23:45, känner: lugnet

imorgon är det fredag. om femton minuter är det fredag. lite smått surrealistiskt, såhär trött som jag är. jag har haft en fin kväll med fina damer som sällskap. vi har pratat partytrick, bokklubb och lockigt.se. med mera. med mera.

jag är lite irriterad över något, kan inte sätta fingret på vad det är riktigt. mest irriterad är jag nog över att min klocka går i otakt. inte uret, utan klockan. mat -, sov- och reproduktionsklockan. sen är jag irriterad på killar, överlag. det är nog egentligen det jag är irriterad över. just nu, alltså. det finns så fruktansvärt många killar som är svin, bara en handfull av skaran män är fina. och det värsta i det hela är att de har uppfostrats till att vara svin. som får överdrivet beröm när de har läst boken till seminariet. som blir så uppmuntrade till att våga göra saker, som att starta företag. som inte blir tillsagda när de kör över andra. som inte blir tillsagda när de behandlar andra (kvinnor) med bristande respekt. som lovsjungs när de är lite trevliga, blir rentav hyllade som jättetrevliga killar. tjejerna som är lika trevliga blir bara nämnda som trevliga. tvi! det handlar inte om att man inte får lyfta upp andra människor, men när tusan ska vi kvinnor sluta curla för männen?

jag har en vän som jag är så imponerad av. hon är singel. hon är en väldigt bra person, vill jag påstå. fantastisk, för att inte göra någon slags "underdrivelse". hon trivs skitbra med sitt liv. någon gång vill hon träffa en fin kille/man som behandlar henne med respekt, helt och fullt uppskattar henne, ser henne och andra människor när de äntrar ett rum, tänker och resonerar, känner medmänsklighet, tar jämställdhetsfrågan på allvar och som vågar vara sig själv. och jag tänker "så rätt!!". varför skulle hon nöja sig med mindre? varför leva med någon man känner begränsar en? varför byta ner sig till ett tristare liv än det man har? varför leva med någon som ser en som en praktisk tillgång? det är väl inte det som lagarbetet förhållande går ut på, va?

en annan vän (som också är finfin) och jag pratades vid tidigare idag. vi förstår att vi har haft tur nu, det senaste. för vi har hittat pärlor bland svinen. äntligen, i say.

tycker jag illa om män? nej. jag tycker däremot väldigt illa om vårt sätt att uppfostra killar som gör dem till bortskämda snorungar, och än värre att vi, damer, fortsätter curla för dem. magnus bettnér säger att det är männen som är en slempropp som sitter i vägen för jämställdhet i samhället, vilket inte är så fel. men kvinnor hjälper också till att bevara det gamla, det som inte är så positivt. om vi inser det, och börjar behandla killar och män som vi behandlar våra fellow females tror jag att det kommer hända en hel del vad gäller förväntningarna på männen i samhället.

så. det var det. nu är det imorgon. fem över, rentav.

Kommentarer
Postat av: therese

Oj oj oj Annelie, huvet på spiken! Klockrent!!

Postat av: martyt

ah, gud vilken klok singelvän du har. :D

i går kväll när jag väntade på taxin så stod jag och blickade in i ert varadgsrum, frusen och ynklig som ett fattigt tiggarbarn. jag ångrade tusen gånger att jag lämnat lägenhete..

men sen kom chaffisen och han hade varit på en resa i arns fotspår genom västergötland, han var lika mesig som sin resa och pratade mest om flugor. fint avslut på en väldigt fin valentine.

puss!

2008-02-15 @ 17:05:03
Postat av: Jennelie

Ja, män är talibaner! Vilken tur att kvinnor över lag är så mycket trevligare och mer väluppfostrade och behandlar alla i sin omgivning med respekt. (???)
Annelie, jag gillar dig skarpt, men här håller jag inte riktigt med dig. Har du verkligen tänkt igenom ditt ställnigstagande? Eller är du påverkad av svensk media à la 2000-talet? Bara döda fiskar flyter med strömmen. ;-)

2008-02-17 @ 13:31:22
Postat av: Jennelie

Postat av: annelie

hmm. min tanke är inte att alla män är svin. men jag menar bara att killar uppfostras ofta till att inte behöva ta ett så stort ansvar, både socialt och individuellt, som kvinnor. jag kan se en sådan aspekt, bland flera, i att det är övervägande del tjejer som läser vidare på högre nivå. sen en sak som jag tycker är rätt slående är just i tonåren. tonårstjejer förväntas liksom göra något slags revolt, men ändå vara trevliga. om man däremot stöter på en tonårskille som är trevlig så blir man glatt förvånad. titta bara in i en högstadieklass eller en gymnasieklass.

anledningen till att jag skrev det inlägget är att jag själv innan har nöjt mig med killar som inte alls har tagit samma sociala och individuella ansvar som jag. min syster har lidit stora kval för att hon gjorde slut med en kille som inte ville skaffa ett jobb, inte ta körkort, inte läsa vidare, ingenting! dessutom var han sur på henne för att hon hade intressen vid sidan om deras förhållande. och han var svartsjuk. min vän, som jag skriver om, är urless på att killar inte ens tittar upp när hon kommer in i ett rum när det är en samling på 10 pers som ska umgås en kväll. det sociala är ju tjejernas ansvar! eller?

jag tycker verkligen inte att man ska behöva känna sig som udda för att man vill ha en jämlike att dela sitt liv med, inte någon som man ska se efter som en mamma ser efter sitt/sina barn, eller ser en som en praktisk tillgång. det jag ber om är jämlikhet, inte män som är övermänniskor. så menar jag att det inte alls är något genetiskt att inte bry sig, utan det är något som man fostras till. inga föräldrar väljer väl att fostra någon till att inte bry sig, men jag tror att det är lätt att göra om man inte väljer att reflektera över det ibland.

vad i det hela är det du inte håller med om? att killar kommer undan lätt i sociala sammanhang?

ROLIGT med mothugg också! tack för det!

Postat av: annelie

just ja! jag vill heller inte att män och kvinnor ska bli samma. absolut inte. men jag vill att människor ska fostras på en individbasis, inte baserat på kön.

Postat av: Jennelie

Vad jag inte håller med om är att de flesta männen skulle vara svin och att det bara finns en handfull som är fina, eller att "männen" som grupp är en slempropp som hindrar jämställdhet. I så fall kan man lika gärna säga att de flesta kvinnor är kacklande höns som skvallrar och sprätter skit omkring sig och att det bara finns en handfull som är fina, eller att "kvinnorna" är en slempropp. De som i sin feministiver gör alla män till talibaner är väl lika mycket en slempropp som hindrar sann jämställdhet!

Det verkar som om vi har lite olika erfarenheter, du och jag, av hur män i vår omgivning uppför sig.
Jag känner inte så många singlar utan umgås mest med gifta par och barnfamiljer. Kanske är dessa män av en mognare typ än dem du råkat ut för. I mina kretsar är det en självklarhet att männen tar lika mycket ansvar för sina liv och för det sociala som kvinnorna. Jag kände därför inte igen beskrivningen och kunde inte hålla med i generaliseringen.
Men om du är omgiven av barnrumpor som kallas för män försår jag din frustration.

Jag tycker att människor ska uppfostras olika MEN jämställt, baserat både på personlighet och kön. Flickor och pojkar har vissa behov gemensamt och vissa behov som är olika starka hos de olika könen. tror jag. Varken pojkar eller flickor är dock hjälpta av att uppfostras till menlösa, bortskämda snorungar och barnrumpor.
2008-feb-17 @ 17:19

2008-02-17 @ 17:24:32

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback