bild som en slags uppdatering. det spänner och drar och känns in i käkbenet, men jag kan inte minnas att det var såhär lindrigt förra gången dag två efter operationen. det känns lovande. dock har jag ju starkare grejer den här gången, men just nu käkar jag samma som förra gången. ska försöka begränsa citodonanvändandet endast till nattetid.

nåväl. idag vill jag bjuda er på en dikt innan jag ger mig i kast med min hemtenta. det är maria wine som har skrivit den. redo? här kommer den.

kvinna, du är rädd för skogen;
jag ser det på dina ögon
när du stirrar in i mörkret:
det är ett värnlöst djurs förskrämda blick.
kvinna, du är själv en skog,
djup och förunderlig; jag förstår:
du är rädd för dig själv.

ikväll är det grilla hos bee och dee som gäller. de kommer nog skratta när de ser mig. och saga jagade en katt idag. jag tyckte att det var synd att katten inte klöste henne, så hennes thing för katter kunde få sig ett snörpligt slut. nåväl. jag tog henne resolut under armen och gick hem.

jag måste äta också. det måste jag. ett päron blir bra.

en spökvit krankling

för första gången i mitt liv har jag blivit hemskickad. idag. efter våran redovisning beordrade astrid mig att gå hem. varför? jag mådde så dåligt av citodonet att jag var kritvit och svimfärdig. så jag hade turen att komma till busshållplatsen just innan bussen syntes till i rondellen och jag kunde åka hem och sova. jag har faktiskt mest sovit idag sedan jag kom hem. vaknade vid ettiden, gjorde nyponsoppa och ett knäckebröd med ost på och intog nästan allt. sen somnade jag om. vaknade av att albin kom hem.

mitt ansikte är smått deformerat. jag tycker att jag ser ut som en chipmunk på min vänstra (högra för er) ansiktshalva. albin tycker mer att jag påminner om leif gw persson. jag kan ju vara så snäll att jag låter er vara med och avgöra saken.

imorgon är det valborg, om jag inte minns helt fel. jag laddar inför grillning hos bee och dee. det ska bli trivsamt.

nu: middag. ajöken adjö. skrivs imorgon igen!

bloggdeal

för att inte förlora en bloggdeal som jag, bee och marty har kommit överens om måste jag blogga varje dag fram till lördag. på lördag kväll blir det en middag för oss och förhoppningsvis kommer alla ha klarat av att leva upp till vår överenskommelse. annars väntar ett vidrigt straff för den som brutit den. mer exakt vad det går ut på kan jag berätta på söndag förutsatt att någon inte levde upp till förväntningarna. allt jag egentligen kan säga i nuläget är att jag hoppas att det inte blir jag som drabbas av straffet.

egentligen har jag dispens idag. anledning: jag har opererat ut en visdomstand. den andra av de två som skulle ut. så ni får ursäkta mig om det blir lite cranky inlägg i veckan, de kommer förmodligen återspegla hur jag mår. jag har fått citodon utöver heavy stuff ibumetin (600 mg) som jag gick på förra gången. förhoppningsvis kommer jag kunna sova gott hela nätterna med citodon. det kommer gå bättre den här gången. det har jag bestämt.

nu ska jag återvända till soffan. käken svullnar upp och inom kort kommer jag se ut som en chipmunk. me like si sådär.

pyssel

man kan säga att jag har sytt kuddöverdrag tills min hjärna slogs ut av överbelastning idag. nu väntar magen på middag.

om man kollar på postkodlotteriet-programmet nästa vecka får man se buketter,som min väna mor har gjort, delas ut till vinnare av de högre summorna. minst sagt coolt. min mamma är en awesome florist.

en parmiddag - ett heltidsjobb

ja, alltså, jag skrev ju i morse att ajg fixade cheesecake. det var ju inte bara det som skulle ordnas inför kvällen. så hela dagen har jag stått och hackat, rivit, förpackat, marinerat, gjort röror och förberett minutiöst för att allt ska gå så smidigt söm möjligt inför hela matlagningsproceduren. i princip är det som i matlagningsprogram. det enda som inte är förberett är grönsaksbuljong. ska ge mig på det om ett slag, men först måste jag få äta någonting. ett päron. ett stenhårt conference, precis som de ska vara. jag har dammsugit också. och röjt. men jag har inte dukat än. det är två timmar kvar tills gästerna kommer. innan dess ska vi gå upp på loftet med grejer och hämta ner grillen, vi ska göra klart de sista snittarna, duka och slutligen ska jag göra mig fin. men nu tar jag en paus. äter mitt päron. duka nästa. men före det fixa en leksak åt saga. 

puh. 

it takes a day to fall in love

but it takes years to know what love is. jag vet inte vad alla former av kärlek innebär. det är en konstig tanke, men inte desto mindre sann för det. jag vet vad det är att älska sina syskon och sina föräldrar. jag tror jag vet vad det är att älska sina vänner. jag tror också att jag har en bild av vad det är att älska en livskamrat. inte helt kravlöst, men så nära man kan komma. eller jo. kravlöst, som farmor och farfar älskar varandra. det är ta mig tusan så kravlöst  som något kan bli. men vardagen är kravfylld. kärleken kravlös men vardagen kravfylld, på grund av vad kärleken för med sig. jag ska inte klaga, jag har det fantastiskt bra. men jag har inte lärt mig kärleken på det där livslånga sättet som gamla människor har. inte undra på. jag är (i sammanhanget bara) tjugosex år.

jag vet inte hur man älskar ett barn. kanske har jag en aning, men en aning är långt ifrån vetande. none the less älskar jag. jag älskar så gott jag kan utifrån det jag erfarit. försöker lära mig att leva kärlek, men käre gud vad det är svårt. ibland är det svårt. ibland är det löjligt lätt. men jag strävar efter det där innerliga.

cheesecaken står i ugnen och jag filosoferar genom min blogg. vet inte om det är det mest intressanta för er, men what the heck? det är min blogg.

inget särskilt på hjärtat

men jag skriver ändå. ska göra en cheesecake nu inför kvällen. det blir nog väldans gott, det.

tar igen för all förlorad bloggtid

Hur gammal är du om 5 år?
31. det känns minst sagt skrämmande.

2. Vem tillbringade du minst 2 timmar med idag?
jaa... klockan är inte ens nio än, så jag får säga saga. taxen alltså.

3. Hur lång är du?
168,5 cm

4. Vilken är den senaste film du sett?
jajks, jag minns inte.

5. Vem ringde du senast?
linnea, men hon svarade inte

6. Vem ringde dig senast?
min syster

7. Hur löd det senast sms:et du fick?
hett internet?/pokker

8. Föredrar du att ringa eller skicka sms?
ringa

9. Vilken är din favoritsång?
the one in the glass med joey tempest

10. Vilken är din favoritplats?
det beror lite på, men en sommarkväll går jag gärna ner till hamnen i bua. just nu gillar jag vårt hem och skogsrundan jag helst tar med saga

11. Vilken plats föredrar du minst?
pressan i bua

12. Var tror du att du befinner dig om 10 år?
ingen, ingen aning. jag har ungefär tusen olika alternativ.

13. Vad skrämde dig om natten som barn?
inbrottstjuvar

14. Vad fick dig att skratta massor senast?
albin

15. Vilken är din favoritglass?
puck

16. Vilken är din favorit efterrätt?
cheesecake eller inlagda päronhalvor med after eight och glass till. it's a tie.

17. Tycker du om kinamat?
helt okej, men det är ingen favorit. usa-kinamaten är godare än sverige-kinamaten.

18. Tycker du om kaffe?
inte så att jag suktar efter det, men jag dricker det om jag måste.

19. Vad dricker du till frukost?
helst juice eller te.

20. Kan du spela poker?
nej

21. Kan du några andra språk än svenska?
ja, men de flesta var de så länge sedan jag pratade att det går lite knaggligt. ska jag skriva upp dem i brahetsordning skulle det vara engelska, bosniska, tyska, franska och spanska. jo, så är det. med ett rejält hopp mellan engelska och bosniska. de fyra sista förstår jag helt okej, men är inte så bra på att producera.

22. Föredrar du havet eller bassäng?
lite olika beroende på var jag är, men helt klart oftast havet. men jag menar, få rjag välja mellan ett hajtätt hav och en lugn pool känns det som att jag hellre simmar i poolen.  

23. Vad spenderar du helst pengar på?
mat och inredning

24. Vilket är ditt favoritprogram på tv?
one tree hill och rent hus

25. Vem är den roligaste människan du känner?
marty

26. Sover du med gosedjur?
nej, tack.

27. Vilken var den senaste bok du läste?
brunstkalendern av emma hamberg

28. Dansar du i bilen?
nej, men jag diggar. det gör jag.

29. När var du i kyrkan senast?
pinsamt länge sen. i julas tror jag.

30. Vem var din favoritlärare på högstadiet?
lena eckerdal

det var en gång en tax

fredag. ledig idag igen. tänkte sova till 8.45. det gick inte vidare bra, för det var en tax i huset som ville ut 6.50. det var bara att dra på sig palterna och gå ut. tror det är foderbytet som spökar. nåväl. nu är klockan 7.54 och det känns ytterst onödigt att återvända till sängen. funderar faktiskt på att komma i gång med dagens brödbak. för att sedan hinna med att skriva på mina två deltentor. inte så jättesvåra frågor, men de ska likväl besvaras.

taxen sitter på balkongen (hennes nya hangaround) och spanar. jag ska ge min pelargon lite kärlek i form av vatten. det är ett sätt att starta dagen.

jag har satt tjyveri i system

vi har inte internet än. nej, glocalnet prövar våra tålamod till bristningsgränsen och lite till. men våran granne har internet. trådlöst. och inte skyddat... ja, ni fattar vad mitt tjyveri går ut på. tills dess att vi får eget snor jag lite av grannens internet.

vet ni vad som händer om den enda tvätt man gör på tjugoen dagar är en 60-graderstvätt? jo, man straffas. man straffas genom att behöva boka tvättstugan två dagar i rad à 5 timmar per tvättpass och utnyttja varenda timme av dem. igår och idag. ändå fick jag inte tvättat det sista av albins garagekläder. det får bli nästa gång. och jag ska inte vänta i tjugoen dagar till nästa gång. men kanske tio. det är mer lagom. men för nu är allt rent. kläder, sängkläder, handdukar, mattor och duschdraperi. och jo. mina fejkcrocs också. de fick sig en omgång i den långsamma av de två maskinerna. allt rent. förutom golven här hemma, men de ryms inte i tvättmaskinerna, så de ska jag dammsuga och våttorka innan klockan åtta. klockan åtta börjar nämligen lyxfällan, och det vill jag bestämt se.

jag är glad över att ytterligare en vän med sambo har flyttat till tomtebo. de har också hund, så idag var vi ute och gick med jyckarna och pratade om livet och ditten och datten. längs en lerig solgata, kan man säga. hundarna fick hoppa raka vägen in i duschen vid hemkomst. själv fick jag kila ner till tvättstugan efter tvätt av hund. hur som helst så var den promenaden med det sällskapet dagens liljekonvalj. eller nejlika. vilket som, båda är fina. eller pelargon. jag älskar min pelargon. den är min favorit. den vårdar jag ömt, ömmast av alla mina växter som får allt bättre vård ju äldre jag blir. jag är tjugosex år gammal, inte åttiosex. kan vara svårt att avgöra om man ser till mina intressen. blommor, baka, fika, handarbeta, städa och hunden. det känns lite omvänt. jag kanske borde gilla att parta och shoppa och så i min ålder. det kanske kommer med pensionen. men jag hoppas inte det, för jag gillar verkligen mina tantiga intressen. och min pelargon.


three is a magic number

TRE namn jag går under:
annelie
annelufs
älskling

TRE saker som skrämmer mig:
att inte veta vad som kommer härnäst i livet
psykiskt sjuka/höga/illvilliga människor
att människor som står mig nära kan råka illa ut


TRE
saker jag har på mig:
min finaste finstickade kofta. den är lejongul. eller senapsgul. min älsklingsfärg.
mina snygga blåjeans som jag köpte på gekås
en svart top från h&m som är lagad på tre ställen. inte så bra kvalitet, alltså...


TRE
sanningar:
jag har ett mycket gott situationsbundet självförtroende.
jag är rätt bitsk egentligen.
jag blev kär i marit bergman ikväll. (marit unplugged i aula nordica. jag nästan grät, så fint och bra var det. det säger jag som icke-inbitet fan till kvinnan.)


TRE s
aker jag verkligen vill ha:
ett lärarjobb på forslunda naturbruksgymnasium
barn
kor och höns


TRE
personer jag utmanar:
min syster
therese
marty

life is wonderful


life is wonderful - jason mraz

kemist för ett ögonblick

ni som känner mig vet att jag är allt annat än naturvetenskapligt begåvad eller intresserad. kanske är jag ltie intresserad, men frågor som behandlas i hum-huset är i stora drag det som faller mig i smaken, sådär utan tvekan. fast jag gillar verkligen det naturvetenskapliga som tas upp under kursen jag läser nu. v e r k l i g e n . men jag är ingen kemist. inte ens lite grann. jag står inte i labbrock med pipetter och provrör och labbar. nej, det är jag inte. av den anledningen är det lite klurigt att jag sitter i en datasal i kemidelen av universitetet. fram till för en timme sedan hade jag ingen aning om vart kemihuset låt. inte en susning.

vi är snart klara med grupparbetet. ett trivsamt grupparbete, faktiskt. jag har lärt mig en hel del om vad olika matmärkningar står för. och framför allt vad jag kommer välja hädanefter. inte så stor skillnad egentligen från hur jag har handlat mat innan, men när jag står och väljer mellan Fairtradekaffe och KRAVkaffe, då vet jag mer direkt vilket jag kommer köpa. det senare blir det. svårare är det med KRAV och lokalproducerat. fast egentligen vet jag nog. lokalproducerat vinner allt som oftast den kampen.

planen för resten av dagen blir att skriva ytterligare en tentafråga, klura över hur jag lever egentligen. är jag egentligen så värst miljövänlig i min vardag? vad gör jag och vad gör jag inte? jag vet en sak som jag inte gör. jag tar inte korta duschar. det är dock det enda som jag är medveten om just nu som jag inte är beredd att tumma så mycket på. jag älskar att bada. ä l s k a r . är det okej att ha en helig ko i miljöfrågan? jag tycker det. en helig ko. inte tio. inte två. men en är okej. nåväl. jag ska boka en tvättid också. och njuta av livet. en bra plan för idag.

never forget that you are awesome

ljuvliga vår! klarblå himmel och gott humör flera dagar i rad. vårstädade på balkongen nu i veckan, och sedan dess har det blivit sagas nya favoritplats. min också lite grann. fast det blir ännu bättre när våra nya, fina mattor kommer på plats.

jag vann igår. gjorde det med min kvinnliga list. see, i ett och ett halvt år har jag pratat om att vi ska göra upp en budget för varje månad, men min hjärtevän har inte tänkt att det skulle göra någon skillnad. men jag håller med slarvern som var på lyxfällan igår, när han sa att när man har koll på sina pengar, då går det inte åt lika mycket. jag tror verkligen det. så efter programmet satte jag mig och gjorde en simpel budget för maj månad. vad hände? jo, albin ville också göra en. ha! så nu vet vi hur mycket som blir kvar efter alla utgifter, och vi har bestämt oss för att sätta in pengar på ica-kortet och allt. känns fint!

det ser ut att bli en strålande helg med tre inplanerade roligheter.
1. marty
2. perry med hunden
3. guitar hero hos bee och dee.
bara roligt och inget tråkigt. dessutom har strålande väder spåtts av vädergudarna i tv.

igår var vi på forslunda naturbruksgymnasium. efter det ville jag, utöver att bli lärare, frisör och starta hunddagis även ha en bondgård med kor. jag klappade blenda, spena och de andra korna och några kalvar. jag höll en liten griskulting som inte ens var ett dygn gammal. den luktade faktiskt som en liten bebis! vidare charmades jag av 6-veckorskultingarna och förstod att det svarta lammet (med en vit fläck mitt på huvudet) var långt mycket sötare än de helvita. fast det ska tilläggas att de vita var otroligt fina, de med. de vuxna fåren också för den delen. det enda djuret som inte var så sött var storsuggan, mamman till de där alldeles nyfödda kultingarna. jag skulle gärna ha en egen blenda, en egen spena, en gullan och en rosa. de skulle se på mig med sina snälla koögon, slicka på mina händer som saga gör, fast med jättestora tungor, och jag skulle klappa på dem och mysa med dem varje varje dag. kanske skulle jag kunna få tag i en skvätt mjölk också. och jo. jag skulle inte vara laktosintolerant längre.

förstår ni vad jag menar när jag säger att mitt hjärta is talking crazy? så många alternativ. så mycket roligt. inte lika realistiskt för nuet. men om några år eller så. aah, lyckliga liv!

never forget that you are awesome.

snart är jag med er igen

jag tycker att jag är den tristaste bloggaren jag vet. inte så snällt att säga till sig själv, men jag tycker att det är urtrist när bloggar aldrig uppdateras. det kommer det förhoppningsvis snart bli ändring på. albin pratade med glocalnet igår och de lovade att vi skulle få internet någon gång nästa vecka. lyckligt, va? fast jag hoppas så försiktigt jag kan. jag är liksom lite less på att tänka att vi snart är uppkopplade mot resten av världen igen, så händer det liksom inte. men igår lovade de. jag hoppas att de kan hålla vad de lovar.

jag har börjat läsa en ny bok nu. boken som vi har till nästa bokcirkelträff. flyga drake. jag har läst fyra kapitel och tycker bra om boken so far. alltid lovande. de flesta av er vet säkert att det är khaled hosseini som har skrivit den, men för er som inte vet är det ju vänligt om jag skriver ut författarens namn. det stod en så klok sak i den. "barn är inte några målarböcker. man kan inte färglägga dem med sina favoritfärger." nog för att det är allmänt känt, men ändå. det var så fina ord som beskrev det hela.

i lördags tittade jag på körslaget. röstade på lotta engbergs kör och hårdrockarns kör. jag brukar aldrig rösta nästan. kanske en gång om året bara. men jag fick gåshud. och vet ni? jag gillar verkligen lotta engberg. inte för att hon är så världsbäst på musik (det är hon inte, men hon kan sin grej), men för att hon känns trygg. trygg och klok. jag vill gärna dricka te och äta ostmacka ett par kvällar med lotta. så att hon kan säga till mig vad jag ska göra i livet. och berätta vad det innebär att följa sitt hjärta. mitt hjärta is talking crazy. ska jag följa det ändå?

one tree hill har alldeles bestämt börjat igen. nästa vecka. nästa vecka.

skumbad med chokladdoft

vojne vojne vojne. inget internet än, alltså. albin ringde och kollade igår hur det låg till, och han fick beskedet att vårt ärende låg i second line nu, eller vad det hette. det skulle tydligen vara något bra. jag vet inte jag. det är liksom inte bra om man måste vara utan internet i över en månad helt ofrivilligt, jag vet inte om man kan säga att glocalnet gör ett bra jobb då.

det har varit jobb som har gällt igår och idag. bra jobb. mössen mår bra. de har fått storstädning och allt. bortskämda små varelser. tänk om man hade haft det så själv. det vore faktiskt riktigt nice! fast jag skulle nog inte kunna låta bli att vara där och plocka ändå. jag är sån, städig av mig.

jag kör balsamgrejen igen. började igår och fick genast lockigare hår. fint, faktiskt.

idag ska jag bada skumbad. skumbad som luktar skitgott, lite choklad ungefär, fast inte sötsliskigt. bara gott.

vet ni? jag läser en bok för tredje gången på två år. emma hambergs mossvikenfruar - chansen. den är så bra att jag blir rusigt lycklig av den. jag skulle gärna vilja prata en stund med emma. jag tror att hon är klok, för hade hon inte varit det hade hon aldrig kunnat skriva sådana klokheter. alla borde läsa emma hambergs böcker, tänker jag. varför? jo, för att man blir så sugen på att göra snälla och fina saker, plus att man förstår att man måste ta hand om sig och alltid ta sitt egenvärde med i beräkningen.

ha en fin dag, gott folk!


anlita inte

vi har varit på "bankett" ikväll. det var i alla fall vad reklamen utlovade. reklamen ljög. vi for efter vår middag, bestående av en huvudrätt à la skolmatsalen. inget kaffe på maten. ingenting. ingen tillåtelse att lämna lokalen, för stämpelsystemet var tydligen inte så bra för ölförsäljningen. mind you that vi satt i en ishall. 15 grader, inte mer. kallt. sorry petter, inte ens du gjorde det värt att stanna.

nu återvänder vi till stugan efter en trevlig kväll hos kusinerna.

tänker inte ge ut namnet på eventbyrån ens, eftersom all publicitet tydligen är bra publicitet. jag varnar för skellefteå i största allmänhet. synd va?

adjöken.

fear no darkness promised chid

hej hej ni där ute i cyberspace! 

precis så världsfrånvänd som jag lät där, precis så världsfrånvänd känner jag mig. jag har inte läst en dagstidning på veckor. jag har inte kollat allas era bloggar på lika länge. jag har tappat kollen, känner jag. däremot har jag fått en massa andra saker gjorda. förra helgen var jag på umeå open och blev helt rusig av att vara på timo räisänens spelning. jag lever på det fortfarande lite grann. det värsta har dock gått över. sen har jag börjat en ny kurs. lärande för hållbar utveckling. gissa om jag känner mig som hemma! 

jag vann ju ett pris. yes, molly, jag har fått det. ett svar är på g, men jag fick aldrig iväg det på den gula lådan, och nu är det lite sent, kan man säga. vi far nämligen till malå i helgen. ska på något så stort som skoter-vm. skittöntigt, men ändå. imorgon ska vi på någon bankett där mitt ute i ingen mans land. en bankett som även petter gästar. ska bli kul att höra vad han har att säga. 

undrar ni om jag fortfarande har bloggabstinens, så kan jag meddela att ja, så är det. fast det är inte lika illa som förut. jag har ju varit på detox ett tag. 

trevlig helg, fina läsare!