dom tio bästa platserna

jag har redan fått otroligt många bra förslag på saker att blogga om, och först ut blir malins önskan. dom tio bästa platserna.

10. hälsingland. jag är egentligen lika bekant med hälsingland som jag är med georgia, men varje gång jag passerar där tänker jag andäktigt, att här måste jag bo någon gång. och em instämmer. där ska vi bo. någon gång.


9. vägen mellan umeå och nyåker. egentligen är det bara en alldeles vanlig, norrländsk väg, men jag åker den en gång om året och det är på midsommarafton. det är liksom magiskt. vartenda av de där sex åren har det under den sträckan gått från traditionellt midsommarregn till uppehåll och ännu en magisk natt när solen knappt hinner gå ner innan den går upp igen.


8. sönnerö. det är ön dit vi tar båten bara för dagen. där är de där klipporna som jag älskar och lättsamheten bland de som är där. hjälpsamhet med båtarna och snicksnack om ditten och datten. det är enkelhet fastän det bara är en halvtimme från vardagen.


7.tjeckiens landsbygd. alla pratar om prag hit och prag dit, och visst, jag förstår de som gör det! prag är utan tvekan den finaste stad jag har varit i. men landsbygden klår det där med hästlängder. kanske är det för att vi kom inkörandes i landet efter timmar på autobahn, timmar genom ett grått och trist tyskland, men den syn som mötte oss vid tjeckiska gränsen var lite som att komma till narnia när man hade spenderat en massa tid i calormen. ett calormen som helt saknar charm, vill säga. vi satt där i den fula, fula vanen, som var vårt hem, och förundrades mer och mer ju längre in i landet vi kom. när vi var på väg söderut efter att ha spenderat ett par nätter i prag stannade vi till i en liten by, och det ska ni veta, att aldrig har jag sett så välskötta hus och trädgårdar som där. där, i den lilla byn pratade vi med en man som berättade för oss att folk har så ont om pengar att semester bara är att drömma om. i stället lägger man semestern och det lilla överflödet av pengar på huset och tiden på trädgården. så by efter by var så vacker att vi häpnade och naturen var helt fantastisk med allt sitt gröna, den kuperade terrängen och de enorma träden. så stanna inte vid prag. åk ut på landet.


6. på rörö. men det går inte när som helst. i och för sig har jag inte varit där om vintern, om våren eller om hösten, men jag vet att det finns få platser som är så vackra som rörö i sen juli eller augusti. när ljungen blommar, hur det där rosa-lila bryter av mot klipporna och enbuskarna. hur solens nästan mörkgula färg vilar över allt det där. då tänker jag att det finns få platser jag hellre skulle vara på än just där, just då.


5. rakan längs nydalasjön. jag sparade alltid sidan som vätter mot kolbäcksvägen till sist när jag gick runt sjön, just för att det finns en liten stig där man kan gå istället för den där väg-stigen. där, längs den stigen har jag några ställen där jag hemskt gärna stannar till och tittar ut över sjön. syns inga höghus, syns inga lampor, syns skog, sjö och himmel. syns själslig rekreation.


4. hos bee och dee. det är så norrländskt, och så härligt med "när du vill vara dig själv för en stund". om man följer mitt resonemang i punkt tre kanske man inte tror att det är lika bra hos bee och dee, ty min dator hänger aldrig med dit. men hos bee och dee kan jag gå i långkalsonger, jag kan äta och spilla utan att skämmas, jag kan besöka badrummet hur länge jag vill och behöver utan att tycka att det är ens lite jobbigt. hos bee och dee kan jag skratta och prata, kan prata allvar, kan vara tyst, kan vara totalt asocial. kan vara bara jag. och det bästa är att jag vet att jag duger exakt som jag är och att jag är med mina finaste vänner.


3. hemma. annelie sundholm myntade uttrycket "mitt hem är där min dator är", och lite så är det. min dator är hemma hos mig, följer med till mamma och pappa, följer med till emelie och till några andra nära och kära. den följer med dit jag känner att jag kan vara bara jag utan några krusiduller.


2. hos farmor och farfarmen din farmor är ju död! hon dog ju i höstas! ja. men det tar tid att inte längre säga hos farmor och farfar. det tar tid att inse att farmor inte kommer sitta där och vara ryckig och virrig och ljuvlig på alla sätt och vis. det tar tid att inse att farfar inte kommer sitta bredvid henne och titta ömt och omsorgsfullt på henne och säga att det är för väl att man inte vet i förväg hur livet kommer att bli. det kommer att ta tid. och det får ta tid. ett tag till kommer jag gå till farmor och farfar, sitta ner med farfar och dricka kaffe i det där ljuvliga köket som alltid har ingett ett lugn, oavsett vad som händer i livet. där ska jag sitta med farfar i den oas det köket och det sällskapet alltid har varit. och jag ska tänka att farmor sover middag.


1. lainejaur. finaste, vackraste, ljuvligaste lainejaur. sommar som vinter, höst som vår. skoterkörning som bärplockning. bästa lainejaur med separett-toa, helly hansen och kusinerna rakt över sjön. lainejaur där mobilerna just har fått täckning. där. där i stugan i lainejaur matar och vilar och återupplivar jag mitt inre.


Kommentarer
Postat av: Madde

du måste ju nästan komma upp denna midsommar också =)

Postat av: Dee

vilken härlig lista. Det är så man vill besöka samtliga ställen. Hade dock ingen aning om att den sträckan runt nydala var den bättre sidan =)

2010-02-04 @ 15:52:05

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback