inte av högsta prioritet under julhelgen

man skulle kunna tro att jag har glömt mitt barn, bloggen, men det har jag inte. jag har bara inte prioriterat att spendera mina dagar vid internet. i ärlighetens namn har jag inte ens haft den möjligheten de senaste två-tre dagarna. efter att ha lämnat vackra, väder-värdelösa västkusten styrde vi vår kosa mot norrlands inland, närmare bestämt malå. mer specifik än så tänker jag inte vara, med landets (min) säkerhet i åtanke. eller inte, men malå får duga för oinsatta. vi tänkte att resan dit skulle ta 14 timmar ungefär, men när vi svängde av från e4 strax ovanför härnösand och hela vägen till åsele var det isbana med ett vattenlager uppanpå. det gick långsamt alltså. vi lämnade varberg tre på eftermiddagen och kom fram till malå åtta på morgonen därpå.

dagarna innehöll guitar hero (klarar de flesta låtar jag provat på medium nu. yey!) och under gårdagen for vi ut på en skotertur. roligt som tusan att köra!! planen var att fara hem nu på morgonen idag, men eftersom sagas mat tog slut igår eftermiddag bestämde vi oss för att åka redan på kvällen igår.

nu ska vi fara på affärn. nyårshandla, så att säga.

gott nytt år!

vi hade i alla fall inte tur med vädret

det är den 25 december. det är min mammas födelsedag. det är dagen efter dopparedan. det ösregnar.

pappa sover efter att ha jobbat natt. albin sover trots att han inte har jobbat natt. saga sover för att undkomma hilda. jag är alldeles klarvaken.

det var en fin julafton igår. jag var inte hungrig en sekund. inte ens lite. fick träffa m och hennes fästman. fick vara med familjen min nästan hela dagen. jag somnade inte till kalle anka. första året på fem ungefär.

och julklapparna sen. pilates-kit, en underbar tavla som em målat till mig, boken "bli herre över din hund". det och ännu fler saker. och jag blev verkligen hjärteglad för allt. tacksam så in i norden.

vi har en fin gran i år. pyntet går i guld. guldkulor, guldstrån, ljusslinga och de vita, glittriga stjärnorna från kiel. eller lübeck, jag minns inte så väl. de är från tyskland, det kan vi konstatera.

om några timmar kommer det gäster. födelsedagsfika med nybakt bröd, regnbågskaka och tårta. nu är det lugnt.

det är den 25 december. det är min mammas födelsedag. det är dagen efter dopparedan. det ösregnar. jag måste ut med hundarna.

vi ses på andra sidan jul

jag har tänkt att ta ledigt under självaste julafton. ni kommer alltså inte få en blogguppdatering från mig då. See, imorgon ska jag bara vara med min fina familj och trivas, äta god mat, se på kalle och premiär-se på karl-bertil jonssons jul. och gå på midnattsmässa. det där med tv-program nummer två, det är nämligen så att vi i min familj bara har kollat på kalle på självaste julafton. i övrigt har tv-tittande varit bannlyst under dagen. men så kom albin in i vår familj, och i hans familj kollar de på karl-bertil jonssons jul. för att inte hans julstämning ska gå förlorad och för att vi andra är nyfikna på programmet, så har vi bestämt att även albertssons ska bänka sig framför tv:n då, låta julmaten sjunka ner och vi ska debut-se en julklassiker. stort.

idag är det lillajulafton på markalyckan, även kallat norge. markalyckan alltså. det innebär att mina bröder med familjer kommer hit och vi ska äta julmat och trivas ihop. imorgon firar de med sina respektives familjer. det ska bli oförskämt tervligt att samlas hela familjen. det har vi inte gjort sedan i somras, har jag för mig. var det inte då var det ännu längre tillbaka vi sågs allihop. var det rentav förra julen i så fall? nåväl. det är inte lätt att samla alla när vi bor utspritt i landet. det blir ett väldigt glatt återseende när vi väl träffas allihop.

nu ska jag ta på mig ett par strumpor och sen ska jag koka gröt. vanlig till övriga familjen, laktosfri till mig.

innerligen önskar jag er en riktigt god jul!

igår var jag road rage personifierad

vi körde ner till min hembygd igår och med mig i trafiken fanns ungefär 4000 (som vi såg av) mottrafikanter och 2 medtrafikanter. till alla mottrafikanter vill jag ge lite tips, så att ni eventuellt kan bli medtrafikanter nästa resa.

1. märker du att någon vill köra om dig, ligg till höger i din fil så att bilisten bakom dig lätt kan se när det är fritt att köra om. (STOR eloge till den polske lastbilschauffören som verkligen hade kläm på det. )

2. kör inte konsekvent i hastigheter under hastighetsbegränsningen där det är bra vägar och god sikt, men svårigheter att köra om. här får särskilt volvo 245-föraren i hudiksvalltrakterna enbart ris, eftersom denne agerade propp under 4-5 mil och skapade en lång kö av bilar och lastbilar bakom sig. går inte bilen snabbare än 70, ja, då får man svänga av, precis som traktorer, för att släppa förbi de bilister vars bilar klarar högre hastigheter.

3.blända av i tid.

4. om du ska till vänster i en rondell, lägg dig i vänsterfilen till att börja med. efter att ha kört ett halvt rondellvarv blinkar du höger och byter fil.

5. högerblinka för att markera att du ska ut ur rondellen.

de två första punkterna är de som, när vi åker längre sträckor, jag stör mig på mest av allt. på grund av att förare inte håller höger i sin fil när vi ville köra om var vi tvungna att chansa i omkörningen, eftersom de kraftigt begränsade sikten framåt för oss. lyckligtvis är vi inte så äventyrliga av oss, så vi gjorde försiktiga chansningar. dock höll resan på att sluta i en olycka för oss redan söder om ö-vik då jag var ett ögonblick från att krocka med en polisbil(!). varför? jo, föraren tyckte att det var en god idé att ligga så nära vägens mitt som mittstrecket tillät plus att denne körde under hastighetsbegränsningen, vilket för oss in på nästa stycke.

när folk ligger under hastighetsbegränsningarna (igår snackade vi 20 under. konsekvent.) blir nog de flesta förare, mig själv definitivt inkluderad i den samlingen, oerhört stressade och vill ta sig om bilen som far långsamt. resultat: ofta riskfyllda omkörningar. jag tror inte att människor som kör för sakta riktigt förstår att det finns de som har lång väg att åka och att de verkligen inte vill spilla tid på att någon segar sig. tips till de som ändå vill köra långsamt, trots att de i sig utgör en trafikfara i det att de inte följer rytmen i trafiken, är att stanna till vid en hållplats eller dylikt minst var 5:e minut för att släppa förbi de som vill hålla sig till hastighetsbegränsningen på pricken vad skyltarna visar. och för guds skull, håll till höger i din fil!

ps. vi kom fram mellan ett och halvtvå på natten. resan tog 13 timmar lite drygt. nu håller julefriden på att infinna sig.

en minst sagt udda klapp

Postat av: jörgen

skulle behöva ett rim på 8 kubik ved som jag ska ge bort.

jag tror bestämt att jörgen driver med mig, men... jag blev så frestad att skriva ett julklappsrim till 8 kubik ved att jag liksom struntar i det.

inte för blöt får den vara,
ty då ryker det bara
förvisso fyller den ändå sin funktion
men på torr har du bättre fason
mindre än nio men mer än sju
ryms förstås inte där vi sitter nu
försök att låt bli att skrik'
när du får veta att vi talar om kubik
när du lärt dig hantera en yxa
kan du i hemmet och värmen lyxa


tillägnat rara emma

här kommer julklappsrim till en plånbok först och sen till en läslampa.

häri vila bör decembers stora bristvara,
tänkt att innehålla trä- och metallprodukter bara.
värdehandlingar kan förvaras inuti
detta smarta och vikbara etui.


rimmet som följer innehåller ett nödrim, ni kommer se det på en sekund. men jag tycker ändå att det funkar. minns att jag utlovade rim à la min familj :)

den här makapären gör mörker till ljus;
den bidrar med frid i varje hus
då man sig själv vill förkovra
och ens darling helst vill sova.

har mottagaren ingen darling kan man ju byta ut det ordet mot hunden, katten eller någon annan varelse som kan tänkas önska sova i närheten.

någon mer som vill ha rimhjälp? skriv en kommentar om det, så ska jag göra mitt bästa för att rädda julefriden för er! :)

emma

jag jobbar på rimmen. återkommer i eftermiddag med dem åt dig. håll ut!

rim till en bok

vinner över andra i sin art
spridningen är taktisk och smart
suger åt sig av allt ljus
kan bli möbler i ditt hus
växer upp på torra land
dess homonym* har du i din hand

*homonym är ett ord med flera olika betydelser, som här, när jag först syftar till trädet bok för att i slutändan övergå till bok, som i litterärt verk. andra exempel är fil och ro.

till eder tjänst

från nu och fram till jul har jag tänkt att enbart hjälpa er med julklappsrim, såvida det inte händer något extraordinärt. då kan jag tänka mig att berätta om det extraordinära. jag gör inga anspråk på att skirva bra och korrekta rim, bara julklappsrim à la min familj. för att riktigt ordentligt starta rimdagarna kör jag igång med två och ett halvt idag.

okej. ska du ge bort ett spel som spelas på någon konsoll eller dator, ett spel som är lite fight- eller kriginspirerat? då funkar det här rimmet ganska bra.

händer det för lite i ditt liv?
vill du in i en annan värld ta ett kliv?
vill du bli hjälte för en dag?
välkommen in! ge allt i nästa slag! 

vill man trixa till rimmet så det blir lite längre kan man börja såhär:

kanske kommer du inte "äntligen!" utbrista
eftersom det här inte stod med på din önskelista
men jag tror att du blir glad ändå
över att denna/detta få

det var det jag räknade som ett halvt, eftersom det inte är något ordentligt julklappsrim. här kommer det andra som kan appliceras på lite allt möjligt, till exempel en filt, en film, ljus eller badskum eller något helt annat.

du får inga jeans, ingen trendig skål
ingen ny, stor tv  och ingen nätig trål
ingen mössa, inget wii
men paketet har in bonus till en * inuti.

*ex. myskväll, tjejkväll, spa-dag, picnic, etc.

jag stjäl av martina haag

jag snor ett upplägg till blogginlägg. hejhå, här kommer det då! (laddar inför julklappsrim)

Jag heter annelie och kallas älskling, lufsan, annelufs
Stjärntecken: snygg och rolig. vet inte vilket jag ska välja. kanske smart, rentav?
Jag kommer från bua och bor nu i umeå tillsammans med albin och saga
Jag har/vill ha två eller tre barn som heter/ska heta kerstin, sture och ylva (kanske ylva-li) eller albert
Husdjur jag har: en tax som heter saga.
Jag jobbar som: ingenting. jag är student.
På fritiden brukar jag: gå ut och gå med hunden, men skulle även vilja njuta av att läsa böcker.
För att stilla mitt dåliga samvete: gör jag andra saker och intalar mig själv att de är viktigare att göra. har jag sårat någon på något vis och mår dåligt över det brukar jag höra av mig och be om ursäkt.  
Jag har slutat: bädda sängen varje dag
och börjat: använda diskmaskin nästan dagligen.
Om fem år tror jag att jag: har jobb och kanske inte tusen år kvar tills jag är med och bildar en famlj. jag tänker att jag är väldigt lycklig och inte alls ålderskrisig.
Om jag vann fem miljoner skulle jag: köpa hus, betala skulder, köpa albin hans drömbil, handla kläder, dela med mig och resa.
Jag skulle vilja vara bäst i världen på: att läsa fort och förstå innehållet.
Jag hade velat uppfinna: blixtlåset
Ett pinsamt minne: "förlåt".
Jag blir glad av: min vardag bland annat.
Jag blir förbannad om: saker krånglar. då får jag en pinsamt kort stubin.
Jag samlar på: fina inredningsdetaljer från svunna tider.
Saker jag är stolt över: saga, att jag faktiskt är ganska bra på att baka och laga mat.
Yrken jag kan tänka mig: utöver lärare, så gärna frisör.
Personer jag inte klarar av: småsinta egoister, människor som aldrig bryr sig och människor som är medvetet elaka.


 

FAVORIT...
... maträtt: lammet på invito
... grogg: mojito
... glass: lakritsglass
... bil: faktiskt tycker jag också att det vore himla roligt med en miata nu. 
... land: sverige
... lögn: de sa det!
... tv-serie: vet inte om det är grey's anatomy eller desperate housewives eller rentav vänner
... film: masjävlar gillar jag skarpt. den och amèlie från montmartre
... tidning: vi föräldrar. det är sant. sedan jag var 15 har jag älskat den. det är 10 år. fast jag har visserligen inte läst den på flera år nu.
... plagg: mina svarta jeans. eller min nya kappa. något av de två. eller nej. båda.  
..,.favoritbarnprogram: trasdockorna

SAMLA VUXENPOÄNG:
jobb (1p) ,visitkort (1 p), konferens (1p), bor hos föräldrarna (-2p), sambo (1p), förlovad (1p), gift (2p), skild (3p), barn (2p), villa (2p), bil (1p, kombi +1p), husvagn/båt (2p) , hund (1p), garage (1p), lån (1p), gemensam ekonomi (2p), pensionsspara (2p), storhandla (1p), ICA-kundkort (1p), rabattkupong (2p), hushållsassistent (1p), diskmaskin (1p), symaskin (1p), dubbelsäng (2p), julgran (2p), morgontofflor (1p), långkappa/frock (1p), gråa hår (1p), celluliter (1p), morgontidningen (1p), korsord (1p), välja att inte svara i telefon (2p), putsa fönster (1p), tapetsera (1p), svampplockning (1p), långfärdsskrillor (1p), parmiddagar (1p), vinprovning (1p), buggkurs (1p), partaja till gamla vinylhits (1p), whisky (1p), lättöl (2p), kaffe på maten (1p), After Eight (1p), söndagsstek (2p), viktväktarna (2p), Friskis och svettis (1p), Bingolotto (1p), allsång på Skansken (2p).

SUMMA: 26 vuxenpoäng.


en förunderlig vändning

i flera mardrömmar de senaste två veckorna har min älskling lämnat mig, och sätten han har gjort det på har blivit allt värre och hemskare för varje dröm. jag har vaknat förkrossad och lättnaden har varit enorm varje gång jag vänt mig om och sett honom sova där bredvid mig. så lycklig har jag blivit att jag känt att det enda sättet att kanalisera den lyckan och lättnaden har varit genom att ge honom en puss. en puss som han aldrig kommer minnas, även om han pussat mig tillbaka.
i natt återkom en sån där vidrig dröm, m e n just när han lämnat mig tog drömmen en vändning och jag gjorde, i drömmen, som jag har gjort i verkligheten efter att ha vaknat. med andra ord drömde jag i drömmen att jag först hade haft en mardröm och sen kom verkligheten, att han fortfarande fanns (finns) vid min sida, till mig. i drömmen. utan att jag vaknade. jag genomskådade maran i drömmen och överlistade den! när jag väl vaknade på riktigt kände jag en viss förvåning när jag insett att jag själv bestämt twisten på drömmen. en väldigt lättad förvåning.

min älskling är min och jag är hans.

någon ämnar tysta våra röster

jag blir lite orolig. see, förra veckan fick jag veta att en bekant stängt sin blogg sedan det började ringa till hemtelefonen och då denne svarade la den som ringde på. så höll det på natt som dag. så slog det personen i fråga att det kunde hänga ihop med bloggen. hon stängde ner bloggen och från den stunden har det inte ringt mer.
idag har det ringt två gånger till en annan bloggare. samma sak där, när hon svarade la personen i fråga på. det känns lite olustigt och jag förstår inte vad det är som är i görningen. vem vill att harmlösa bloggar, som inte handlar om något mer provocerande än en, inte alls för privat, bild av livet, ska stängas ner? och vadan dessa samtal?

internet har sina för- och nackdelar. det som publiceras finns för alltid kvar på nätet. man får skriva, i princip, om vad man vill. det måste respekteras och inte ska vi behöva skrämmas till tystnad! inte i något sammanhang, vare sig det är på internet eller i verkliga livet, ska någon få tysta människornas åsikter - såvida de inte olagligt att uttrycka dem.

mitt förslag är följande: alla som drabbas av sådana här samtal:
1. skriv ner tidpunkterna för samtalen
2. gör en anmälan till polisen (är det flera som ringer och anmäler - desto större anledning för poliskåren att ta tag i det!)

jag är en hundras som jag tycker är lite ful

eller. den är inte ful egentligen. den är för gullig för min smak. alltså finner jag att den inte är estetiskt tilltalande.
enligt
den här sidan är jag en welsh springer spaniel. (klicka på game i vänsterkanten så kommer du till test-sidan.) tänk den som fick vara en strävhårig tax... eller varför inte en beagle?

image461
bilden är tagen härifrån.

ett allmänt tråkigt inlägg. det tråkigaste någonsin, tror jag.

igår var det dags för julbak på pysselkvällen. tack vare upplägget har jag nytt bröd som ki bakade till frukost. utöver bröd kokades det tre sorters kola, mandlar brändes och kanderades och choclate chip cookies bakades. lite trist att jag var lite glömsk där i början med mandlarna när de skulle skållas.... glömde bort dem någon minut, vilket gjorde att de blev lite, lite sega. lyckligtvis hårdnade de till sig i och med att de svalnade efter att ha blivit brända mandlar. förra omgången blev definitivt bättre, men nog tusan gick de att äta den här gången också!

onsdag idag. jag ska slå in ett paket - det sista julklappen jag ska ha köpt i år. sen ska jag läsa. läsaläsaläsa. hoppas att jag kommer en bra bit idag! '

läs inläggets rubrik. jag håller vad jag lovar, inte sant?  

inställd och omställd

jag har fasat för det inställda i några dagar, varit rädd för infektion som skulle förstöra julen. ingen risk nu dock, eftersom tiden jag var inbokad på idag blev flyttad. visdomstand nummer två kommer dras den elfte januari. om exakt en månad. exakt en dag efter min födelsedag. hon som ringde föreslog först den sjunde, varvid jag frågade med min snällaste röst om vi kunde ta det efter min födelsedag. det gick bra, sa hon. inga problem alls. så min lodrättväxande tand får vara med en jul till. och en nyårsafton till. den får till och med fira födelsedagen med mig en sista gång. det gör mig ingenting! 

dagen blir något omplanerad nu. jag kan till exempel vara med på pysselkvällen ikväll. jag kan ägna mig åt studier hela dagen. jag kan laga middag. 
ser man framåt veckan kan jag konstatera att jag inte behöver leva på piller och nyponsoppa. och jag får sova gott om nätterna. och jag kan hitta på saker. 

jag och marty var ju och simmade igår. det var lagt till måndagen för att det skulle kunna bli av den här veckan (inget hit att simma med post-dragen-visdomstand-smärta...). naturligtvis gjorde det mig inget, eftersom måndagarkvällar hittills har varit utan inbokad aktivitet. igår sa vi lite preliminärt att måndagar faktiskt kan bli en sim-dag.
vi valde iksu igår.  värt de extra fem kronorna! superfräscht där, med ingen musik i simhallen, bredare motionssimbana och svalare vatten än på haga, bubbelpool, fräsch bastu och rena omklädningsrum/duschrum. dit kommer vi fortsätta gå. promenerade dit, simmade lite drygt en kilometer och gick hem. nog kan jag säga att jag fick motionerat mig till över 10 000 steg igår! (en minuts simmande i normaltempo motsvarar 212 steg och vi simmade i 40 minuter.)

frulle härnäst. ska smaka på brödet jag bakade igår. det doftade gott som tusan! hoppas även att det smakar bra :)

om min ovilja att starta måndagar

jag är en av de människor som stortrivs med att inte ha ett enda måste, utan bara en massa "jag vill". jag älskar att gå hemma och inser mer och mer att livet som hemmafru faktiskt skulle vara bland det bästa jag skulle kunna leva. för min egen trevnads skull, vill säga. jag vill inte vara hemma och göra ingenting, jag behöver ett mål med varje dag för att inte bli uttråkad. idag är det officiella målet att läsa om ekosofi. mitt egentliga mål, det mål som jag känner ska bli roligt, är att baka bröd. en fin bonus med dagen är att jag och marty ska iväg och simma. 

under helgerna får man göra det man vill. det får man. under veckorna hänger en massa tråk-måsten över en. vet ni, att en gång i tiden hade jag en passion för att läsa? idag är den passionen som bortblåst och får jag välja öppnar jag inte en bok när jag inte måste. det har universitetet gjort med mig och säkerligen många till. anledningen är att läsning inte längre är något rofyllt, utan ett strängt måste som bara gör mig stressad. på måndagar måste man börja med livet som inte är så stimulerande som livet är om helgerna. jag kan inte åka ner på stan och handla julklappar utan att få ett naggande dåligt samvete över att jag v e r k l i g e n borde göra något annat. något tråkigt. jag kan inte baka bröd utan att få dåligt samvete. jag kan inte gå ut en långpromenad med saga utan att få dåligt samvete. jag är less på det där dåliga samvetet.

om jag inte startar måndagen i tid blir jag visserligen lite stressad, men det är lättare att ignorera det faktum att det är måndag hellre än att ignorera att det är torsdag - på torsdagar har ju veckan varit igång ett tag. hittills har jag ignorerat att det är måndag. saga med, för den delen. hon har inte stigit upp än trots att klockan är 10.50. jag ska strax dra ut henne på en promenad och sen ska jag ha urtrist fram till halv4 ungefär. då bär det av till iksu.

någon här som tycker att det är intressant hur man ser på materia och hur man avgör om ett föremåls egenskaper är primära eller sekundära? jag ser inte hur den faktan tillför min uppsats ett dyft. den tråkar bara ut mig.

malå-bor, jag behöver er hjälp!

vi var ju, som bekant, i malå förra helgen. där var det skyltsöndag, så mycket skyltsöndag det kan bli i malå den första advent. vi gick längs gatan där affärerna ligger och mellan två butiker stod några elever ur en klass och sålde bröd. jag köpte ett bröd som de kallade för mormorsbröd och rågbröd. det gick alltså under två benämningar. det smakade som bara det godaste bröd smakar och jag har sökt runt för att hitta ett snarlikt recept på internet, men det har inte hjälpt mig. tyvärr. så nu ber jag om hjälp. snälla söta rara, om det finns någon vänlig malåbo som läser det här och råkar veta lite grann vad det är för ett bröd, kan inte du då kunna skriva ner receptet till mig?

innehållsförteckningen som de fina eleverna hade plitat ner löd ungefär enligt följande:
rågmjöl, vatten, mjölk, sirap, smör, ägg, salt och brödkryddor.
ingen jäst alltså, men jag kommer ändå baka med jäst. tror jag. nog kan jag höfta ihop något, men det vore roligt att veta hur det där prima brödet mer exakt är komponerat.

tvättid nu, om en timme ungefär ska jag till bee och fika med henne och marty. mäkta trevligt sällskap! (imorrn ska jag och marty till iksu och simma. yey!) senare idag vankas det middag i sävar. lyxigt!

the moment i let go of it was the moment i got more than i could handle

men sådär ja! då var det bara minoriteten av albins julklappar kvar innan allt är klart. klappat och klart. systerysters är helt klar. mammas är helt klar. äldste nevöns är klar. det föstås, kan behöva köpa till hans storasyster eller lillebror, vi får se. gör inte jag det så gör min syster det, så tro inte att de andra två ska behöva stå utan paket.

pumamannen och lady j har varit här med elvis. på fika och sen blev det middag och sen kaffe på det. otroligt vuxet. väldigt trivsamt. vill klargöra att det inte var elvis "the king" de hade med sig, utan sin hund.

resterande delen av kvällen kommer spenderas i hemmet, såvitt jag vet. albin jobbar nu en pyttestund och jag ska duka bort efter fika och mat. sen ska jag inte göra mer idag. inget tråkigt i alla fall. absolut inte äta mer, fastän att det inte är tråkigt att äta. blev nämligen så mätt av middagen att jag var tvungen att byta om till brallor med mjuk resår i midjan istället för välsittande jeans. snacka om att inte ha insett sina begränsningar... men det förstås, för min del krävs det att de där begränsningarna överskrids med jämna mellanrum (läs: en gång om året) för att jag ska bli påmind om dem.
vad jag ska göra i kväll är att kolla på svensson, svensson (om det inte är slut för säsongen) och något annat underhållande och så ska jag slå in julklappar. 

s e g
 
jag tänker att det är fredag. sicken bummer på en lördag. på tisdag ryker den andra visdomstanden. kanske borde äta lite kola i kväll i alla fall, för att liksom på förhand ta igen det jag vet att jag kommer missa större delen av kommande vecka?

god afton.  

önskas:

Den här utmaningen består i att skriva en önskelista med sju önskningar av valfri karaktär, typ mer godis och fred på jorden ;)
Därefter skickar du utamningen vidare till sju nya vänner i cybern.

Jag önskar mig:
1. en riktig jul. innebörden i ordet riktig är för mig i det här sammanhanget: frid (ett ord med härligt frikyrklig klang, men med en mening som innefattar hela julen för mig), tindrande barnaögon, glädje,  julmat, tända ljus, sång, julklappar (fult och materialistiskt, men jag tänker inte hyckla), ett stycke julevangelium, snö och kyla. jag räknar fler saker till en riktig jul, men det är inte stimulerande att skriva ner det, varken för er eller min skull.

2. en frisörsax med rund "spets". det är vad som står allra högst upp på min nedskrivna önskelista. ungefär tjugo trappsteg över önskning nummer två på listan.

3. att varenda människa ska se över sina vanor och välja att leva ett mer miljövänligt liv.

4. heminredning. jag är less på att inte ha hallmöbler och att ena halvan av datarummet är en tillfällig lösning. jag är less på att sängen fortfarande saknar ben och att det helt enkelt inte finns pengar till allt det där. det behöver ju inte ens kosta 5000 allt som allt.

5. disciplin.

6. en vecka i ceasar milans sällskap. på den tiden skulle jag nog få verktyg till att bli årets hundägare.

7. varning för enorm präktighet: att, om än bara för en dag, hemskheter får upphöra så att alla människor får uppleva en dag utan rädsla. en dag bara. då syftar jag till hemskheter både nära oss och långt bort.

om följande sju vill, så ser jag gärna att denna utmaningen antas av:
thesan
softem
linnea
angelinn
pokker
nini
annie

ingen idé att läsa, det handlar ändå bara om ingenting

dagen inleddes i vanlig ordning med dagens avsnitt av julkalendern "en riktig jul". jag orkar inte berätta mer ingående om vad jag tycker om den utöver det beskrivande ordet trivsam.
dagens andra händelse var att jag klippte luggen. så nu ser jag ut som hon med korta luggen i fucking åmål igen. jag vet inte om jag trivs med utseendet, men det ser i alla fall mer vårdat ut än min töntlugg jag hade när jag vaknade i morse. jag ska lix tvätta håret med sista-schampo idag igen så jag funderar på om jag kanske ska tillåta mig själv en förbjuden hårprodukt idag. för att håret ser så kasst ut. urkasst. (det är ju det där med att jag behöver tvätta med godkänt schampo ungefär var fjortonde dag.)
dagen kommer nog även följas med att jag, för första gången på två-tre månader, kommer sminka mig. förklaring behövs inte, följande bilder talar för sig själva.

   


kanske undras det om fröken ska läsa idag. det vill jag meddela att det ska jag. en, si sådär, åtta miljarder sidor. efter att jag har syndat och använt den där produkten som är dålig för håret och, det som inte är så syndigt; sminkat mig, vill säga.
jag ber om ursäkt för eventuella trauman som har uppstått i och med detta inlägg och syftar då till skräckbilderna som visar hur jag ser ut när jag inte är stylad och därmed vackrast i umeå kommun. stäm mig helst inte. jag lever på studiemedel.

idag vill jag upplysa svensken om...

...en liten del språkriktighet. vet ni när man ska använda till och tills? och vad är tills för ord egentligen?

tills, vill jag berätta, är inget ord i grund och botten, utan en förkortning. det är sant, bee lärde mig det igår. läser man ut förkortningen blir tills "till dess att". och helt plötsligt blev det inte så svårt att veta vilket ord man ska använda i vilken situation.

jag längtar till jul.
vi väntar med det tills (till dess att) julen är över.

en annan sak som jag tycker är lite klurigt är när man ska använda var och när man ska använda vart. (vill tillägga för alla norrlänningar att vars inte är ett alternativ i någon av betydelserna var eller vart.) det har med riktning och befintlighet att göra. vart är riktning och var är befintlighet.

vart ska du gå, min lilla flicka?
var är mina nycklar?

tack för mig!

trippeltypiskt

det var ju inget grey's anatomy... det insåg jag att jag visste när programmet skulle börja men aldrig gjorde det. tv straffar tydligen också min brist på disciplin. men nu är det dags att mota bort anklagelserna. jag har nämligen läst f e m t i o sidor idag. läst och till fullo förstått det jag läst. det är inte fy skam!

städastädavarjefredagochsåvarjejul

det tycker jag är.... inte jättekul, men det är trivsamt att få det fint. jag ska dammsuga nu.

hittills idag:
tvagning
spontanbesök av erik och emanuel
promenad med saga
fika hos bee

som ni ser har jag inte pluggat. det ska jag straffas för och straffet är att jag ska plugga hela kvällen. förutom när det är grey's anatomy. men i övrigt ska jag bara läsa och inte skratta, inte ha roligt alls. det är ett lämpligt straff för min bristande självdisciplin.

annorlunda morgon

det är tisdag morgon. normalt sett hade jag och saga varit solo här hemma. solo tillsammans. idag är vi inte det. albin är hemma än så länge. sover bort sin migrän. och jag vet inte hur jag ska göra. egentligen är det inget att snacka om, jag kör på som jag har tänkt. det väsnas ändå inte att läsa. och saga sover till halvelva minst. det är sant. hon sover till h a l v e l v a. innan dess är det lite si sådär med promenad. helst går hon ut när hon fått starta dagen. lyckliga både henne och mig att jag går hemma om dagarna numer.

det väsnas inte att läsa. eller använda grön överstrykningspenna. eller fortsätta på min tankekarna över den norske filosofen vars efternamn jag inte kommer på nu. nej, inte naess. det börjar på k och slutar på öy, fast ö:et är et norskt.

kvalöy. jag tjuvkikade. stod liksom inte ut med tanken på att ha spenderat gårdagen i hans resonemang utan att veta hans efternamn. sigmund kvalöy.

idag ska jag fortsätta vara där. i hans resonemang alltså. och sandra kommer hit på lunch. måste tina upp kött åt oss.

undra om albin kommer vara hemma hela dagen? kan dagen bli som tänkt ändå? med en migränis i sovrummet som bara sover och sover och sover och inte stör ens lite grann. jag är nog lite rädd för att bli avslöjad, att han får se vad jag gör om dagarna. what if i wont be enough? fånig rädsla. jag vet att det inte spelar någon roll för honom vad jag gör när han är på jobbet. bara jag mår bra och får måste-saker gjorda, så spelar det ingen roll. fast jag tror inte att han skulle uppskatta ett dubbelliv. han kan vara lugn. jag har inget. dubbelliv alltså. jag är en enkel kvinna.

by the way

helgen var bra. det var roligt att köra skoter. reflexsele till saga visade sig vara en prima idé då hon, med sina korta ben, hade en benägenhet att försvinna i snön. en gång fick jag dra upp henne eftersom hon hade grävt ner främre halvan av kroppen och bara låg helt still med bakbenen. tro nu inte att jag drog upp henne efter en timme eller så. nej, nej, vi snackar mindre än en halvminut. nåväl. även saga åkte skoter. det verkade hon gilla. jag trivs med att bli lite mer våghalsig när det kommer till skoterkörningen och inte så ofantligt rädd att vi ska tippa med den så fort det lutar åt något håll. så visst går det framåt! det var det.

över och ut.

mitt älskade fiskesamhälle

jag skriver min c-uppsats om ekosofi med en frågeställning som lyder ungefär enligt följande: "hur ser ekosofin ut i sverige idag?" jag har gått och dragit mig för att riktigt börja och det har varit slappt att böckerna tog lång tid att skickas hem till mig, samtidigt som det har varit stressande. det är stressande att veta att man borde ha kommit i gång ordentligt men att man inte har det.
nåväl. idag har jag satt mig och läst. jag hade redan börjat läsa lite förra veckan, men idag läser jag så mycket jag hinner läsa och samtidigt förbli fokuserad på innehållet i texten. just nu tar jag en liten paus för att sedan återgå igen. det är så vansinnigt intressant! jag har läst om hur småsamhällena dör ut i och med industrialiseringen, vilket i och för sig inte var någon större nyhet, men det liksom får mig att uppröras av hur vi föredrar ekonomiska vinster före människors välbefinnande i det att de har en tradition och ett yrkesutövande som ger dagarna en trivsam mening. läste att enligt buddhistisk tradition är det direkt olönsamt med arbetslösa människor eftersom de arbetslösas dagar fylls med meningslöshet och delaktigheten dör ut. här i väst menar vi att det är lönsamt med viss arbetslöshet om man ser till vad industrialiseringen spar in pengar på att ha anställda när en maskin klarar av jobbet.
som en del i en fiskarsläkt där man inte längre lever på fisket blir jag lite orolig. eller, jag blir inte orolig, jag är orolig. för kommen från en fiskarsläkt, uppvuxen i ett fiskesamhälle ser jag att människor måste lämna den lokala näringen för att kunna leva på inkomsten. några fiskare finns kvar, jo visst, men det är långt ifrån det lilla samhälle bua var under glansperioden då farfar och hans bröder fiskade för fullt.
jag vill inte ha det massproducerade. jag vill inte ha det långväga fraktade. jag vill ha lokalproducerat, jag vill att de samhällen med olika näringsgrenar vi har i sverige ska få fortsätta finnas kvar. lägg ner massfisket! lägg ner de långväga transporterna! fram med det småskaliga och nära!

förra veckan var jag och albin iväg och storhandlade och när vi kom till köttfärshyllan pekade albin på mindre förpackningar som innehöll ekologiskt kött och halvt om halvt föreslog att vi skulle köpa något sådant paket eller två i stället för att köpa det stora, billigare paketet, visserligen innehållande svenskt kött. nej, sa jag då eftersom jag tyckte att det skulle bli för dyrt. idag har jag begrundat mina synder (synder i det att jag har gått emot min egen utopi) och bestämt mig för något så larvigt som ett nyårslöfte. från och med nu kommer det visserligen att gälla och förhoppningsvis ska det fortsätta vara det naturliga för mig resten av mitt liv.
nyårslöftet är inte bara en punkt, utan 5. jag ska under kommande år:
1. äta mindre kött.
2. äta mindre kött som kommer från massproduktion.
3. utöka antalet ekologiska varor (KRAV-märkt) vi handlar.
4. handla lokalproducerat.
5. köpa enbart jeans som är KRAV-märkta/ekologiska.